KAYSERİ (CİHAN)- Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, dünya ülkelerinin kanser hastalığı tedavisine 1 trilyon dolar, Türkiye'nin ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2,3 milyar Euro harcadığını açıkladı.
Aynı zamanda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, kanser vakalarının, artık dünyanın en önemli sorunlarından, hastalıklardan birisi olan kalp damar hastalıklarının önüne geçtiğini açıkladı. Türkiye'de de kanser vakalarının fazla olduğuna işaret eden Prof. Özdemir, "Kanser, insan vücudundaki bir dokudan, normal gelişmesi gereken yapıdan, anormal gelişmesi hadisesidir. Durması gereken yerde durmayan, çoğalması durması gerekirken durmayan, diğer organları zarar verecek şekilde baskı yapan vücudun dengesini bozarak ölüme neden olan vakalardır. Kanser vakalarının artması ve dünyada ciddi olmasının sebebi, kanser sıklığının artması, kanserojen yani çevre ile ilgili sıkıntıların daha çok olmasından dolayı, toplum sağlığı açısından başroldedir." dedi.
Prof. Dr. Akif Özdemir, Dünya Kanserle Mücadele Cemiyeti'nin, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun eş, ortak dernek olduğunu belirterek, "Her yıl, 130 ülkede bulunan benzer teşkilata bağlı olan cemiyetler, kanser nasıl önlenebileceği, nasıl erken teşhis edilebileceği ve nasıl tedavi edileceği konusunda çalışma yapıyor." diye konuştu.
Kanserin, özellikle erişkin yaş grubundaki insanlarda görülme olasılığının arttığını ifade eden Prof. Dr. Özdemir, herkesin her yaşta kanser olabilme riski taşıdığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Artık kansere yakalanmada yaş çok önemli olmuyor. Çevresel kanserojen etkenler var. Bunlar da sebep olunca kanser olma riski artıyor. Kanser vakaları, erişkinlerde, çocuklara göre 50-100 katı kadar daha fazla görülüyor. Burada en önemli etken koruyucu hekimliktir. Kanser olmamak için ne yapılabilir. Önlemek mümkün ise bunu yapmak ve incelemek gerekir. Bu çok ucuz bir yöntemdir. Dünyada kanser hastalığının tedavisi için harcanan para, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın verilerine göre 1 trilyon dolardır. Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre her yıl 2,3 milyar Euro kansere ayrılan paradır. Büyük bir rakamı teşkil ediyor. Onun için yapılan tespitler var ve şu söyleniyor. Bir takım önlemleri hayat tarzımıza alırsak gelecekte kanser sorun olmayacak. Devlet için gider noktasında kayıp da önlenecektir. Daha da önemlisi kanser hastası insanımızın sayısı azalacaktır. Bir kişinin kanser olduğunu düşünün. Ailesi, bulunduğu toplum, iş çevresi herkes hastalanmış oluyor. Ruh sağlığından tutun her şeye kadar aksama oluyor."
CİHAN