Sürü ve bekçi koruma köpeği ana kategorilerinde jüri önünden geçen köpekler arasında
Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un "Baron" isimli köpeği de bulunuyor.
Kangal köpeklerinin ana vatanı Sivas'ın Kangal ilçesinde geleneksel hale getirilen "Uluslararası Kangal Festivali" ilçeye bağlı Çetinkaya beldesinde yapılan Ray Şenlikleri ile başladı.
Bu sene 11.'si düzenlenen
festivalde Kangal
Araştırma ve Uygulama Dökümentasyon Merkezi'nde Kangal Çoban Köpeği yarışmalarına yer verildi.
Kangal'ın yanı sıra Sivas'tan ve başka il ve ilçelerden getirilen toplam 143 Kangal Köpeği, yaşlarına göre "Kangal sürü köpeği" ve "Kangal bekçi koruma köpeği" kategorilerinde en iyi seçilebilmek için jüri önünden geçiriliyor.
Kangal köpekleri, Sivas
Cumhuriyet Üniversitesi,
Konya Selçuk Üniversitesi ve
Elazığ Fırat Üniversitesi'nden veteriner hekimlerin yer aldığı jüri tarafından kategorilerine göre değerlendirmeye tabi tutuluyor.
Yarışmaya,
Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un "Baron" isimli Kangal Köpeği de bekçi koruma köpeği kategorisinde dalında katıldı.
Uygun, Sivasspor'un
Hollanda kampı nedeniyle
yurt dışında olmasından dolayı Uygun'un köpeği,
Abdurrahman Şişman isimli Kangal Köpeği üreticisi tarafından getirildi. Şişman, Uygun'un köpeğinin çok uysal ve akıllı olduğunu söyledi.
Yarışmalar, Kangal Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, Belediye Başkanı Mehmet
Öztürk ve çok sayıda
yabancı ve
yerli davetli tarafından izleniyor.
Kangal köpeği sevenler de yarışma alanına
akın etti. Özellikle yavru Kangallar vatandaşların ilgi odağı oldu. Yarışmanın yapıldığı alana, köpeklerin güneşten etkilenmemeleri için çadır branda kuruldu.
Bu arada yarışmanın yapıldığı alanda zaman zaman Kangal Köpek'leri arasında boğuşmalar yaşanıyor. Alanda sık sık
anons yapılarak, köpeklerini boğuşturan üreticilerin yarışmadan diskalifiye edileceği duyuruları yapıldı.
Bu arada mastif cinsi köpeklerin de yarışma alanına getirilmesi Kangal Köpeği üreticilerinin tepkisine neden oldu. Üreticiler, yarışmaya sadece Kangal Köpeklerinin katılabildiğini belirtti. Yarışma sonunda dereceye giren köpeklere tasma ve sahiplerine ise
altın hediye edilecek.
Kangal Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kangal Çoban Köpeği'ni tanıtmak, köpeklerin bu coğrafyaya ait bir değer olduğunu ortaya koymak ve Kangal köpeği sevenleri bir araya getirmek amacıyla böyle bir yarışma tertip ettiklerini söyledi.
Festivaldeki temel amaçlarının Kangal severleri bir araya getirmek ve aynı zamanda Kangal Çoban Köpeği'nin bu coğrafyaya ait bir değer olduğunu ortaya koymak olduğunu ifade eden Demirayak, "Kangal Çoban Köpeği'nin Kangal ilçemize ait bir gen kaynağı olarak bu coğrafyada muhafaza edilmesiyle alakalı da tedbirler alınması gerekiyor." dedi.
Kangal Kaymakamlığı olarak Kangal Çoban Köpeği'nin Kayıt Altına Alınması ve Halk Elinde Islahı Projesi'ni başlattıklarını da belirten Demirayak, şunları söyledi: "Kangal coğrafyasındaki Kangal köpeklerini
kayıt altına alıp, mikrociplemeye başladık. Ve ileriki dönemlerde de kayıt altına aldığımız Kangal köpeklerini pedigreli bir şekilde Kangal Araştırma ve Dökümantasyon Merkezinde tutulan kayıtlarıyla birlikte her türlü
doğum,
ölüm ve diğer hareketlerini takip etmeyi düşünüyoruz."
Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk ise 11. düzenlendiklerini festival kapsamında ilçe merkezi ile 3 beldede etkinlikler düzenlendiğini kaydetti.
Kangal 75. Yıl İlköğretim Okulu ek derslik ve
spor salonu ile
Vehbi Koç Anadolu Lisesi toplu temel atma töreninin ardından festival, Alacahan Beldesi'ndeki tarihi Alacahan Kervansarayı'nda
akşam yapılacak etkinliklerle sona erecek. (CİHAN)