Kaçak göçmenlerin toplu firar girişimine biber gazlı müdahale

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Ağustos 8 2015
Edirne Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'nde kalan kaçak göçmenlerin toplu firar girişimine, polis biber gazı ile müdahale etti.
Edirne Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'nde kalan kaçak göçmenlerin toplu firar girişimine, polis biber gazı ile müdahale etti.

Savaşların ve ekonomik istikrarsızlığın yaşandığı Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen kaçaklar, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmeye çalışıyor. Türkiye'ye ulaşmayı başarın kaçakların bir kısmı Ege Denizi üzerinden tehlikeli yolculuğa çıkarken, karadan yollarına devam etmek isteyenler ise İstanbul üzerinden Trakya Bölgesi'ne geçiyor.

Trakya Bölgesi'ne gelen kaçakların önemli bölümü, Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan'a komşu ili olan Edirne'yi tercih ediyor. Edirne'ye gelen kaçakların çoğunluğu güvenlik güçlerinin yaptığı kontrollerde yakalanıyor. Yakalanan kaçaklar ise sınır dışı edilmek üzere Edirne Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'ne gönderiliyor. Burada misafir edilen kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesi için vatandaşı olduğu ülkelerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleriyle bağlantıya geçiliyor.

Diplomatik temsilciliklerin devreye girmesiyle birlikte ülkelerine geri dönmek isteyenler sınır dışı ediliyor. Ancak yapılan tüm girişimlere rağmen ülkesine gitmek istemeyen kaçaklar, Geri Gönderme Merkezi'nde zorunlu olarak misafir ediliyor.

460 civarında kaçak göçmenin zorunlu olarak misafir edildiği barınmaevinde sabah saatlerinde toplu firar girişimi yaşandı. Afganistan uyruklu kaçakların kahvaltı sırasında organize ettiği firar planı kapsamında yüzlerce kaçak, merkezin kapılarına dayandı. Geri Gönderme Merkezi'nde 40 bin TL'den fazla hasara neden olan kaçaklardan bazıları dışarı çıkmayı başardı. Merkezi korumakla görevli polislerin haber vermesi üzerine kısa süre içerisinde takviye ekipler bölgeye sevk edildi.

Ekiplerin yaptığı biber gazlı müdahale sonucunda toplu firar girişimi gerçekleşmeden kaçaklar kontrol altına alındı. Dışarı çıkmayı başaran kaçaklardan bazıları demir korkulukları aşmaya çalışırken yaralandı. Kampüsün dışına çıkan 4 kaçak ise polisin yaptığı oper

Bu haberler de ilginizi çekebilir