Türk siyasi hayatında iz bırakan 35 kadın, İzmir Üniversitesi akademisyenleri tarafından yapılan sözlü tarih çalışması "Cumhuriyet'ten Günümüze İzmir'in Kadın Siyasetçileri" kitabında biraraya geldi. Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin ve Kütüphane Müdürü Dr. Yusuf Yalçın tarafından yazılan kitabın editörlüğünü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş yaptı.
Kadının neden siyasette daha fazla yer alması gerektiği sorusuna cevap niteliği taşıyan kitapta milletvekilliği yapmış 25 ve belediye başkanlığı yapmış 10 kadının biyografi ve deneyimleri toplandı. Biraraya gelinebilen kadın siyasetçilerle derinlemesine mülakatları içeren kitap, şahsi arşivlerden toplanan fotoğraflarla renklendi. Türkiye'nin 1935'te seçilen ilk 17 kadın milletvekilinden Benal Nevzad (İştar) Arıman ile başlayan kitapta, 1963 yılında İzmir'in ilk kadın belediye başkanı seçilen Seniha Tınay ve yine İzmir'in en genç kadın belediye başkanlığına 26 yaşında seçilen, ardından milletvekili ve bakanlık görevlerinde de bulunan Işılay Saygın gibi siyasetçilerin yanısıra halen görev yapan kadın belediye başkanı ve milletvekilleri de yer alıyor.
Kadınlara 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkı verilmesine rağmen 81 yıl sonra Meclis'teki kadın oranının yüzde 15'lerde bulunuyor olmasına dikkat çeken kitap, "Siyasete girmeyi nasıl başardılar? Siyasete girebilmek için ve girdikten sonra ne gibi zorluklarla karşılaştılar? Bu zorlukların üstesinden nasıl geldiler? Ülkemizde kadınların yaşadığı sorunları çözmek, toplumda kadın erkek eşitliğini güçlendirmek için ne tür çalışmalara imza attılar? Hâlâ var olan sorunlara çözüm önerileri nelerdir?" sorularına cevap vererek, siyasete girmeyi düşünen kadınlara bir rehber olmayı hedefliyor.
Tanıtım kokteyli gelecek günlerde yapılacak olan, 1,5 yıllık çalışmanın ürünü kitap, İzmir'den seçilmiş milletvekili ve belediye başkanlarıyla bu derece derinlemesine mülakatların yapıldığı ilk sözlü tarih çalışması olma özelliğini taşıyor. Bilimsel özelliğiyle daha önce İzmir'in siyasetçi kadınlarının biyografilerini biraraya getiren kitaplardan ayrılan çalışma için akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Bürgin, Yrd. Doç. Dr. Aydınoğlu, Dr. Yalçın ve Yrd. Doç. Dr. Erciyeş, şu değerlendirmede bulundu: "Siyasette uzun yıllar yer almış kadın milletvekillerimizin ve belediye başkanlarımızın deneyimlerinin yer aldığı bu kitap, umuyoruz ki siyasete ilgi duyan kadınlarımıza biraz olsun yol gösterici ve onları cesaretlendirici bir kaynak olur. Sadece kadın okuyucuların değil, erkek okuyucuların da ilgisini çeken bir kitap olmasını arzu ediyoruz. Bu kitabın erkek okuyucularımızın, kadınların siyasette yaşadıkları sorunlara daha duyarlı olmalarını sağlayacağını ve kadınların siyasette daha çok yer alabilmesi için onları desteklemelerinde etkili olacağını ümit ediyoruz. Kitabımız aynı zamanda kadın siyasetçilerin, kadınların yaşadıkları sorunlara getirdikleri çözüm önerilerine yer vererek, toplumumuzda kadının konumunun nasıl iyileştirilebileceği konusunda da katkı sağlamaktadır. Türkiye'de bugün var olan kadın sorunlarının çözümünün en önemli yeri siyasettir ve bu alanda ne kadar çok kadın karar verici konumlarda yer alabilirse toplumda yaşanan kadın sorunlarının o derece hızla çözüme ulaştırılabileceğine inanıyoruz." CİHAN