İYİ Parti, bugün yaptığı olağanüstü kurultayla yeni genel başkanını seçti. Ankara'da ATO Congresium'daki kurultayda genel başkanlığa İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz aday oldu.
Kurultayda genel başkan adaylarından hiçbiri ilk tur oylamada gerekli olan salt çoğunluğu sağlayamadı.
İlk tur oylamasında sonuçlar şu şekilde oldu:
Koray Aydın: 472 oy
Müsavat Dervişoğlu: 378 oy
Tolga Akalın: 319 oy
Günay Kodaz: 2 oy.
TOLGA AKALIN ÇEKİLDİ
İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın, seçimin ikinci tura kalmasının ardından adaylıktan çekildiğini açıkladı.
Akalın, 27 günde "öldü" denilen bir hareketi hep birlikte dirilttikleri görüşünü dile getirdi. Siyasetin millet ve tabanla yapılacağını belirten Akalın, "Bir irade ortaya koydu, bir fotoğraf verdi. Bu fotoğraftan benim okumam şudur ki delege 'Benim ferasetime güvenin' dedi. Ben bugüne kadar siyasi meşruiyetini taban siyaseti yaparak elde etmiş, otoriteye karşı mücadele etmiş bir dava arkadaşınız olarak delegemizin ferasetine inanıyorum. Bundan sonraki süreci de siz saygıdeğer, değerli delegelerimizin ferasetine takdim ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
İKİNCİ TURDA DA KAZANAN YOK
İYİ Parti'nin olağanüstü kurultayında, genel başkan adaylarından hiçbiri 2. oylamada da gerekli olan salt çoğunluğu sağlayamadı.
Adayların oyları ikinci turda şu şekilde oldu:
Müsavat Dervişoğlu: 570 oy.
Koray Aydın: 565 oy.
GÜNAY KODAZ DA ÇEKİLDİ
Seçimin üçüncü tura kalmasının ardından İYİ Parti Genel Başkan Adayı Günay Kodaz, yarıştan Koray Aydın lehine çekildiğini açıkladı.
ÜÇÜNCÜ TURDA DERVİŞOĞLU KAZANDI
Seçimin üçüncü turunda 611 oy alan aday Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti'nin yeni genel başkanı oldu.
Koray Aydın ise 548 oyda kaldı.
İYİ Parti Kurultayı: Seçim üçüncü tura kaldı
İYİ Parti'nin 5'inci Olağanüstü Kurultayı bugün Ankara'da ATO Congresium'da yapılıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in aday olmadığı kurultayda yeni genel başkan seçiliyor. Seçimin ilk iki turunda hiçbir aday gerekli çoğunluğu sağlayamadı.
DW Türkçe'de yer alan habere göre seçimin ilk turunda TBMM Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Mehmet Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için yarıştı.
Seçimlerin ilk turunda 1178 delege oy kullandı. Yedi oy geçersiz sayılırken; Koray Aydın 472, Tolga Akalın 327, Müsavat Dervişoğlu 370, Günay Kodaz ise 2 oy aldı. Seçimde hiçbir adayın gereken salt çoğunluğu sağlamaması üzerine seçimin ikinci turuna geçildi.
Ancak ikinci tur oylamaya geçilmeden önce Tolga Akalın adaylıktan çekildiğini açıkladı.
İkinci turda ise Müsavat Dervişoğlu 570, Koray Aydın 565 oy aldı. Adaylıktan çekilmesine rağmen Tolga Akalın 15, Günay Kodaz 3 oy aldı. Seçimin ikinci turunda 1158 delege oy kullandı, 6 geçersiz oy, 1152 geçerli oy sayıldı. Salt çoğunluk olan 652 oya ulaşan aday olmadığı için kurultayda üçüncü tur oylaması yapılıyor. Üçüncü tura en çok oy alan Dervişoğlu ve Aydın katılıyor.
İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk gerekiyor. Buna göre, yaklaşık 1302 kayıtlı delegenin yarısından bir fazlasının oyunu alan, genel başkan seçilecek. Kurultayda, ilk iki turda aranan çoğunluk bulunamazsa üçüncü tura geçilecek. Üçüncü turda ise en çok oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan genel başkan seçilecek.
Meral Akşener'den veda konuşması
İYİ Parti'de genel başkanlık seçimlerin öncesinde partinin kurucu lideri Meral Akşener bir konuşma yaptı.
İYİ Parti Genel Başkanı olarak son konuşmasını yaptığını belirten Meral Akşener, siyasi hayatı boyunca aldığı tüm kararların arkasında durduğunu ve "gerektiğinde bedel ödemeyi" bildiğini söyledi.
Meral Akşener, İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptıMeral Akşener, İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı
Meral Akşener, İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı
Akşener konuşmasında 30 yıldır siyaset sahnesinde olduğunu hatırlattı. "Siyasi kariyerim boyunca; beni motive eden, tek bir şey vardı: O da tüm eğitim hayatım boyunca beni parasız yatılı okutan, milletimize bana büyük fırsatlar sunan, Cumhuriyetimize ve her geçen gün, tahrip edilen, devletimize karşı vefa borcumu ödemekti" ifadelerini kullanan Akşener, geçen 30 yıldaki mücadelesinde "Zihnim de vicdanım da hep çok rahat oldu" dedi.
"Verdiğim kararların hep arkasında durdum"
"Bugüne kadar verdiğim tüm kararların, aldığım tüm tutumların, üstlendiğim tüm sorumlulukların hep arkasında durdum, bugün de durmaya devam ediyorum" diyen Meral Akşener, 31 Mart yerel seçimlerine "hür ve müstakil" olarak girme kararının da arkasında olduğunu vurguladı.
