John Kerry: Kongre'nin İran anlaşmasını reddetmesi, utanç verici olur


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile varılan nükleer anlaşmaKongre'nin onaylamaması durumunda bunun dünya genelinde Amerika'nın itibarına büyük zarar vereceğini söyledi.

"Kongre anlaşmayı reddederse, siz sanıyor musunuz ki Ayetullah (İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney) tekrar masaya oturarak müzakerelere başlayacak?" diye konuşan Kerry, Kongre'nin anlaşmayı onaylaması gerektiğini dile getirdi.

Kongre'nin anlaşmaya onay vermemesi durumunda dünya genelinde bunun alay konusu edileceğini belirten Kerry şöyle devam etti: "Siz sanıyor musunuz onlar (dünya) orada sadece oturup seyredecekler? Dünya, 'Hadi Amerika ile müzakere edelim. Onların 535 (Kongre'de vekil ve senatör sayısının toplamı) dışişleri bakanı var.' diyecekler. Demek istiyorum ki böyle bir durumda, dışarıya çıkmaya utanırım. Ben o insanlara dışişleri bakanı olarak ne söylerim? 'Bizimle gelin tekrar müzakere edin, bunu götürüp teslim ediniz (Kongre'ye)' demelerini mi? Lütfen."

New York'ta konuşan Kerry, İran ile P5+1 (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya) arasında varılan anlaşmanın İsrail'in güvenliğini tehdit etmediği, aksine daha güvenli hale getirdiğini savundu.

'İRAN'IN TÜYLERİ KIRKILDI'

New York'ta bulunan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Kerry, İran ile yapılan anlaşmayı savundu. ABD kamuoyunda, 'İran ile varılan anlaşmanın bu ülkenin nükleer silah elde etmesini önlemediği' yönünde Kerry'ye sert eleştiriler yapılıyor. İsrail lobisinin güçlü olduğu ülkede anlaşma için "Tahran'ın uzamış tüylerini kırkmak" veya "Amerika'nın aldatıldığı" şeklinde eleştiriler bulunuyor.

Kerry, bu eleştirilere cevaben New York'taki konuşmasında, İran ile varılan anlaşmada, yalnızca masada ABD olmadığını, bunun yanı sıra Çin ve Rusya'nın da bulunduğunu hatırlattı. BM amargosunun Tahran'ın müzakerelere oturması durumunda kadameli olarak kaldırılması hükmü içerdiğini aktaran Kerry, ayrıca İran'ın nükleer çalışmasının kendilerinin göreve gelmesinden çok önce başladığını hatırlattı.

Geçtiğimiz gün Senato'nun Dışilişkiler Komitesi'nde dört buçuk saat senatörlerin anlaşma ile ilgili sorularını yanıtlayan Kerry, ABD kamuoyunu anlaşma konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Kongre eğer İran anlaşmasını onaylamaz ise Başkan Barack Obama, önüne böyle bir tasarı gelmesi durumunda bunu veto edeceğini duyurmuştu. Kongre'nin Obama'nın vetosunu aşabilmek için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'nun üçte iki çoğunluğun anlaşmayı iptali için desteğini alması gerekiyor.

BM Güvenlik Konseyi, İran ile yapılan anlaşmayı onaylamış ve ambargoların Tahran'ın hükümleri yerine getirmesi kaydı ile kademeli kaldırılmasını içeren tasarıyı onaylamıştı. İran ile varılan anlaşmaya P5+1 ülkeleri olarak ABD'nin yanı sıra Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ile Almanya imza koymuştu. CİHAN
<< Önceki Haber John Kerry: Kongre'nin İran anlaşmasını reddetmesi,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER