Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve cinayete kurban giden kadınların yakınları, katillere iyi hal indirim uygulanmasına tepki göstermek için adliyeye siyah çelenk bıraktı. Basın açıklamasında kadın cinayeti faillerine uygulanan her indirimin bir sonraki cinayete davetiye anlamına geldiği vurgulandı. Grup adliye önüne siyah çelenk bıraktı.
Platform üyeleri ve maktul yakınları İstanbul Adalat Sarayı önünde eylem yaptı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla eylem yapa grup basın açıklaması yaptı.
Kız kardeşi Muhterem Göçmen'in parçalanarak öldürüldüğünü ve katilinin iyi hal indirimi aldığını belirten Çiğdem Evcil, "Ama iyi hali hak edecek hiçbir şey yapmadı ki. Sonuçta benim kardeşimi hayvan gibi parçalayarak öldürdü. Orada katilin işlediği cinayet değil de mahkemedeki duruşu, boynunu büküşü, 'pişmanım' demesiyle aldı o indirimi. Bütün katiller bunu alıyorlar, bunu hak etmiyorlar. Bir aile, abla olarak hiçbir katilin bu indirimleri hak ettiğini düşünmüyorum. Mahkeme heyetinin karşısındaki katilin duruşu değil işlediği suç aldığı hayat önemli. O hayatın hesabını sorsunlar. Kıyafetle giyimle bu adalet olacaksa olmaz olsun bu adalet." şeklinde tepkisini dile getirdi.
Kız kardeşinin cinayete kurban gittiğini belirten Abdülbari Erbek, katilin ise hala bulunamadığını kaydetti.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Başkanı Gülsüm Kav, kadın cinayeti davalarında indirim verildiği sürece adaletin öldüğünü dolayısıyla kadınların ölmeye devam ettiğini söyledi. Bunun çok örneğinin yaşandığını ifade eden Kav, "En son doktor bir kardeşimizi de bir başka kadının hayatını kurtarmaya çalışırken kaybettik. Yine bıçak yaralarıyla. İşte o faile o hastaneye bıçağı yanına alıp gelme cesaretini veren Hatice Kaçmaz'a 16 kez öldürücü darbe vurduğu halde bu 16 darbeyi aşırı sevgiden kaynaklı duygusal etkilenme gibi bir tuhaf sözle açıklayan mahkeme kararıydı. Samsun'daki bir hastaneye bir fail kafasından geçirdiği cinayeti uygulamak için, bütün bu kamuoyunu onlar da takip ediyorlar, bu indirimden faydalanarak, o indirimle rahatlayarak gitti." dedi.
2015 yılında kadın cinayetleri sayısının 255'e ulaştığını belirten Kav, "Bu zarardan daha öte bir zarar yok zaten. İndirimler bizi öldürüyor." ifadesini kullandı.
3 sene önce TBMM'ye iyi hal indirimiyle ilgili öneri sunduklarını kaydeden Kav şunları söyledi: "Defalarca o Meclise giderek önerimizin yerini bulması için çaba gösterdik. Türk Ceza Kanunu'nda bu suçları düzenleyen maddelere tadil öneriyoruz. Kadın cinayeti davalarında bu kadar adaletsiz uygulanan indirimlerin sınırlandırılmasını öneriyoruz. Bunu 3 senedir öneriyoruz. Bu 3 sene zarfında bine yakın kardeşimizi kaybettik. Öneri yerini bulsaydı büyük çoğunluğu hayatta kalabilirdi. En son Özgecan kardeşimizden sonra da halkımız bizim önerimizi 'Özgecan yasası' olarak adlandırdı. Şimdi Mecliste bekleyen bu teklifimizin, dün de hazır yeni bakanlar görevlendirilmişken bir an önce gündeme alınmasını ve ancak atılacak her adımda bize sorulmasını, ailelere sorulmasını, gözleri gülerek bakan kız kardeşlerimizin gözleriyle hayata bakılmasını ve onların ailelerine ve onlarla birlikte halk mücadelesi veren kadın örgütlerine sorulmasını istiyoruz."
Platfork avukatlarından İpek Bozkurt da , "Kadın cinayeti davalarında haksız tahrik ve iyi hal indiriminin başka şekillerde uygulanmasını, ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Her uygulanan indirim bir sonraki cinayeti getiriyor. Biz intikam istemiyoruz adalet istiyoruz. Herhangi bir şekilde idam, hadım etme gibi çok eski tarz olan metotları söylemiyoruz." diye konuştu.
Açıklamalar sırasında çeşitli slogan da atan grup, daha sonra üzerinde 'Kadın cinayetlerinde indirim uygulanan her gün adalet ölüyor' yazılı siyah çelengi adliye tabelasının önüne bıraktı.
CİHAN