Akşener, "Seçim sonuçları doğrultusunda, aldığımız riskin elbette farkındaydım. İşte bu yüzden; bugüne kadar olduğu gibi, bugün de Türkiye'nin, alıştırılmış normallerinin dışında, sadece söz söyleme sırasında değil, bedel ödeme sırasında da en önde duruyorum. Bugüne kadar, her daim kimseden bir beklentim olmaksızın gerektiğinde, bedel ödemeyi bildim. Bundan dolayı da asla pişman olmadım. Nitekim bugün de pişman değilim" şeklinde konuştu.
"Ve bugün üzerime düşen, her şeyi yapmış olmanın huzuruyla, son kez karşınızdayım! Hiçbir hesaba, hiçbir pazarlığa, hiçbir sahtekârlığa girmeden, milletin sesini duyurmuş olmanın, mutluluğuyla son kez karşınızdayım!" diyen Akşener, İYİ Partili delegelere "Başarısızlığı ben aldım artık başarıyı siz yakalayacaksınız! Bedeli ben ödedim artık hesabı siz tutacaksınız!" diye seslendi. Akşener, "Allahaısmarladık" diyerek kürsüden indi.
31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti'nin Türkiye genelindeki oy oranının yüzde 3,7 düzeyinde kalmasının ardından Meral Akşener, Olağanüstü Kurultay'da yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.
Kurultay seyircisiz yapılıyor. Kurultay için salonun fiziki şartları ve kapasitesi öne sürülerek kurultay delegeleri, il, ilçe ve belediye başkanları ile önceki dönem milletvekilleri dışında salona izleyici alınmadı.
İYİ Parti başkanını seçiyor... İlk tur sonuçları belli oldu
İYİ Parti, bugün yaptığı olağanüstü kurultayla yeni genel başkanını seçiyor. Ankara'da ATO Congresium'daki kurultayda genel başkanlığa İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz aday oldu.
Kurultayda genel başkan adaylarından hiçbiri ilk tur oylamada gerekli olan salt çoğunluğu sağlayamadı.
İlk tur oylamasına göre sonuçlar şu şekilde:
Koray Aydın: 472 oy
Müsavat Dervişoğlu: 378 oy
Tolga Akalın: 319 oy
Günay Kodaz: 2 oy.
TOLGA AKALIN ÇEKİLDİ
İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın, seçimin ikinci tura kalmasının ardından adaylıktan çekildiğini açıkladı.
İLK İKİ TURDA SALT ÇOĞUNLUK GEREKİYOR
İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk gerekiyor. Buna göre, yaklaşık 1302 kayıtlı delegenin yarısından bir fazlasının oyunu alan, genel başkan seçilecek.
Kurultayda, ilk iki turda aranan çoğunluk bulunamazsa üçüncü tura geçilecek. Üçüncü turda ise en çok oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan genel başkan olacak.
Genel başkanlık seçiminin ardından, genel idare kurulu ve merkez disiplin kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.
İYİ Parti'de 'Akşener'siz' kurultay heyecanı: Pusula renkleri belli oldu
İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı bugün Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da yapılıyor. Mevcut genel başkan Meral Akşener, kurultayda aday olmazken, genel başkanlık için 4 isim yarışıyor.
Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz’ın genel başkanlığa aday olduğu kurultayda pusula renkleri de belli oldu.
Koray Aydın sarı, Müsavat Dervişoğlu mavi, Tolga Akalın beyaz ve Günay Kodaz ise kırmızı renkli pusula ile temsil edilecek.
1.302 kayıtlı delegenin bulunduğu kurultayda, genel başkan seçilebilmek için adaylardan birinin delegelerin salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.
İlk turda sonuç alınamazsa, ikinci turda en fazla oy alan iki aday yarışacak.
Ayrıca genel başkanlık adaylığı için parti tüzüğüne göre, delegelerin yüzde 5’inin imzasını almak gerekiyor.
‘MUHALEFETE MUHALEFET’ KAYBETTİRDİ
İYİ Parti, CHP-SP-DP-DEVA-GP’den oluşan 6’lı masanın da ortağı olmuş ancak daha sonra kopmuştu. Yerel seçime ittifak yapmadan giren, eski ortağı CHP’ye de muhalefet yapan Meral Akşener, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaları için çağrı yaptığı Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı da eleştirip karşısına aday çıkarmıştı. Yerel seçimlerdeki ‘muhalefete muhalefet’ stratejisinin başarısız olmasının ardından İYİ Parti’de istifalar yaşanmıştı.
Parti bugüne kadar merkez sağ seçmeni toparlamaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Girdiği seçimlerde de istediği oyu alamadı. Genel Başkan Meral Akşener Cumhurbaşkanı adayı oldu ancak yüzde 7 oy alabildi. Girdiği seçimlerde de istediği oyu alamadı.
Engellemelere rağmen kurulmuştu
İYİ Parti’yi kuran isimler Devlet Bahçeli’nin parlamenter sisteme son veren 2017 anayasa referandumunda ‘Evet’ oyu çağrısı yapması üzerine MHP’den kopmuş, Meral Akşener, Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ gibi isimler de ihraç edilmişti. İYİ Parti, önüne çıkarılan çeşitli engellere karşın, 25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener liderliğinde 200 kurucu üye ile siyasi hayata adım attı. Kurucu üye listesinde ağırlıklı olarak MHP’li ve ülkücü kökenli isimler yer aldı. Refah, Anavatan, Doğru Yol ve Demokratik Sol Parti’de görev yapmış isimler de katıldı. CHP’nin 15 milletvekilini geçici olarak vermesi sonrası parti TBMM’de grup oluşturdu ve seçime katılabildi. İYİ Parti halen TBMM’de 38 milletvekili ile temsil ediliyor.