İsyancı lider Savimbi'nin ailesi bilgisayar oyununa dava açtı


Angola iç savaşının en önemli figürü olarak kabul edilen ve 2002'de ölen isyancı lider Jonas Savimbi'nin çocukları, dünyanın en çok satan bilgisayar oyunlarından 'Call of Duty'de babalarının "barbar biri" olarak tasvir edildiği iddiasıyla üretici firmadava etti.

ABD merkezli Activision Publishing adlı oyun üreticisini 'babalarını karalamakla' suçlayan Savimbi'nin çocukları, şirketten 1.1 milyon dolar tazminat talep etti. Firma ise oyunda Savimbi'nin 'olumlu' yansıtıldığını savundu. Şirketin avukatlarından Etienne Kowalski, "Savimbi oyunda kahramanların yardımına koşan iyi biri olarak gösteriliyor" dedi. 'Call of Duty: Black Ops 2' oyunundaki Savimbi karakteri ise, "MPLA'ya (bağımsızlık sonrası Angola'yı yöneten hükümet) ölüm" gibi ifadeler kullanıyor.

Savimbi'nin oğullarından Cheya Savimbi, "Oyunda onu insanları öldürürken, kollarını keserken görüyoruz. Babam böyle değildi" dedi. Savimbi'nin üç çocuğu, Paris yakınlarında yaşadıklarından ötürü Activision Publishing'in Fransa'daki ofisine dava açtı. Savaş oyunu serisi olan Call of Duty, genellikle tarihten gerçek karakterler kullanıyor.

JONAS SAVİMBİ KİMDİR?

Jonas Savimbi, Angola'da 2002'ye kadar savaşla geçen 35 yılın en önemli kişiliğiydi. Angola'nın Tam Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik Örgütü (UNITA)'nın başında Portekiz sömürgeciliğine karşı savaşan Savimbi, bağımsızlık sonrası savaşı içerideki rakiplerine yöneltti.

Marksist eğilimli Angola Halk Kurtuluş Hareketi öncülüğünde kurulan yeni hükümete savaş açan Savimbi, Güney Afrika Cumhuriyeti'yle ABD'den silah ve para desteği aldı. İç savaş, UNITA'nın kısmi yenilgisiyle sonuçlandı. Savimbi 1995'te hükümetle ateşkes anlaşması imzaladı. Ancak hükümet, Savimbi'ye ait elmas madenlerini kamulaştırmak isteyince yeniden savaş çıktı. Gerilla mücadelesini finanse etmek için elmas madenlerini bırakmak istemeyen Savimbi, Angola'yı yeni bir kaosun eşiğine getirdi. Savimbi 2002 yılında hükümet güçleri ile girdiği silahlı çatışmada hayatını kaybetti. Angola'da 1975'ten 2002'ye kadar süren iç savaşta 500 binden fazla kişi öldü. Resmi olmayan rakamlara göre can kaybının 1 milyon civarında olduğu belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber İsyancı lider Savimbi'nin ailesi bilgisayar oyununa dava açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER