CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.
Sezgin Tanrıkulu, insanların fazla çalıştırılmasından kaynaklanan 'Karoshi hastalığı' hakkındaki önergesinde şu soruları yöneltti: "Aşırı, yoğun, fazla çalışmaktan, çalıştırılmaktan yani işten kaynaklanan ölüm anlamına gelen ve ilk defa Japonya'da tanımlandığı için literatüre Japonca ismiyle geçen ve daha çok 'çok çalışmaya bağlı ani ölüm', strese bağlı ani kalp krizi veya beyin kanaması şeklinde görülen 'Karoshi' nedeniyle Türkiye'de son 10 yılda yaşamlarını yitiren, kalıcı sakatlık durumuna maruz kalan kamu ve özel sektör çalışanlarının ve işçilerin sayıları nedir?
Örneğin, Türkiye'de son 10 yılda kalp krizi ve beyin kanaması sonucu yaşamını kaybeden ya da kalıcı sakatlık durumuna maruz kalan; bir ay içinde 5 kere kesintisiz 34 saatlik nöbetler verilen hemşirelerin, yılda 3000 saatin üzerinde çalıştırılan otobüs şoförlerinin, haftada 50 saatin üzerinde çalıştırılan madencilerin ve inşaat işçilerinin, yasadışı olarak ayda 50 saat ekstra çalıştırılan banka çalışanlarının sayıları nedir?
6 Şubat 2015 tarihi itibarıyla Türkiye'de kamu çalışanlarının yaş gruplarına göre dağılımı nedir?
6 Şubat 2015 tarihi itibarıyla Türkiye'de özel Sektör çalışanlarının ve işçilerinin (kayıt dışı çalışanlar dahil) çalıştıkları sektörler bazında sayıları ve yaş gruplarına göre dağılımı nedir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, son 10 yılda işverenleri tarafından zorla aşırı, yoğun, fazla çalıştırıldıkları ve çalışmaya zorlandıkları için şikayette bulunan çalışanların, işçilerin sayısı nedir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, 'Karoshi'den kaynaklı ölümlerin ve kalıcı sakatlıların önlenmesi için uyguladığı bir Eylem Planı bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa uygulanan Eylem Planı'nın ana başlıkları nelerdir?" CİHAN