İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, Çalışan Gazeteciler Günü'nün bayram olmaktan çıktığını belirtti. Türkiye'de bugün gazetecilerin işten çıkarılma, işsiz kalma, tutuklanma gibi korkularla mesleği yürütmeye çalıştığını söyleyen Dikmen, "Sözün bittiği yerdeyiz." dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Halil Hüner de Çalışan Gazeteciler Günü'nü, bundan sonra "işsiz gazeteciler günü" olarak anacaklarını ifade etti.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla İGC ve TGS İzmir Şubesi, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, son dönemde gazeteciliğin ve gazetecilerin yaşadığı sıkıntılar anlatıldı. Basın özgürlüğü kavramının Anayasa'da bir madde olarak varlığını koruduğunu belirten İGC Başkanı Dikmen, "Basın özgürlüğünün, halkın özgürlüğünün olmadığı ortamda demokrasiden bahsetmek de mümkün değil. Bugün ülkemizde işten çıkarılma, işsiz kalma, tutuklanma gibi korkularla bu mesleği yürütmeye çalışan arkadaşlarımızla bugün ne yazık ki bir bayramı kutluyoruz ama bayram olmaktan çıktı. 212 Basın Yasası ile bayram estiren 10 Ocak, 55 yıl sonra bugün, bambaşka sorunlarla ve içeriğindeki bütün özelliklerini yitirerek kağıt üzerinde duruyor. Sözün bittiği yerdeyiz." şeklinde konuştu. Meslek kurumları ve gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları rakamlarla ifade eden Dikmen, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149. olduğuna dikkat çekti. Kısa bir zaman diliminde bin 200 gazetecinin işsiz kaldığını, 137 gazetecinin görevi başında şiddet gördüğünü belirten Misket Dikmen, şunları kaydetti: "234 gazeteci yargılanıyor, 31 gazeteci cezaevinde. Sekizi uluslararası medyadan olmak üzere 100 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alındı. 15 televizyon kanalı kapatıldı, iki gazeteye el koyuldu. 56 farklı olayda gazetecilere akreditasyon engeli getirildi ve giderek genişliyor. 128 yayın engellendi, 877 internet sitesine erişim engeli koyuldu." Rakamlarla ortaya çıkan durumun vahim olduğunu söyleyen İGC Başkanı Dikmen, 2015 verilerinin yarınlara olan kaygıları büyüttüğünü söyledi. Demokratik, laik hukuk devleti ilkelerinin savunucusu olmaya devam edeceklerini belirterek, "Demokrasimizi, mesleğimiz çerçevesinde kararlılıkla korumaya, mücadeleye devam edeceğiz." dedi.
'BUGÜN İŞSİZ GAZETECİLER GÜNÜ'
TGS Şube Başkanı Hüner de geçen yıl 10 Ocak için, basın emekçilerinin daha fazla örgütlenmesi için mücadele günü dediklerini hatırlattı. Gelinen süreçte gazetecileri iyi şeylerin bizi beklemediğinin, geçen yıldan farkında olduklarını söyleyen Hüner, "Bu 10 Ocak'ı da Çalışan Gazeteciler Günü olarak değerlendirmiyoruz, bundan sonra 'işsiz gazeteciler günü' olarak anacağız. Çok yakın süreçte bin 200 gazeteci işini kaybetti. TÜİK, yani devletin resmi rakamlarına göre 7 bin gazeteci iş arıyor. 55 yıl önce işçilerin, patronlara karşı 212 sayılı yasayı aldığı dönem gibi birleşip mücadele verelim. Aksi halde bu günleri daha çok arar hale geleceğiz." diye konuştu. CİHAN