CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, iktidardan iade edilmesi gerekmeyecek adımlar atmasını istedi. İtibarların kolay kazanılmadığını vurgulayan Böke, "İtibarları kolayca harcayan bir Türkiye döneminin artık son bulması gerekiyor. Tabii ki kaybedilmiş itibarların iade edilmesi yönünde yapılacak öneriler değerlendirilmeli. Ancak 2016'ya geçerken, itibarların kolayca çiğnenmediği bir Türkiye inşa etme yükümlülüğünün de iktidarda olduğunu anımsatmak istiyorum." dedi.
Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Selin Sayek Böke, Diyarbakır için bir kanun teklifi hazırladıklarını ifade etti. Bu kanun teklifiyle Vakıflar Bölgesi Müdürlüğünde kiracı olan esnafların kiralarının ertelenmesi, SGK ve BAĞKUR primlerini ödeyemeyen ve bu yüzden cezalı duruma düşmüş olan birçok esnafı mahcup hissettiren bu durumdan kurtaracak ertelemeler olduğunu belirten Böke, "Muhtaç aylığı alan emeklilere ve memurlara 3 aylık avans verilmesi yönünde de bir madde ekledik. Bütün vatandaşlar zor durumda, bugün merhem olmak zorundayız. Sağlık hizmetlerinden bölgede mağdur olmuş olan vatandaşlarımızın ücretsiz yani katkı payı ödemeden yararlanmalarını bir madde de önerdik. Bu bir insanlık dramı, ilk adımı da insanlık dramına merhem olabilecek acilen adımları siyaset yoluyla atmaktan geçiyor." diye konuştu.
Bu kanun teklifine AK Parti, MHP ve HDP'nin destek vermesini isteyen Böke'ye Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Genelkurmay Başkanlığımız tarafından da bu davalar nedeniyle hak kaybına uğrayan emekli ve muvazzaf personelin kayıplarının giderilmesine yönelik bir taslak çalışma Bakanlığımıza intikal etti. Bugün itibarıyla diğer bakanlıklara bu görüşleri sunuyoruz. O bakanlıklardan alacağımız görüşlerle birlikte bir mutabakata varıldığında Meclis Genel Kuruluna getirilip gerçekten de bu olaydan dolayı, bu davadan dolayı mağdur olanların mağduriyeti giderilecektir." açıklaması da soruldu.
Böke, "İade etmeniz gerekmeyecek adımları atsanız çok iyi olur. İtibarlar kolay kazanılmıyor. İtibarları kolayca harcayan bir Türkiye döneminin artık son bulması gerekiyor. Tabiki kaybedilmiş itibarların iade edilmesi yönünde yapılacak öneriler değerlendirilmeli. Ancak 2016'ya geçerken, itibarların kolayca çiğnenmediği bir Türkiye inşa etme yükümlülüğünün de iktidar da olduğunu anımsatmak istiyorum." şeklinde konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmede Güneydoğu'daki olayların gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruya ise Böke, toplantıda bu konuda dahil gündeme dair bütün konuların konuşulduğunu söyledi. Bunun bir AK Parti ziyareti olduğunu ve Anayasa, iç tüzük, reformlar ve bütçenin konuşulduğunu anlatan Böke, Türkiye'nin sadece yasalarında bir düzelmeye ihtiyacı olmadığını, hayat kalitesiyle ilgili önemli kaygılarını olduğunu anımsattıklarını belirtti. Güneydoğu'nun da bunlardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken Böke, ODTÜ'de yaşanan provakatif olayın bir diğeri olduğunu ifade etti.
Başbakanın CHP'ye yaptığı ziyarette başkanlık sistemi için net bir öneri ile gelip gelmediğine ilişkin soruya da Böke, "Başkanlık sisteminin önerileceğine dair ve bu konunun kendileri tarafından önemsendiğine dair bir sunum yapıldı, ancak sistemin kendisine dair detaylı bir bilgi paylaşımı olmadı. Şunu söyledik bizim için esas olan temsili parlamenter sistemdir ve bu sistemin güçlendirilmesidir. Ancak bu tercihler konuşulmakla birlikte yeniden bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu çerçevesinin değerlendirilmesi, bir içtüzük komisyonunun çalışarak Meclis işleyişiyle ilgili çalışılması konusunda bir görüş paylaşıldı." karşılığını verdi.
"Biz AKP'nin görüştüğü ilk siyasi partiydik." diyen Böke, "Nihai yöntem bütün siyasi partilerle onlar görüştükten sonra tahmin ediyorum ki bizimle yeniden görüştüklerinde şekillenecektir. Herhangi bir takvim belirlenmedi. AKP, MHP ile görüştükten sonra bir takvim çıkacağını tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı. Başkanlık sisteminde model konuşulup konuşulmadığına ilişkin soruya ise Böke, "Herhangi bir detay paylaşılmadı." dedi. CİHAN