İzmir'de kaymakamlık emriyle iftar çadırları yasaklandı


İzmir'de yaklaşık 15 yıldır milletvekillerinin, valilerin, kaymakamların halkla birlikte oruç açtığı geleneksel iftar çadırları, kaymakamlıklar tarafından yasaklandı. Belediyelerin izin verdiği iftar çadırlarına kaymakamlıklar, 'gıda güvenliği ve hijyen' gerekçesiyle yasak getirdi. Karar üzerine polisler, önceki gün iftar sofrası hazırlıklarının sürdüğü çadırlara baskın düzenledi. İzmir'in merkez ve ilçelerinde hayırsever derneklerin kurduğu iftar çadırları söktürüldü. Geçen yıl oruçlarını iftar çadırında açan 80 yaşındaki emekli Sait Koca, "Yazıklar olsun. Olur mu böyle? Geçen sene mis gibi yedik bütün ramazan. Çadır olsaydı akşam burada iftar yapacaktım, özel onun için bakmaya gelmiştim. Yazıklar olsun." diyerek tepki gösterdi.

AK Parti iktidarı dönemindeki polis baskınlarına, son olarak hayırsever derneklerce açılan geleneksel iftar çadırları eklendi. İzmir'de yaptıkları hayır işleriyle adını duyuran dernekler, yaklaşık 15 yıldır sürdürdükleri iftar çadırı organizasyonunu bu yıl da yapabilmek için belediye ve kaymakamlıklara başvurdu. CHP'li belediyeler, 'uygun' diyerek izin verirken Konak, Buca, Karşıyaka, Urla, Seferihisar ve Balçova kaymakamlıkları, birbiriyle aynı gerekçelerle izin vermedi. Balçova Kaymakamlığı, "İftar çadırı kurma talebiniz, sunulacak yemek ve gıdanın güvenliği, hijyenin sağlanması açısından uygun görülmemiştir." diyerek çadır kurma talebini reddetti. Konak Kaymakamlığı da talebin, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nce uygun bulunmaması sebebiyle reddedildiğini bildirdi. Kaymakamlıkların ret kararını emniyete gönderilmesiyle birlikte polisler harekete geçti. İzmir'in Konak ilçesinde Çinili Cami'de ve Eşrefpaşa Mahallesi'nde özel mülk olan arsalar üzerinde kurulan çadırlara baskın düzenleyen polis, derhal sökülmesini istedi. Dernek temsilcileri de sökmek zorunda kaldı. Buca'da bir düğün salonunda yapılmak istenen iftar organizasyonuna da izin verilmediği öğrenildi.

'YEMEK TEMİN EDİLEN FİRMALAR HER TÜRLÜ BELGEYE SAHİP'

Dernek temsilcileri, iftar yemeklerini her türlü hijyen belgesine sahip yemek firmalarından temin ettiklerini, gerekçenin hiçbir elle tutulur yanı olmadığını söyledi. Bozyaka Yardımlaşma Dayanışma Derneği'nin kurduğu iftar çadırının kaldırılacağını haber alarak destek vermeye giden Doğu Anadolu-Güneydoğu Anadolu Birliği (DAGAB) Genel Başkanı Doğan Bayram, "İftar çadırına izin vermeyen CHP'li bir kişi ya da belediye olsaydı Türkiye'de kıyamet kopardı ancak birileri yapınca kıyamet kopmuyor." dedi. Yaklaşık 15 yıldır bölge halkına kurulan çadırlarda iftar verildiğini söyleyen Bayram, "Siyasi irade hep 'yeni Türkiye' diyor ancak yeni Türkiye yerini, yasakçı Türkiye ve zihniyete bırakmıştır. Bölge halkı, STK'lar, işadamları olarak gariban halka burada bir lokma ekmek veriyoruz. Bu akşam yaklaşık 5 bin kişi gelip bu çadırdan iftar yapıp evine ekmek götürecekti. Yasakçı zihniyet şu an bunu engellemiş durumda." diyerek yapılanlara tepki gösterdi. Yapılanın hukuk dışı bir uygulama olduğunu belirten Bayram, "Şu an hazırlamış olduğumuz 5 bin kişilik yemek çöpe atılacak. Bunu hangi vicdan kabul eder, anlamış değilim." dedi.

'GARİBİN SICAK ÇORBASINA MI GÖZ DİKTİNİZ?'

Hijyen gerekçesiyle çadıra izin verilmemesinin hiç inandırıcı olmadığını ifade eden DAGAB Genel Başkanı Bayram, belediyelerin yanı sıra sanayi sitelerinde bile iftar çadırları kurulduğunu, bunlara izin verildiğini söyledi. Bayram, tepkisini şu sözlerle sürdürdü: "Yahu arkadaşlar, garibanın sıcak çorbasına mı göz diktiniz? Bunu engelleseniz ne olacak? Ben STK'yım, hayır için yapıyorum. Bunun hesabı hem bu dünyada hem öteki dünyada sorulacak. Çadır kurulan yer, benim arkadaşımın yeri özel mülkiyeti. Buradaki demir iskelete, çadır iskeletine bile tahammül edemeyen bir zihniyetle birlikte yaşıyoruz. 'Hijyenik durum yok' diyor; 15 yıldır yapılırken hijyenik durum vardı da bugün ne oldu? Yemek şirketinin her türlü belgesi var. Ben yemek şirketiyle anlaştım. Ben bu belgeleri sunuyorum, 'Bize talimat geldi.' diyorlar. Bu insanların aşıyla, çorbasıyla kim uğraşıyor arkadaş? İnsanın bir kaşık çorbasını almak günahtır. Keyfi uygulamalardan vazgeçilmeli."

Bozyaka Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Necati Yörüdü de 13 yıldır Bozyaka'da, dernek olarak da 15 yıldır iftar çadırı kurduklarını söyledi. Yaklaşık 5 bin kişiye iftar verdiklerini belirten Yörüdü, "Bu değişik zihniyet, bizi apartopar buraya çağırdı ve yasak olduğunu söylediler; izinli ve kurulan arazi şahsa ait olmasına rağmen. İnsan ayrımı yapılmadan yemek veriliyor, buraya fakirler geliyor. Böyle bir şeye neden müdahale ediliyor? Biz bunu protesto ediyoruz." dedi. Yörüdü, geçmişte böyle bir olay görmediklerini, çadırda verilen yemekler sebebiyle de hiçbir hastalık yaşanmadığını belirterek, "15 yıllık sicilimiz, bizim yüzakımız." diyerek bu yasaktan geri dönülmesini istedi. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de kaymakamlık emriyle iftar çadırları yasaklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER