İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), Milli Eğitim Bakanlığı'nca anaokulundan başlayarak eğitimin her kademesinde müfredata, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda dersler konulması için MEB'e çağrıda bulundu. İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, "Halihazır müfredatta ana sınıfından başlamaması, 8. Sınıf ders kitaplarında ise toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının sadece tanımına yer verilmiş olması zihniyet değişikliğinin sağlanması için yeterli değildir." dedi.
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ile birlikte düzenlediği kadına yönelik şiddete yol açan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin eğitim öğretim yoluyla önlenmesinin önemine dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. İstanbul Barosu'nda düzenlenen toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) ana okulundan başlayarak eğitimin her kademesinde toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesi çağrısında bulunan İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, "Şiddete mağdurlarına karşı koruyucu tedbirlerin uygulanması yanında gelecekte şiddetten arınmış bir toplum için Milli Eğitim Bakanlığınca anaokulundan başlayarak eğitimin her kademesinde müfredata, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda dersler konulmasına ihtiyaç vardır." diye konuştu.
Moroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulöncesi eğitimden başlayarak eğitimin her kademesinde toplumsal cinsiyet eşitliği zihniyetinin yerleştirilmesi için müfredatta yer verilecek insan hakları, çocuk hakları, kadın hakları konularını içeren dersin içeriği büyük önem taşımaktadır. Halihazır müfredatta ana sınıfından başlamaması, 8. Sınıf ders kitaplarında ise toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının sadece tanımına yer verilmiş olması zihniyet değişikliğinin sağlanması için yeterli değildir. Kitaptaki bilgilere bakıldığında, toplumsal cinsiyet eşitliği zihniyetine neden ihtiyaç olduğunun sorgulanmadığı, eşitsizliğin yol açtığı ayrımcılığın olumsuz sonuçlarının vurgulanmadığı görülmektedir."
Öğretmenlerin hizmet içi yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı duyarlılığının artırılması gerektiğini belirten Moroğlu, "Ayrıca, Ulusal Eylem Planında belirtildiği gibi, insan hakları, demokrasi gibi derslerin öğrencilere amaca uygun yansıtılabilmesi için öncelikle bu dersi verecek öğretmenlerde hizmet içi eğitim yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlılık artırılmalı ve öğretmen yetiştirme okullarında da müfredata bu konuda ders konulmalıdır." şeklinde konuştu.
CİHAN