Türkiye ile Çin dostluk köprüsü geliştirilerek kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma öncelikli ülkeye gelen turist sayısının yüzde 40 arttırılması hedefleniyor.
Türkiye'ye geçen yıl gelen Çinli turist sayısının 200 bin olduğu, bu sene yüzde 40 artışla 280 bine ulaşması bekleniyor. Çinli turistlerin Türkiye'de ortalama tatil sürelerinin 13 olduğu tur kapsamında en fazla ziyaret ettikleri illerin İstanbul, İzmir, Kapodolya bölgesi, Bursa, Trabzon, Rize, Denizli, Ağrı, Adıyaman, Burdur, Isparta, Nevşehir, Konya ve Antalya yer alıyor.
Antalya'ya gelen Çinli turistler tarihi ören yerleri ziyaretinde birinci sırada Myra Antik Kent, ikinci sırada Noel Baba Müzesi, üçüncü sırada Aspendos Antik tiyatro dördüncü sırada Side Apollon Tapınağı ve beşinci sırada UNESCO Dünya Kültür Mirasi listesinde yer alan Xanthos Antik Kent'i ziyaret ediyor.
Manavgat'a Uzak Doğulu daha fazla turist gelmesi için Manavgat Belediyesi ile Çin Halk Cumhuriyeti Chızhou Belediyesi kardeş şehir olma çalışması başlattı. Manavgat Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Şükrü Sözen'e Çin'in Chızhou Belediyesi ile kardeş şehir olmada hazırlık yapma çalışmasında oy birliğiyle tam yetki verdi.
Kardeş şehir çalışmaları kapsamında Türkiye Çin İşletmeleri Derneği Başkanı Zhang Junyue, Belediye Başkanı Şükrü Sözen'i makamında ziyaret etti. Isparta'da maden yatırımı bulunduğunu belirten Çinli işadamı Zhang Junyue, Türkiye ile her alanda karşılıklı görüşme yaparak çalışma yaptıklarını söyledi.
Bu bağlamda Türk iş adamlarıyla görüşmeler yaptığını belirten Junyue, bu konuda kendilerine her zaman TUSKON'un yardımcı olduğunu kaydetti. Çinli turistlerin Avrupalılar gibi deniz, kum ve güneş turizmini tercih etmediğini tatil önceliğini kültür, tarih, kültür ve insan ve arkeolojik varlıkları tanımaya yönelik olduğunun altını çizen Junyue, şunları kaydetti: "Geçen yıl Çin'den Türkiye'ye kültür turizmi kapsamında 200 bin turist gelmiş. Bu rakam az. Biz bunu tanımlarla yüzde 40'lık artışla 280 bine çıkarmak istiyoruz. Bunu da ilk olarak Çin'in Chızhou Belediyesi ile Türkiye'de Manavgat Belediyesi'nin kardeş şehir yapmak istiyoruz. Side'de Çin'de tanınan bir tarihi ören yeri ve turizm merkezi. Antalya'daki tarihi, kültürel ve arkeolojik varlık zebginliğini Çin'de tanıtmak istiyoruz. Kardeş belediyeler aracılıyla 2 ülke arasında kalıcı dostlukların oluşarak kısa sürede pekişmesini istiyoruz. "
Çinli turistlerin 10 yıl öncesine göre tatil için yakın ülkeler Tayland, Japonya, Kambocya, Vietnam ve Singapur'a gittiğine dikkat çeken Junyue, son yıllarda bunu başta ABD olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Türkiye'nin almaya başladığını söyledi. Türkiye'de arkeolojik varlık zenginliğinin Çinli turistlerin gelmesinde önemli avantaj olduğunu belirten Junyue, Türkiye'ye gelen 200 bin Çinli sayısını 500 bine çıkarmak için tanıtıma ihtiyacın olduğunun altını çizdi.
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de Manavgat'ın daha önce Almanya'nın Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Herford Belediyesi ile kardeş şehir olduğunu bunun yanında Çin'in Chızhou şehriyle olmak içinde ilerleyen günlerde karşılıklı ziyaretle bilgi alışverişinde bulunacaklarını sözlerine ekledi. CİHAN