Japonya, tsunami felaketinin 4. yıldönümünü törenlerle anıyor

Japonya, tsunami felaketinin 4. yıldönümünü törenlerle anıyor

SEUL (CİHAN)- Japon halkı, 2011 yılında meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için ağlıyor. Deprem sonrası meydana gelen tsunmai felaketinin 4. yıldönümü yurdun dört bir yanında törenlerle anılıyor.

Ülkenin kuzey doğusundaki Tohoku bölgesinde meydana gelen, on binlerce can ve mal kaybına neden olan ve Japonların "Büyük Doğu Depremi" diye adlandırdıkları felakette hayatlarını kaybedenler için ülkenin dört bir yanında törenler düzenleniyor.

Başbakan Abe'nin, deprem bölgesine yakın Miyagi eyaletindeki Sendai kentinde çok sayıda vatandaşın, depremde hayatlarını kaybedenlerin anısına dikilmiş anıtın karşısına gelerek dua ettiği bildirildi. Tokyo'da ise depremin meydana geldiği 02.46'da düzenlenen törene, İmparator Akihito ile Başbakan Shinzo Abe'nin katıldığı belirtildi.

DEPREMDE 19 BİNE YAKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Dört sene önce Mart ayının 11'inde meydana gelen ve Japonya'da şimdiye kadar kayıtlara geçen en büyük depreminde, 19 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Deprem sonrası meydana gelen tsunamide oluşan 38 metre büyüklüğündeki dalgalar, bölgede on binlerce binanın yıkılması veya hasar görmesine neden olmuştu. Ayrıca tsunami sonrası faaliyet gösteren Fukushima nükleer santrali de büyük zarar görmüştü. Santraldeki birçok reaktör bozulmuş, radyasyon sızıntıları meydana gelmiş ve yaklaşık 228 bin 863 kişi çevredeki evlerini terk ederek güvenli bölgelere taşınmak zorunda kalmıştı.

Ülkede yaşanan felaket, 1986 yılındaki Chernobyl nükleer santrali kazasından sonra 'dünyada meydana gelen en büyük nükleer kaza' olarak kayıtlara geçmişti.

DEPREMDE YAKININI KAYBEDENLER YAŞADIKLARI ACIYI UNUTMUYOR

Shichigahama merkez kıyı kasabasında depremi yaşayanlardan Kenji Sakurai, felaketten 4 yıl geçmesinin yaşadıkları acıyı ve üzüntünün gittiği anlamına gelmediğini ve hiçbir zaman da bu acının kaybolmayacağını söyledi.

Her şeyin kasabalarında sıfırdan yapılması gerektiğinin altını çizen Sakurai; ancak bunun yaşadığı yerin eski yapısını bozduğu için kendisine üzüntü verdiğini dile getirdi.

Anma töreninde Yuriage Ortaokulu'nun Yakını Ölenler Derneği Başkanı Yuko Tanno ise yaşadığı acıyı şöyle dile getirdi: "Oğlumu artık göremiyorum ve bu asla değişmeyecek."

Hala geçici bir evde hayatını sürdürdüğünü anlatan Tanno, bundan sonra nereye gideceği hakkında da emin olmadığını belirtti. Köyün kendisini yeniden inşa ettiğini gördüğünden dolayı mutlu olduğunu kaydeden Tanno, ancak şehrin değişikliğini görünce içinde burkuntu duyduğunu aktardı.

DÖRT SENE GEÇMESİNE RAĞMEN EVLERİNE GERİ DÖNEMEDİLER

Bölgede deprem sırasında hasar gören Fukushima'daki nükleer santralinde birçok reaktörün zarar görmesi sonucu radyasyon sızması nedeniyle evlerini terk eden vatandaşlar, hükümetin kendileriyle yeterince ilgilenmemesinden şikayetçi. Depremden dört sene geçmesine rağmen binlerce kişi, hala kendi evine dönemediğini ve geçici evlerde yaşadığını bildirildi.

Hükümetin, kalkınma ve yeniden inşa işleri için 217 milyar dolar ayırdığı, fakat bu paranın büyük miktarının alt yapının yeniden inşası için ayrıldığı kaydedildi. Bölgelerde, konut inşaatının ise işçi ve mali yardım eksikliği nedeniyle yeterince hızlı olmadığından şikayet ediliyor.

Geçtiğimiz ayın sonunda açıklanan verilere göre, deprem bölgesi olan İwate, Miyagi ve Fukushima eyaletlerinde yaklaşık 80 binden fazla kişinin hala geçici evlerde oturuyor.

TSUNAMİDEN SONRA PSİKOLOJİK SORUN YAŞAYAN 3 BİN KİŞİ HAYATA VEDA ETTİ

Öte yandan, törenle anılan ve binlerce kişinin mal ve can kaybına neden olan depremin 4. yıldönümünün anıldığı Japonya'da, deprem bölgesinde yakını ölen veya yaşananlardan etkilenen birçok kişinin hayata veda ettiği bildirildi.

Japonya'da depremin ardından, psikolojik travma veya intihar nedeniyle yaklaşık 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Japonya, tsunami felaketinin 4. yıldönümünü törenlerle... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER