Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık köşesinde kalbine stent taktırmak isteyen arkadaşının cebinden ödemesi gereken miktarı yazdı.
Yazıdan ilgili bölüm şöyle:
Kalbinde teklemeler hisseden bir gazeteci arkadaşımız SGK anlaşmalı bir özel hastaneye başvurmuş. Ameliyat olacaksın, demişler. SGK kalp ve kanser hastalarının ameliyat masraflarını ödüyor. Ancak stent, kapakçık gibi ithal malzemelerde fark istiyor. Gazeteci arkadaşımız “Ciddi paralar isteniyor” dedi telefonda.
Sebebine gelince... Döviz kurunun gerçek değeri ile ilaç ya da tıbbi malzeme ithal eden ithalatçıya devletin uyguladığı kur hayli farklı. Aradaki fark şu sıralar yüzde 50’ye yakın. İthalatçı, bir kalp kapakçığına üreticisinden iki bin euro (yaklaşık 12 bin 500 lira) ödeyerek alıyorsa buna devletin verdiği para 6 bin lira civarında. Durum böyle olunca kapakçığı kullanan hastaneler aradaki farkı hastasından talep ediyor. Bir hastane yetkilisi rakam verdi:
“Örneğin bir kalp kapakçığınızın değişmesi için sizden yaklaşık 5 bin lira para istenir. İki kapakçık değişmesi gerekiyorsa rakam 10 bine çıkar. Stent başına istenen fark, tahmini bin 500 liradır. Eğer kalp pili takılması gerekiyorsa, bu durumda 3 ile 5 bin lira arası farkı cebinizden ödemeniz gerekir.”
Pek çok SGK’lı vatandaş bu farkları ödeyemez. Ne yapmalı? Devlet başka yerlerden kısıp bu hayati ödemelere para ayırmalı. En azından aradaki farkların taksite bağlanması düşünülebilir.
Bir çözüm getirmek şart...