Sıra dışı açıklamalarıyla sık sık gündeme gelebilen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bir süredir veganlar ve vejetaryenlere ilişkin olumsuz açıklamalarda bulunuyor.
Hayvansal gıda ve ürün kullanmayan veganlar için 'tahıl beyinli' ve 'hastalıklı' ifadelerini kullanan Karatay'a tepkiler artarak devam ediyor.
Bitkisel ağırlıklı diyetin önemini savunan ve kendisi de bir vegan olan Göğüs Cerrahisi Doktor Suat Erus, Canan Karatay'ın “Tahıl yersek koyun gibi oluruz. Veganlar kısa ömürlüdür. Veganlar yalnız tahıl yiyor tavşan ve koyun gibi.” şeklindeki ifadelerini Euronews'ten Sertaç Aktan'a değerlendirdi:
"Karatay'ın böyle çıkışlar yapmasının nedeni olarak tahminim şu; yıllarca insanlara verdiği reçete ve önerilerin tersini kabul etmekte zorlanıyor diye düşünüyorum. Bugün bütün güncel bilimsel çalışmalarda bitkisel beslenmenin hayvansal beslenmeye üstün olduğu defalarca kez gösterildi."
İnsanlar kötü alışkanlıkları ile ilgili iyi haberler duymak istiyor
Bazen bilimde 'mızıkçılık' olarak adlandırılan yayınlar ortaya çıktığını aktaran Erus, etin daha uzun yaşama sebep olduğunu göstermek için dizayn edilen çalışmalar olduğunu belirtiyor.
"Yalnızca haberlerin başlıklarını takip ederseniz yanlış bir fikir sahibi oluyorsunuz ancak biz metodolojisine baktığımızda bu çalışmaların dizayn edildiğini hemen anlıyoruz. Örneğin sağlıklı, zengin, az sigara içen ve sportmen kişilerin olduğu bir grup ile fakir, ete ulaşamayan, belli sağlık hizmetlerine ulaşamayan, sigara içen eğitimsiz insanların olduğu bir grubu karşılaştırıp et yiyenlerin daha uzun yaşadığını söylüyor ve bunu ete bağlıyorlar."
İnsanların kötü alışkanlıkları ile ilgili duydukları iyi haberlere çok sevindiklerini söyleyen Erus, bu tip açıklamalar yapan kişilerin de bu zaaftan beslendiğine dikkat çekiyor. Karatay'ın bilgilerinin eskiden kalma farelerin üzerinde yapılan, hatalı çıkarımlara ve hurafelere sebebiyet veren deneylerden geldiğini anlatan Erus, protein, kalsiyum ve Omega 3 gibi nesilden nesile aktarılan birçok hurafenin bu şekilde var olmaya devam ettiğini kaydediyor.
Etçil, hepçil, otçul: İnsanoğlu hangisi?
"İnsanoğlu kesinlikle etçil veya hepçil değildir" diyen Erus, bunu anlamanın çok fazla yolu olduğunu belirterek örnekler veriyor:
"Bir canlının otçul olması Karatay'ın anlattığı gibi sadece 5 mide veya köpek dişi ile alakalı değil. İnsanoğlu gerçek bir etçil veya hepçil olsaydı öncelikle bu güdülere de sahip olurdu. Ayrımsız pek çok hayvanı herhangi bir işlemden geçirmeden kemiğine kadar yemesi, sindirmesi ve bundan ötürü herhangi bir sağlık sıkıntısı çekmemesi, midesinin kaldırması ve rahatsız olmaması gerekirdi. Size beni vegan yapan en önemli bilgiyi söyleyeyim; hiçbir gerçek etçil veya hepçil ne kadar yağlı beslerseniz besleyin damarlarını tıkayamazsınız, kalp krizi geçirtemezsiniz çünkü bu onların doğal beslenmesi."
Erus dünya genelinde insanoğlunun birincil ölüm sebebinin kalp ve damar tıkanıklığı olduğunu hatırlatıyor.
'Veganlık' eşittir 'sağlıklı olmak' demek değildir
Anatomik olarak insanın çene ve diş yapısından tükürük salgısına, dil yüzeyi yapısından çene kaslarına ve hareketine, midedeki hidroklorik asid seviyesinden bağırsak uzunluğuna, böbreklerinde ürik asit ve karaciğerinde A vitamini işleme kapasitesine kadar etçil veya hepçil kategoride olmadığını gösteren pek çok gösterge mevcut. Peki o halde neden vegan ve vejetaryenler ile ilgili 'sağlıksız' ve 'ekstrem' olduklarına dair bir algı var? Doktor Suat Erus şöyle cevaplıyor:
"Veganlık eşittir sağlıklı yaşam diye bir şey yok. Gününüzü kola ve cips ile geçirince sağlıklı beslenmiş olmuyorsunuz. Bu bir bilinçlenme meselesi. Sadece hayvansal ürün değil işlenmiş gıdalar uzaklaşmak gerekli. Dolayısıyla farklı sebeplerden ötürü vegan olmaya karar vermiş kişiler başta hatalı veya eksik beslenme yollarına sapabilse de sonuçta daha çok araştırıp öğrenip bilinçlenen daha sağlıklı insanlar oluyorlar."
Hayvansal gıdalar bir gün sigara muamelesi görecek
Artık yeni bir döneme girildiğini ileri süren Erus, önemli bir dönüşümün gerçekleştiğini ve 2050'ye gelindiğinde şu an ki algıların kademeli olarak dünyanın önemli bir bölümünde tamamen değişmiş olacağını düşünüyor. Erus "Bugün sigaraların üzerinde nasıl 'öldürür' yazıyorsa bu hayvansal gıdaların da başına gelecek" diyor.
Euronews