John Kerry: Kongre'nin İran anlaşmasını reddetmesi, utanç verici olur

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Temmuz 24 2015
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile varılan nükleer anlaşmayı Kongre'nin onaylamaması durumunda bunun dünya genelinde Amerika'nın itibarına büyük zarar vereceğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile varılan nükleer anlaşmayı Kongre'nin onaylamaması durumunda bunun dünya genelinde Amerika'nın itibarına büyük zarar vereceğini söyledi.

"Kongre anlaşmayı reddederse, siz sanıyor musunuz ki Ayetullah (İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney) tekrar masaya oturarak müzakerelere başlayacak?" diye konuşan Kerry, Kongre'nin anlaşmayı onaylaması gerektiğini dile getirdi.

Kongre'nin anlaşmaya onay vermemesi durumunda dünya genelinde bunun alay konusu edileceğini belirten Kerry şöyle devam etti: "Siz sanıyor musunuz onlar (dünya) orada sadece oturup seyredecekler? Dünya, 'Hadi Amerika ile müzakere edelim. Onların 535 (Kongre'de vekil ve senatör sayısının toplamı) dışişleri bakanı var.' diyecekler. Demek istiyorum ki böyle bir durumda, dışarıya çıkmaya utanırım. Ben o insanlara dışişleri bakanı olarak ne söylerim? 'Bizimle gelin tekrar müzakere edin, bunu götürüp teslim ediniz (Kongre'ye)' demelerini mi? Lütfen."

New York'ta konuşan Kerry, İran ile P5+1 (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya) arasında varılan anlaşmanın İsrail'in güvenliğini tehdit etmediği, aksine daha güvenli hale getirdiğini savundu.

'İRAN'IN TÜYLERİ KIRKILDI'

New York'ta bulunan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Kerry, İran ile yapılan anlaşmayı savundu. ABD kamuoyunda, 'İran ile varılan anlaşmanın bu ülkenin nükleer silah elde etmesini önlemediği' yönünde Kerry'ye sert eleştiriler yapılıyor. İsrail lobisinin güçlü olduğu ülkede anlaşma için "Tahran'ın uzamış tüylerini kırkmak" veya "Amerika'nın aldatıldığı" şeklinde eleştiriler bulunuyor.

Kerry, bu eleştirilere cevaben New York'taki konuşmasında, İran ile varılan anlaşmada, yalnızca masada ABD olmadığını, bunun yanı sıra Çin ve Rusya'nın da bulunduğunu hatırlattı. BM amargosunun Tahran'ın müzakerelere oturması durumunda kadameli olarak kaldırılması hükmü içerdiğini aktaran Kerry, ayrıca İran'ın nükleer çalışmasının kendilerinin göreve gelmesinden çok önc

Bu haberler de ilginizi çekebilir