Karne döneminde veli ve öğrenciler uyarılarak; karneye farklı anlamlar yüklenmemesi gerektiği, ders notlarının öğrencinin sadece ders bilgisini ve performansını gösterdiği hatırlatıldı. Zayıf notlar karşısında velilerin sabırlı davranması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, ceza yerine telafi yönteminin düşünülmesi gerektiğini ifade ediyor.
Yurt genelinde, 9 Şubat'ta başlayan 2014-2015 eğitim öğretim yılı 2. dönemi, yaklaşık 18 milyon öğrencinin karnelerini almasıyla sona erdi. Siirt Özel Celal Değer İlkokulu ve Ortaokulu rehberlik (PDR) uzmanı Davut Bayazıt; zayıf notlar karşısında velilerin sabırlı davranması gerektiğini, çocuğa kızmak, ceza vermek yerine, bunun nasıl telafi edileceğinin düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
Öğrencilerin tatilde düşük yoğunluklu bir plan yapmasının önemine değinen Bayazıt; öğrencilerin tatil diyerek her gün sabahtan akşama kadar vakitlerini bilgisayar başında, şiddet içerikli oyun oynayarak geçirmemelerini, eksik konularını telafi edecek şekilde ders çalışmalarını ve bol bol kitap okumalarını, bunun için de tatilin iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi. Bayazıt, her anne-babanın beklentisinin başarılı çocuklar yetiştirmek olduğunu, kırık not karşısında öfkesini kontrol edemeyerek şiddete yönelen anne baba örneklerine toplumda rastlandığını, bunun sonucunda da telafisi mümkün olmayan örneklerin görüldüğünü belirtti. Bayazıt, anne babaların çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamadan, iyi not ve zayıf not karşısında, her iki durumda da çocuklarını kucaklamaları gerektiğini kaydetti.
Davut Bayazıt, ayrıca, karnesi iyi olan çocuğu ödüllendirirken, anne-babaların aşırıya kaçmamalarını, çocuğun hediye için değil, geleceği için çalışması gerektiğinin vurgulanmasını, hediye alınacaksa da yaşına uygun, maddi değeri yüksek olmayan, başarısına ve gelişimine katkı sağlayacak hediyeler olması gerektiğini dile getirdi.
CİHAN