Salvini, diğer Avrupa Birliği (AB) devletlerinin gerekli sorumluluk ve inisiyatifi göstermediklerini belirterek bu nedenle tepkili olduğunu belirtti.
İki AB ülkesi, Almanya’dan İtalya’ya sığınmacı gönderilmesi koşullarını düzenleyen görüşmelere başlamasına rağmen henüz bir anlaşma imzalamadı.
İtalya’nın ünlü La Republica gazetesi Almanya’daki sığınmacılara, 'yüzlerce mektup' gönderildiğini ve buna göre özel uçak seferleriyle İtalya’ya geri gönderilecekleri iddialarına yer verdi. Gazete ayrıca, planlanan ilk seferin 9 Ekim’de gerçekleşeceğini belirtti.
Bunun ardından Salvini, “Berlin’de ya da Brüksel’deki birileri, yetkisiz bir şekilde sığınmacıları İtalya’ya yığmayı düşünüyorsa bilsinler ki onlar için hiçbir havalimanı açık olmayacaktır!” ifadelerini kullandı. Salvini ayrıca, “Daha önce limanları kapattığımız gibi hava alanlarını da kapatacağız” sözlerini ekledi.
Alman yetkililerden konu ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi.
"Diğer AB devletleri, bu konuya çözüm bulmak için özveri göstermeliler"
Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, eylül ayında İtalyan yetkililerle göçmenlerin gönderilmesiyle ilgili uzlaşmaya vardıklarını ve konuyla ilgili bir anlaşma imzalamayı planladıklarını söylemişti. Fakat bu açıklamanın ardından Salvini, uzlaşmanın söz konusu olmadığını ve Almanya’dan daha fazla imtiyaz beklentilerinin olduğunu ifade etmişti.
Seehofer, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’ye iki ülke arasındaki gerginliğin sonlandırılması ve uzlaşıya varılması çağrısı yaptı. Seehofer ayrıca, Alman gazetesi Welt am Sonntag’a yaptığı açıklamada, “İtalya ile görüştüğümüz anlaşmanın koşulları Yunanistan için de geçerli. İtalya’ya geri gönderdiğimiz sığınmacı sayısı kadar denizden kurtarılan göçmeni ülkemize almak zorundayız.” ifadelerine yer verdi.
Bunun yanı sıra İçişleri Bakanı Seehofer, “Şimdi Salvini birden fikrini değiştirerek, AB görüşmelerinde Almanya göçmenler konusunda İtalya’nın yanında olması halinde anlaşmayı imzalayacağını söylüyor. Diğer AB devletleri, bu konuya çözüm bulmak için özveri göstermeliler.” dedi.
İtalya, göçmenlerin ilk giriş yaptıkları ülkeye geri gönderilmesini düzenleyen Dublin Sözleşmesinin revize edilmesi gerektiğini savunuyor. Düzenlenecek yeni sözleşmede ise, göçmenlerin AB ülkelerine otomatik şekilde dağıtılmasını talep ediyor.
İtalya hükümeti ayrıca, ‘Sofya Operasyonu’ kapsamında Akdeniz’de kurtarılan göçmenlerin hepsinin İtalya’ya taşınması kuralının değiştirilmesini istiyor.
Euronews