Karikatürlerle “Osmanlı Padişahlarının Hobileri ve Bilinmeyen Yönleri”

Karikatürlerle Tarihten Sayfalar Serisi’nin beşinci kitabı “Osmanlı Padişahlarının Hobileri ve Bilinmeyen Yönleri” kitabevlerinde yerini aldı.

Karikatürlerle “Osmanlı Padişahlarının Hobileri ve Bilinmeyen Yönleri”

Metin Reis’in hazırladığı kitap neşeli karikatürleriyle çocukların ilgisini çekerken, Osmanlı tarihini ve padişahların günlük yaşamlarına dair pek çok ayrıntıyı eğlenerek öğrenmelerini sağlıyor.

İnsanların çoğu iş yaşamından arta kalan zamanlarda keyif aldıkları başka uğraşlarla ilgilenir, stresten arınıp iyi vakit geçirmek için ilgi duydukları alanlarda çalışır. Modern zamanlarda adına hobi dediğimiz bu uğraşlar şimdikinden farklı olsalar da Osmanlı döneminde de yaygındı ve birçok insanın olduğu gibi Osmanlı padişahlarının da özel merakları vardı. Devlet işlerinin yoğun ve yorucu mesaisinin ardından bunlarla ilgilenerek bir nebze olsun dinlenip rahatlıyorlardı.

Osmanlı Padişahlarının Hobileri ve Bilinmeyen Yönleri, Osmanlı tarihine dair şimdiye dek pek işlenmemiş bir konuya, padişahların günlük yaşamlarına ve ilgi duydukları alanlara ışık tutuyor. Metin Reis’in yazıp Erdoğan Oğultekin’in resimlediği eser, çocuk kitapları konusunda iddialı bir yayın evinden, Kuşak Yayınları’ndan çıktı. 

Kitapta; savaşlardan, fetihlerden, devlet işlerinden arta kalan zamanlarda padişahların neler yaptıkları, kimlerden eğitim alıp hangi alanlarda uzmanlaştıkları neşeli karikatürler eşliğinde anlatılıyor.

Henüz şehzadelik yıllarında özel hocalardan ders alan padişahlar ileriki yıllarda pek çok sanat ve zanaat dalında eserler vermiş.Bu kıymetli eserleri çevrelerindeki paşalara ve beylere satıp muhtaçlara sadaka olarak dağıtmışlar. 36 padişahından 27’si şair olan Osmanlı’da şiirin yanı sıra müzik, resim, avcılık, kuyumculuk, marangozluk, hattatlık, hakkaklık, oymacılık ve kemankeşlik alanlarında eserler verilmiş.

Oldukça yetenekli bir şair ve kuyumcu olan Yavuz Sultan Selim kitapta şöyle anlatılıyor: “Merhaba gençler! Ben Sultan Selim. Beni sizler daha çok Yavuz olarak tanırsınız. Şehzadelik yıllarımda gençliğin verdiği enerji ile biraz hareketli ve atik idim. Bu nedenle büyüklerim bana bu unvanı vermişler. 

Devlet işlerindeki titizliğim ve biraz da celalli oluşumdan olsa gerek benden bahsedilirken hep bu yönüm öne çıkarılmıştı. Şimdi beraberce bakalım başka ne gibi özelliklerim varmış.

Boş zamanlarımda hobi olarak çok ince bir işçilik isteyen kuyumculukla ilgilenirdim. Bu meslekte son derece mahirdim.

Kuyumculuğun yanı sıra çok kitap okumam yani “kitap kurdu” olmamla da tanınmıştım. Geceleri üç dört saat uyur, geri kalan zamanda kitap okurdum.Çok okumaktan gözlerim bozulmuş ve bu nedenle gözlük kullanmak zorunda kalmıştım.

Kitap okurken satırları rahat takip edebilmek için özel olarak hilâller (ayraçlar) yapmıştım. Bu hilâllerin uç kısımlarına kıymetli taşlar yerleştirirdim.Ayrıca iyi bir yay ustasıydım. Ok atmayı da çok severdim.

Sevgili gençler! Şunu da ifade etmek istiyorum:“Onca zenginliğe rağmen son derece sade bir hayat yaşadım. Halkım içinde tek öğün yemek yiyenden daha zengin değilim” diyerek her zaman tahta kaşıkla tek çeşit yemek yerdim.

Şiire merakımdan bahsetmeye gerek yok değil mi? Ben de şairdim. Şiirlerimi “Selimî’ mahlası ile yazdım. Türkçenin yanı sıra Farsça ve Arapça şiirlerimde vardır.”

Osmanlı Padişahlarının Hobileri ve Bilinmeyen Yönleri, keyifli üslubu ve birbirinden eğlenceli karikatürleriyle çocukların ilgisini çekerken tarihi gerçekleri ve ecdadımızın örnek alınması gereken hayatını anlatıyor. Aynı zamanda padişahların gerçekleştirdikleri seferlere, fethettikleri yerlere, inşa ettirdikleri mekânlara, dönemin önemli olaylarına ve devrin âlimlerine de sayfalarında yer veren kitap çocuklara tarihimizi sevdirip bir tarih şuuru kazandırmak için muhakkak edinilmeli. 

<< Önceki Haber Karikatürlerle “Osmanlı Padişahlarının Hobileri ve... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER