İznik'in fırınları gün yüzüne çıkarılıyor


Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan tarihi fırınlar gün yüzüne çıkarılıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik'teki 'Çini Fırınları Kazı Çalışması'nı inceledi. Altepe, kentin tüm değerlerinin öne çıkması adına yapılan çalışmaların ilçelerde de devam ettiğini vurgulayarak, "İznik'te de her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerinin yanı sıra Doğu Roma ve Bitinya gibi tüm dönemlerin eserleri de birer birer ayağa kaldırılıyor." dedi.

İznik Gölü'ndeki batık bazilikadan Roma Tiyatrosu'na kadar ilçenin tarihi ve kültürel mirasına gereken özeni gösterdiklerini belirten Başkan Altepe, "İznik'in çinileri de çok ünlü ve önemli. İznik, 1400'lü yıllardan 1700'lü yıllara kadar 300 yıl boyunca Osmanlı döneminin yoğun çini üretim merkezi olmuş. İznik'in kalbindeki bu bölgede üretimler yapıldığı biliniyor. Burada yaklaşık 30 yılı aşkın zamandır da kazılar yapılıyor. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü olarak yapılan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle daha da yoğunlaştı" diyerek bölgenin tüm özelliklerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İznik'i dünya gündemine taşıyacak faaliyetlerin önemini vurgulayan Başkan Altepe, "İznik'in çinisi çok önemli, çünkü bu çini dünyanın her yerinde kullanıldı. Bursa'da ve İstanbul'da, Muradiye Külliyesi başta olmak üzere tüm külliyelerde bu çiniler kullanıldı. Daha önce Rodos Çinisi, Haliç Çinisi ve Şam Çinisi denilen çinilerin de burada üretildiği ve daha sonra kullanılan bölgenin deseniyle şekillendirilip isimlendirildiği ortaya çıktı. Bu çalışmalarla ilgili, Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle daha da hızlı bir şekilde sonucu alacağımızı düşünüyor, bu durumun hem kültürümüze hem de İznik turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de kültürel çalışmalarda kayıp zamanların bugünlerde telafi edildiğini vurgulayarak, İznik'te 1963 yılında başlayan çini fırınları kazı çalışmalarının da detaylarını aktardı.

İznik Çini Fırınları kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı da çalışmalar hakkında bilgi verdi. CİHAN
<< Önceki Haber İznik'in fırınları gün yüzüne çıkarılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER