Simit sarayları ve seyyar satıcılarda
peynir,
zeytin gibi kahvaltılık ürünlerle sunulan simide ilgi artarken,
simit üreticisi ise ham madde
fiyatları artışları nedeniyle sıkıntılı.
Adana Simitçiler ve Unlu Mamuller
Esnaf Odası Başkanı Fahir Yardımcı, yaptığı açıklamada, simit
satışlarının son yıllarda arttığını ancak piyasada ise tam anlamıyla bir fiyat dengesinin oluşmadığını söyledi.
Sokak satıcıları ve farklı simit türleri nedeniyle 25 YKr'den başlayan fiyatların 50 YKr'ye kadar çıkabildiğini belirten Yardımcı, ''Özellikle de seyyar satıcılar olmak üzere fiyat çeşitliliği vergisini ödeyen, kayıtlı esnafı zor durumda bırakıyor'' dedi.
Simidin ham maddesi olan un, maya ve susam fiyatlarında son aylarda yaşanan artışlar nedeniyle esnafın sıkıntı çektiğini vurgulayan Yardımcı, artışların sürmesi durumunda istememelerine rağmen fiyatlarda artışa gitmek zorunda kalacaklarını söyledi.
Kuraklık spekülasyonları nedeniyle un fiyatlarında bir kaç kez artış olduğunu anlatan Yardımcı, ''50 kiloluk torbalarda 24 YTL'ye satılan unun fiyatı 32 YTL oldu. 500 gramlık 20 paket halinde satılan mayalar ise 14'ten 24 YTL'ye yükseldi'' diye konuştu.
-İTHAL SUSAM ZAMMI TETİKLİYOR-
Yardımcı, simidin en önemli katkı maddesi olan susamın, Türkiye'de yeterli ekimi olmaması nedeniyle
yurt dışından
ithal edildiğini, ancak son günlerde başta
Hindistan olmak üzere,
İran,
Pakistan ve Sudan'dan getirilen susamın fiyatlarının da arttığını kaydetti.
Bol susamlı ve 100 gramlık simidin satış fiyatının kayıtlı esnaflarda halen 25 YKr olduğunu belirten Yardımcı, şöyle dedi:
''Simitte en önemli
maliyeti susam tutuyor. Susamın da ithal olması fiyatlarını dalgalandırıyor. Kilosunu 2 YTL'ye aldığımız susam 2,70 YTL'ye yükseldi. Artan maliyet zammı kaçınılmaz kılıyor. Üyelerimiz maliyetini karşılayamadıkları için fiyatların 30 YKr olmasını istiyor. Böyle giderse yakın bir zamanda dar gelirli ve öğrencilerin
tercih ettiği simit, istemememize rağmen zamlanacak.''