Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı'nın “tek tip” askerlik üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Buna göre herkes 2 ya da 3 ay temel eğitim alacak. Kalan askerlik süresinde ise isteyen aylık asgari ücreti ödeme karşılığında izinli sayılacak. Askerlik yapmak isteyenler ise asgari ücret alacak.
Cumhuriyet’ten Sertaç Eş'in haberine göre, çıkarıldığı 1935 yılından bu yana çok sayıda değişiklik yapılan ve “yamalı bohça” olarak nitelendirilen Askerlik Yasası, son yıllarda gündeme gelen bedelli uygulamalarıyla tartışıldı. Geçen hafta yurtdışında doğan Türklerin 1000 Euro döviz karşılığı askerlik hizmetini yapmış sayılmalarına yönelik getirilen tasarı, yurtdışında 3 yıl bulunmuş herkesi kapsar şekilde değiştirilmişti. Sürekli tartışma konusu olan Askerlik Yasası’nın değiştirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın yeni bir taslak üzerinde çalıştığı öğrenildi.
Üzerinde çalışılan taslakta, askerlik yükümlülüğü olan her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı için 2 ya da 3 aylık bir temel eğitim öngörülüyor. Bu temel eğitimin ardından kalan askerlik süresinin ise isteyenler her ay için asgari ücret miktarında bir tutarı yatırmaları durumunda izinli sayılacaklar. Askerliklerinin temel eğitim bölümü dışında kalan kısmını izinli olarak geçirenlere de tezkere verilecek.
Ancak asgari ücret yatırarak askerlik yapamayacak durumda olanlar veya gönüllüler ise askerliklerinin temel eğitim bölümü dışındaki dönemlerde her ay asgari ücret tutarında maaş alacak. Askere olan ihtiyaca göre, bu miktar daha sonra ayarlanabilecek.
İsteyenlerin askerlik hizmetlerinin temel eğitim dışındaki bölümlerini para ile karşılamaları, kalanların ise alacakları maaş karşılığında askerlik yapacak olmalarının eşitsizlik ve mağduriyet duygularını da bir ölçüde gidereceği değerlendiriliyor.