Video: Arşiv
Doğan ve Özince hakkında ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlaması ile 8,5 yıldan 24,5 yıla kadar ceza isteniyor.
İşadamı Aydın Doğan’ın da aralarında olduğu 47 kişi hakkında açılan ‘örgütlü akaryakıt kaçakçılığı’ davası dün başladı.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmaya sanıklar Aydın Doğan, kızı Hanzade Doğan Boyner, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin de aralarında olduğu 27 kişi katıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, tarafından hazırlanan iddianamede 2001-2008 yılları arasında Doğan Grubuna ait POAŞ’ta 6,5 milyon dolar vergi kaçırıldığı ileri sürülmüştü.
POAŞ’ın Avrupa dışında aldığı petrolü vergi vermemek için İngiltere’de kurulan bir şirket üzerinden Türkiye’ye aktardığı ve bu yöntemle yaklaşık 6,5 Milyon dolar yasa dışı kazanç elde ettikleri iddia ediliyordu.
Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız, sanıklar hakkındaki suçlamayı özetleyerek okumasının ardından söz alan sanık avukatı Köksal Bayraktar, Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı iddialar kapsamında açılan davanın devam ettiğini hatırlatarak bu davanın Mersin’deki dosya ile birleştirilmesini istedi.
Bayraktar, “Mersin’de aynı suçlamalara ilişkin sanıkların büyük bir bölümü hakkında bir dava açılmış ve yargılama burda devam ediyor.
Aynı fiilden iki yargılama olmaz. Mahkemenizin yetkisizlik kararı vererek dosyayı Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesi gerekiyor.” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın avukatı da söz alarak suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle müdahil olma talebinde bulundu.
Mersin’deki dosya istendi
Taleplerin alınmasının ardından duruşmaya yaklaşık 40 dakika ara verildi.
Aradan sonra Mahkeme Başkanı Karayıldız, ara kararları okudu. Mahkeme, Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazarak orada açılan davanın kendilerine gönderilmesini istedi.
İncelemesi için İstanbul’daki dosyanın tamamı da Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkeme’sinin talebini kabul ederse yargılama İstanbul’da devam edecek.
Mersin’den aksi yönde bir karar çıkarsa dosya uyuşmazlığın çözülmesi için Yargıtay’a gidecek. Yargıtay’ın yetkilendireceği mahkeme davaya bakacak.
İNGİLTERE VE BAHAMA’DA POINT İSİMLİ ŞİRKET KURDULAR
İstanbul terör ve örgütlü suçlar savcısı Adem Meral, tarafından hazırlanan iddianamede Petrol Ofisi AŞ’nin 2000’de ‘İş-Doğan’ konsorsiyumu tarafından 1 milyar 260 milyon dolar karşılığında alındığı, özelleştirme tarihine kadar TÜPRAŞ’tan mal alan şirketin satıştan sonra petrol ithal etmeye başladığı anlatılıyordu.
Bu ithalat için Bahama Adaları ve İngiltere’de faaliyet gösteren bir şirket kuruldu.
Point isimli bu şirket ve Petrol Ofisi arasında yönetim bağlantısı olduğu da iddia edildi.
Bu şirket üzerinden kaçakçılık yapıldığı ileri sürüldü. 2008 yılında Kocaeli Emniyet Müdürlüğü‘ne 23 Ekim 2008’de gelen bir ihbarla soruşturma başladı.
İddianamede Aydın Doğan ve Ersin Özince dahil 47 şüphelinin ‘kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet, resmi belgede sahtecilik,suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüte üye olmak’ suçlarından hapis cezasına çarptırılmaları istendi.
Aydın Doğan ve Ersin Özince için bu suçlamalarla 8,5 yıldan 24,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Doğan’ın kızı Hanzade Doğan Boyner’in de aralarında bulunduğu 45 sanık hakkında ise iki suçtan 5 yıldan 21,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Kaynak: Yeni Hayat Gazetesi