'Deli danalar gibi kilometrelerce koşmanıza gerek yok'

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, uzun süre spor yapmanın tehlikeli olduğunu vurgulayarak, "Deli danalar gibi kilometrelerce koşmanıza gerek yok. Koşmak tehlikeli. Kendi temponuzda 20 dakika her gün yürümek yetiyor" dedi.

'Deli danalar gibi kilometrelerce koşmanıza gerek yok'

Prof. Dr. Karatay, Karabük Kültür Merkezi'nde Karabük Üniversitesi (KBÜ) Yaptırma, Yaşatma ve Turizmi Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen "Yaşam Boyu Sağlık" konferansında yaptığı konuşmada, temel hastalık nedenlerinin en başında şeker tüketiminin geldiğini belirterek, dünyada en çok ekmek tüketilen ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.


YILDA KİŞİ BAŞI 200 KİLO EKMEK TÜKETİLİYOR

Prof. Dr. Karatay, "Yılda kişi başına 200 kilo ekmek tüketiliyor. 'Türkiye’de ekmek tüketimi azalırsa hastalıklar yüzde 30 azalacak' deniliyor. Önce ekmekler bozuldu sonra sağlığımız." diye konuştu.


ŞEKER HASTALIĞININ NEDENLERİ

Şeker hastalığı ve nedenlerini anlatan Prof. Dr. Karatay, şunları söyledi: "Tedbir alacaksınız. 'Benim şekerim az yüksek' diyenlerde bilin ki sizin sağlıklı olduğunuzu göstermez. Şeker bazen düşük bazen yüksek çıkar. Bu yediğinize bağlıdır. Toplumun büyük bir çoğunluğu şeker hastası olduğunu bilmiyor. Hiçbir zaman 'ben azıcık şeker hastasıyım' diyemezsiniz. Anne rahmindeki 600 gramlık çocuğa siz yüksek dozda şeker gönderiyorsunuz. Bu en tehlikeli bir uygulamadır. Çünkü bu çocuklar annelerinde beslenmeyle ne hale geliyorlar."


"20 DAKİKA YÜRÜMEK YETİYOR"

Uzun süre spor yapmanın tehlikeli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Canan Karatay, sözlerine şöyle devam etti: "20 dakika normal yürüdüğünüz zaman beyinde mutluluk hormonları artıyor. Mutluluk hormonu artınca beyinde iştahımız bastırılıyor. Yani acıkmamız önleniyor. 20 dakika yeterli. Ben onun için söylüyorum. Deli danalar gibi kilometrelerce koşmanıza gerek yok. Koşmak tehlikeli. Kendi temponuzda 20 dakika her gün yürümek yetiyor."


TÜRK TOPLUMU FİT DEĞİLDİR

Prof. Dr. Karatay, 80 kilometre bisikletle pedal çevirenlerin hatırlatılması üzerine, "Atletlerin durumu ayrıdır. Fit olmayan Türk toplumunu konuşuyoruz. Türk toplumu fit değildir. 110 kiloluk bir kişiye '1 saat koşun' dedim mi onun kalbi durur ben onu söylüyorum. Fit olunca her şeyi yaparsınız. Maraton en ağır spordur. Kalp adalesi büyür. 40 yaşın üstünde bir tek maratoncu yok, bu dünyada" yanıtını verdi. Konferansın sonunda KBÜ Yaptırma, Yaşatma ve Turizmi Geliştirme Derneği Ali Özer, Prof. Dr. Karatay'a teşekkür plaketi verdi.


DHA
<< Önceki Haber 'Deli danalar gibi kilometrelerce koşmanıza gerek yok' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER