Edirne'yi taşkın sularından kurtaracak olan Kanal Edirne'de çalışmalar sürüyor. Bulgaristan ve Edirne'deki aşırı yağışlar sonrasında Meriç ve Tunca nehirlerinde taşkınlar meydana geliyor.
Hemen hemen her yıl yaşanan taşkınlarda nehir yatağına yakın alanlar sular altında kalıyor. Taşkın sonrasında nehirlerin karşı kıyısında bulunan Karaağaç Mahallesi, günlerce esaret hayatı yaşıyor.
Yaşanan taşkınlara köklü bir çözüm bulunması amacıyla ağustos ayında Kanal Edirne projesi hayata geçildi. Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülen çalışmalarda 7 bin 800 metre uzunluğunda 70 metre genişliğinde bir kanal açılmış olacak.
Saniyede 773 metreküp kapasiteye sahip olacak kanalda şu ana kadar 2 bin 500 metrelik bir mesafe kat edildi.
Geçen yıl yaşanan son 31 yılın en yüksek taşkınında su seviyesi 2.134 metreküp/saniye seviyesine ulaşmıştı.
Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Meriç Nehri'ndeki suyun 773 metreküp/saniyesi Kanal Edirne'ye aktarılacak.
Böylece Meriç suyunun normal seviyesinde kalması sağlanarak taşkınların olması engellenecek. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı kanaldaki son durumla ilgili bilgi verdi.
DSİ tesislerinde bir açıklama yapan Vali Şahin, kanala by-pas edilecek 740 metreküp civarındaki suyla Meriç'in debisinin büyük ölçüde düşeceğini söyledi.
Edirne'nin birçok tarihi güzelliklerinin yanı sıra nehir taşkınlarıyla bilindiğini kaydeden Vali Şahin, taşkınlarla değil şehrin tarihi güzellikleriyle hatırlanacağını kaydetti.
7 bin 800 metre uzunluğundaki kanalın 740 metreküp/saniye taşıma kapasitesine sahip olacağını açıklayan Edirne Valisi, bu sayede 'Meriç Taştı' sözlerinin de tarihe gömüleceğine vurgu yaptı.
Çalışmaların Eylül 2016 tarihinde bitirilmesinin planlandığını açıklayan Dursun Ali Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: "İnşallah umduğumuz gibi olur. Tabi ki bu kendiliğinden olmuyor. Geçen yıl meydana gelen sel felaketinden 2.134 metreküp/saniyeye ulaşan bu debiden 740 metreküp/saniyeye çıkardığımız zaman taşkınları engellemiş olacağız."
CİHAN