Jandarma Genel Komutanlığı'nın iki yıldır yürüttüğü 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' kapanış programı gerçekleştirildi.
Programda Jandarma Genel Komutanlığı Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Daire Başkanı Jandarma Kurmay Albay Ahmet Özkurt, jandarmanın aile içi kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda çalışmaları ile ilgili sunum yaptı. Özkurt'un sunumuna göre 2013 yılında kadına yönelik 15 bin 748 şiddet olayı meydana gelirken, bu rakam 2014 yılında 13 bin 143'a geriledi. Kadına şiddet olaylarında mağdur olan kadın sayısı 2013 yılında 16 bin 883 iken, 2014 yılında 14 bin 381 oldu. Jandarma verilerine göre 2013-2014 yılında 31 bin 264 kadın şiddete maruz kaldı. 2013 yılında kadına yönelik şiddet olayları ile ilgili 6 bin 28 tedbir kararı alındı, 2014 yılında alınan tedbir sayısı 6 bin 469'a yükseldi.
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından iki yıldır yürütülmekte olan 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' kapanış töreni JW Marriott Hotel Ankara'da yapıldı. Törenin kapanış programına Proje Takım Lideri Marie Ange Goessens, AB Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İbrahim Yaşar ve birçok davetli katıldı.
Program, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Projesi kapsamında Alo 156 Jandarma Hattı konulu videonun gösterimi ile başladı. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi'nin sonuçları, jandarmaya katkıları ve jandarmanın aile içi kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda çalışmaları ile ilgili Jandarma Genel Komutanlığı Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Daire Başkanı Jandarma Kurmay Albay Ahmet Özkurt bilgi verdi.
Kadına yönelik şiddetin tüm dünyada toplumsal bir sorun olarak yerini koruduğunu belirten Özkurt, "Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılında yayınladığı rapora göre yaklaşık her üç kadından biri fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Türkiye'ye bakıldığında ise Hacettepe Üniversitesi tarafından yayımlanan raporlar mevcut durumu göre bilmek adına değerli bir imkan vermekte." dedi.
Şiddetin tabiki fiziksel veya cinsel şiddetten ibaret olmadığını belirten Özkurt, "Türkiye genelinde kadına yönelik fiziksel veya cinsel şiddet 2008 yılından itibaren bir düşme eğilimi göstermekte, bununla birlikte halen yüzde 37,5 gibi yüksek bir seviyede olduğu görülmekte. Bu seviye dünyadaki durumla örtüşmekte. Jandarma faaliyet alanı olan kırsal bölgeye bakıldığında ise 2008 yılında Türkiye ortalamasının yaklaşık yüzde 5 üstünde olan şiddet oranının 2014 yılında Türkiye ortalamaları yaklaştığı görülmekte." diye konuştu.
Şiddete maruz kalan kadınlardan yaşadığı şiddeti hiçbir kurum veya kişi ile paylaşmayan bu durumu sineye çekip katlanan kadınların oranının yarı yarıya olduğunu vurgulayan Özkurt, şu bilgileri aktardı: "Türkiye genelinde 2008 yılında yüzde 48,5 olan oran 2014 yılına gelindiğinde yüzde 44,3'e inmiştir. Jandarma bölgesinde ise yaşadığı şiddeti gizleyen kadınların oranı Türkiye geneline göre yaklaşık yüzde 10 daha fazla olduğu görülmektedir. Şiddete maruz kalmış ve bu durumu bir şekilde ifade etmiş kadınlar ise maalesef sadece yüzde 4,5'i 2008 yılında kolluğa başvurmuştur. Bu oran 2014 yılında yaklaşık 2 kat artmakla birlikte hala yüzde 8,5 seviyelerindedir. Jandarma bölgesinde bakıldığında ise durumun daha da sıkıntılı olduğu görülmekte. Şehirlerde yaşayanlar ile kırsal bölgelerde yaşayanların kültürel farklılıkları dikkate alındığında bu farkın gerekçesi anlaşılır olmakla birlikte halen ulaşılmayı bekleyen kadınlarımızın ne kadar çok olduğu vurgulamak gerek."
Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen 'Benim Gözümle Hiç Dile Gelmeyenler' başlıklı hikaye resim ve fotoğraf yarışmalarında ve eğitici eğitimlerinde dereceye giren jandarma personeline ödülleri takdim edildi. Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
CİHAN