İtalya ekonomisi resesyona girdi, hükümet ve muhalefet birbirini suçluyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Ocak 31 2019
İtalyan istatistik kurumu tarafından yayımlanan veriler, ülke ekonomisinin 2018'in sonunda resesyona girdiğini gösteriyor.


Ulusal istatistik kurumu Istat tarafından bugün yayımlanan tahmini verilere göre İtalya'nın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 2018'in son çeyreğinde yüzde 0,2 oranında azaldı. Bir önceki çeyrekte de yüzde 0,1'lik daralma kaydedilmişti.

Resesyon, gayrı safi yurtiçi hasılanın üst üste iki çeyrekte küçülmesi şeklinde tanımlanıyor.

Istat'ın verileri, İtalya'da 2013'ten bu yana en büyük GSYH daralmasına işaret ediyor. Kurumun açıklamasında, tarım, ormancılık, balıkçılık ve sanayi sektörlerinde kaydedilen negatif veriler ile hizmet sektöründeki durgunluğun GSYH'deki düşüşte etkili olduğu belirtildi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Istat'ın açıklamasından önce dün yaptığı bir açıklamada bu daralmayı öngördüğünü söylemişti. Conte, 2019'un ilk aylarında da bu trendin sürebileceğini ancak 2019'un ikinci çeyreğinde düzelme öngördüklerini belirtmişti. 

Haziran 2018'de iktidara gelen sağ-popülist koalisyon hükümetinin 2019 bütçesi Avrupa Komisyonu ile krize neden olmuştu.

İtalya, 2,3 trilyon Euro'nun üzerindeki kamu borcuyla AB ülkeleri içinde en yüksek borca sahip olan ülke konumunda.

İtalyan hükümetinin 2019 bütçesi ise kamu harcamalarını artırarak yeni borçlanmaya neden olacağı gerekçesiyle Avrupa Komisyonu'nun tepkisini çekmişti.

Avrupa Komisyonu'nun bütçenin revize edilmesini talep etmesi üzerine İtalyan hükümeti, ilk bütçe taslağında yüzde 2,4 olarak belirlenen bütçe açığını yüzde 2.04'e indirmişti.

'Suçlu kim?' tartışması
Ekonominin resesyona girmesi hükümet ile muhalefet arasında karşılıklı suçlamalara neden oldu.

Koalisyon ortakla

Bu haberler de ilginizi çekebilir