Kamyoncular 10 numara yağa karşı 3 gün kontak kapatacak


Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), kamyoncuların 10 numara yağa karşı 27 Nisan tarihinde başlamak üzere 3 gün süreyle yapacakları kontak kapatma eylemine destek verdi.

PÜİS yönetiminden yapılan yazılı açıklamaya göre; kamyoncuların 22 maddeden oluşan talepleri arasında yer alan 'Ucuz mazot ve 10 numara yağ satışlarına müdahale edilmesi ve büyük cezalar uygulanması' şeklindeki talebin desteklendiği kaydedilerek, "Zira, uzun yıllardır akaryakıt piyasasında maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan akaryakıt satışları hem akaryakıt, hem de nakliye sektörlerinde haksız rekabete neden olmuş ve bu sektörlerde faaliyet gösteren oyuncuları mağdur etmiştir. Maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların en büyük enstrümanı da '10 numaralı yağ' adı altında illegal olarak piyasaya sürülen ürünlerdir." denildi.

'10 NUMARALI YAĞ NEDENİYLE ONLARCA VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ'

Açıklamada, 10 numaralı yağı yakıt olarak kullanan otobüslerde çıkan yangınlarda bugüne kadar onlarca vatandaşın hayatını kaybettiğine işaret edilerek, şöyle denildi: "Devletimiz ise 10 numaralı yağın usulsüz kullanımı dolayısıyla milyarlarca liralık vergi kaybına uğradı. Biz akaryakıt bayileri de nakliye araçlarına ve otobüslere akaryakıt satamaz hale geldik ve sektörümüzün sağlıklı yapısı da maalesef her geçen gün biraz daha yara aldı. Ayrıca 10 numaralı yağı kullanan araçların motorları zarar gördü ve bu araçların egzozundan çıkan gazlar hava kirliliği yaratarak büyük bir çevre tahribata yol açtı. Dolayısıyla, 10 numaralı yağın araçlarda yakıt olarak kullanılması her kesime büyük zararlar verdi. 8 Ekim 2012 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararı ile 10 numara yağ yapımında kullanılan ürünler tecil/terkin kapsamından çıkarıldı ve onun yerine ÖTV iadesi sistemi getirildi. Bu sayede 10 numara yağ yapımında kullanılan maddelerin amacı dışında yakıt olarak kullanılmasının büyük oranda önüne geçilmiş oldu. Ancak ÖTV iadesi de 10 numara yağda yapılan usulsüzlükleri tam olarak ortadan kaldıramadı ve akaryakıt ürünlerine göre daha ucuza satılan 10 numaralı yağ özellikle nakliye araçları ile bazı otobüs firmaları tarafından yakıt olarak kullanılmaya devam etti."

'10 NUMARALI YAĞ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN İLAVE TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR'

Bu sorunun tam olarak ortadan kaldırılabilmesi için PÜİS olarak bazı ilave tedbirlerin de alınması gerektiği belirtilerek, "10 numaralı yağı aracında yakıt olarak kullanan tüketicilere cezai yaptırım uygulanması ve özellikle nakliyecilerin ve otobüs firmalarının 10 numaralı yağ faturalarını gider olarak kullanmasının engellenmesi bu sorunu sektörümüzün gündeminden çıkaracaktır." önerisinde bulunuldu. CİHAN
<< Önceki Haber Kamyoncular 10 numara yağa karşı 3 gün kontak kapatacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER