İyi Tarım Uygulamaları ve Tarımda Hijyen'e dikkat çekildi


Ordu'nun Ünye ilçesinde Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliğinde 'İyi Tarım Uygulamaları ve İyi Tarımda Hijyen' konulu konferansla üreticiler bilgilendirildi.

Toplantı Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, iyi tarım uygulamasını uygulayan üreticiye Tarım Bakanlığı'nın dönüm başına 50 TL para vereceğini söyleyerek, "Dekarda fındıklarımız kilogram olarak çok kayba uğruyoruz. Bunu geliştirmek, artı iyi tarım yapan arkadaşlarımıza bir sertifakasyon şirketi tarafından sertifika verilecektir. Biz hafta sonuna kadar bu sayıyı tespit edeceğiz. İlçe Tarım Müdürlüğünden çiftçi kayıt sistemine girmiş ÇKS belgesini alan arkadaşlarımızın listelerini Cuma günü itibari ile İl Tarım Müdürlüğüne vermek zorundayız. Ben bunun açıklamasını bazı köylerde yaptım. Bahçeye çöp bidonu koyacaksınız. Depolama gübre deposu ayarlayacaksınız. Eviniz bahçenize çok uzaksa eğer bu uzaklıkta tuvalet ihtiyacının giderilebilmesi için tuvalet çevirecek. Bunun gibi… Bu kanundan yararlanın diye düşündük. O yüzden biz içinizden tarım danışmanı arkadaşlarımıza danışmanlık yaptığı çiftçilerimize özellikle telefon ettik." diyerek İyi Tarım Uygulaması hakkında önemli bilgiler verdi.

"FINDIĞIN ANA ZARARLISI FINDIK KURDUDUR"

Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ferda Yıldırım, ilk yapılması geren şeyin toprak tahlili ve buna göre gübrelemeyi doğru bir şekilde zamanında yaptırmak gerektiğini belirterek, "Fındığın ana zararlısı fındık kurdudur. Fındık kurdu ile alakalı zirai ilaç kullanmak için bir barem vardır. Çarşaf yönetimi kullanılır. Bu yöntemde fındığın yüzde 70'ini mercimek büyüklüğüne geldiği dönemde bahçeye sabahın erken saatlerinde girilir ve dallar ortalama 10 ocak silkelenir. Eğer 3 tane fındık kurduna rastlanırsa ilaçlamaya karar verilir. 2 tane fındık kurdu çıkarsa bakarsanız 15 ocağa ilaçlamanıza gerek yoktur. Bu yöntem sizin bahçenizi ilaçlamaya karar verme baremidir. Dolayısıyla ilaçları da bilinçli atacağız. Attığımız ilaçları reçete şeklinde yazdıracağız. Kullanan iyi tarım uygulayıcısı da yine aynı şekilde zirai ilaç uygulama yetki belgesine sahip olması gerekiyor" dedi.

'BU YETKİYİ SİZLERDE ALACAKSINIZ'

"Ziraat Odası eğer bu özel sertifikasyon kuruluşuyla mutabık kalırsa il tarım uygulamalarıyla sizin de katılımlarınızla mutabık kalırsak yine aynı şekilde bu yetkiyi sizlerde alacaksınız. Yani her şeyiniz kayıtlı olmak zorunda. Sizin ödeyeceğiniz bir birim olarak da sizin cebinizden çıkacak. İlaç kalıntılarını kontrol etmek amacıyla fındık numunesi vereceksiniz. Onda ilaç kalıntısı olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer ilaç kalıntısı bulunursa yapılan analizlerde grup anlamında grubu tehlikeye atmış oluyor. O yüzden bu çok önemli. İyi tarım uygulamalarını bireysel olarak da yaptırabilirsiniz ama fiyatlar tabi ki artıyor. Çünkü size bu sertifikasyon kuruluşu hizmet veriyor. Hizmetinde karşılığını alacak neticede. Yani tarımın her alanında iyi tarım uygulamaları var. Her aşamada kayıt altına alma, bilinçli tarım yapma işin hedefi ve çevreyi kirletmeme, insan sağlığını tehlikeye sokacak şeylerden kaçınma yani asıl amaç bu. Çevreye duyarlı, kişisel ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları korumayı hedefleyen, gıda güvenliğini sağlayabilen sertifikalı bir tarım uygulamasıdır." şeklinde açıklamalarda bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber İyi Tarım Uygulamaları ve Tarımda Hijyen'e dikkat çekildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER