Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, yanlış sporun kalp hastalarında ani ölümlere neden olduğunu söyledi. Doğru sporun kalp krizinin önlenmesinde önemli olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Görenek, kalp krizlerinin günümüzde ani ölümlerin en sık sebebi olduğunu kaydetti. Doğru beslenme ve sporun, kalp krizlerin önlenmesinde son derece önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Görenek, Türkiye'de egzersiz konusunda oldukça yanlış uygulamaların olduğunu ifade etti.
Koroner kalp hastası olan yani kalp krizi geçirmiş, by-pass ya da stent operasyonlarına maruz kalmış bir kişinin egzersiz programı mutlaka hafif olması gerektiği uyarısı yapan Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi Üyesi, "Bu tür riskli kişilere kalp hastalığı olmayan kişilere olduğu gibi yoğun spor önermek yanlıştır. Çünkü kaldıramayacakları seviyede bir spor bu hastalarda ani ölümlere sebep olabilmektedir." dedi.
Bu bakımdan kalp hastası olan kişilerin aşırı egzersizden kaçınması gerektiğinin altını çizen Bülent Görenek, şu tavsiyelerde bulundu: "İdeal olanının günde 1 saat kadar tempolu yürüme, kendini zorlamadan yarım saat kadar yüzme ya da rampa yukarı olmamak şartı ile yavaş tempoda bisiklete binmektir. Bu egzersizler de yine doktor kontrolü altında yapılmalıdır. Daha fazla egzersiz kalpteki plakların aniden çatlamasına ve ölüme neden olabilmektedir."
Kalp hastası kişilerin terleyip, soluk soluğa kalacak kadar spor yapmasının uygun olmadığını anlatan Görenek, bu kişilerin az da olsa göğüste ağrıya sebep olabilecek spor dallarından da kaçınması gerektiğini dile getirdi.
Dolayısıyla, bu kişilerin müsabaka sporlarından ve sağlıklı olduğunu spor yaparak kanıtlamaya çalışmak gibi bir ruh halinden de kesinlikle kaçınması gerektiğinin altını çizen Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi Üyesi sözlerini şöyle tamamladı: "Kalp doktorları olarak; kalp damar hastalığı olan kişilerin doktor kontrolü altında yapabilecekleri egzersizleri; kalbi yormayacak şekilde tempolu yürüme, bisiklete binme ve yüzme olarak sıralayabiliriz. Bunun dışında kalan ağır spor dalları, kalp damar hastası bireyler için kesinlikle macera arayışı demektir. Zaten önemli olan ağır spor yapmak değil, dengeli ve düzenli egzersiz yapmayı bir yaşam biçimi haline dönüştürmektir."
CİHAN