Çarşamba İlçe Sağlık Müdürü ve Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Başkan Vekili Doktor Ülkü Yıldırım, Anneler Günü münasebetiyle 'Güvenli Annelik Uygulamaları' hakkında bilgiler verdi.
Doktor Yıldırım, güvenli annelik uygulamaları ile anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasının amaçlandığını söyledi. Kadın sağlığında gebelik ve doğumla ilgili olay ve problemlerin en yoğun yaşandığı dönemin 15-49 yaşarası olan doğurganlık dönemi olduğunun altını çizen Çarşamba İlçe Sağlık Müdürü Doktor Ülkü, "Dünyada her bir dakikada 380 kadın gebe kalmakta, 190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmaktadır. 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte, 40 kadın sağlıksız düşük yapmaktadır. Sonuçta her 1 dakikada 1 kadın ölmektedir. Güvenli Annelik uygulamaları ile anne ve bebek ölümlerinin azaltılması amaçlanmaktadır." dedi.
Doktor Yıldırım, 10 Mayıs Pazar günü kutlanacak Anneler Günü öncesinde annelerin kutsallıklarını da bildiklerini ifade ederek, güvenli annelikle ilgili açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: "Güvenli annelik gebelik öncesinden başlanarak anne ve bebeğe doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım verilmesi ile istenmeyen ya da riskli gebeliklerin önlenmesini ve gebelik, doğum ve doğum sonrası komplikasyonların önlenerek anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasını amaçlayan bir yaklaşımdır."
"Güvenli annelik konusunda eşlere de görevler düşmektedir. Akraba evliliklerinde genetik hastalık riski yükseldiğinden akraba evliliğinden kaçınılmalıdır. Evlenildiğinde hemen çocuk sahibi olmak planlanmıyorsa modern bir Aile Planlaması yöntemi kullanılmalıdır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sağlık kontrolü yaptırmaları önemlidir. Eşler, çocuğa geçme ihtimali olan genetik hastalık, kan grubu uyuşmazlığı yönünden değerlendirilmelidir. Gebelik durumunda düzenli olarak sağlık kuruluşuna giderek doğum öncesi bakım alınmalıdır." diyen Dr. Yıldırım şöyle konuştu: "Doğum sonrası yine annelerimize bebek bakımı ve beslenmesi konusunda eğitimler ve aile planlaması danışmanlığı hizmetleri aile hekimliklerimiz tarafından verilmektedir. Doğumdan sonra en az iki yıl süre ile gebe kalınmamalı, istenmeyen gebelikler önlenmelidir. Böylelikle istenmeyen gebelik ve düşük sayısı azaltılabilmektedir."
CİHAN