İşte Saray'ın hesapladığı seçim planı!

Genel seçimlerin üstünden bir aya yakın zaman geçmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini kimseye vermemesinin altında erken seçim isteğinin yattığı belirtildi

İşte Saray'ın hesapladığı seçim planı!

Taraf'ın haberine göre, seçimlerin üzerinden bir ay, yemin töreninin üzerinden ise iki hafta geçmesine rağmen Meclis Başkanlığı seçimi ve divan oluşmasını gerekçe gösteren Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini henüz vermedi. Bu hafta partilerin başkanlık divanı için belirlediği isimler netleşecek. En erken Perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümeti kurma görevini verecek. Başından beri erken seçim diyen Erdoğan’ın 45 günlük süre içinde hükümetin kurulmasını engelleyerek, yeniden seçime gidilmesinin planını yaptığı, “zamana oynadığı” belirtildi.

İLK GÖREV DAVUTOĞLU’NA


TBMM Başkanlık divanının oluşmasıyla birlikte yeni hükümet çalışmaları için turlar başlayacak. Cumhurbaşkanı ilk olarak görevi seçimden en çok oyu aldığı ve birinci parti olarak Meclis’e girdiği için AKP’nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na verecek. Daha önceki koalisyon hükümetleri için milletvekili yemin töreninden sonraki ilk üç gün içinde hükümet kurma görevi verilmesine rağmen Erdoğan’ın halen devreye girmemesi ve TBMM Başkanlık seçimi ve başkanlık divanının belirlenmesini beklemesinin altında başka hesaplar yaptığı belirtildi. Siyasi kulislere göre Erdoğan’ın asıl planı zamana oynayarak, hükümet kurma sürecini 45 gün ile sınırlı tutup, bir koalisyon olmaması durumunda önce seçim hükümeti ardından azınlık hükümetinin kurulmasını isteyip sürenin bittiği ve formüllerin tükendiği noktada ise Meclis’ten erken seçim kararının çıkmasını beklemek. Böylece Erdoğan’ın yapılacak bir yeniden seçime mevcut AKP hükümeti ile gitmeyi planladığı ifade ediliyor.

AKP İLE GİTME PLANI

Erdoğan’ın hükümet kurma görevini Davutoğlu’na vermesiyle 45 günlük süre başlıyor. Ancak Davutoğlu’nun hükümet kurma çalışmalarının ilk turda bitmeyeceğini hatta ikinci ve üçüncü turları yapabileceği sinyalinin vermesinin altında da Erdoğan’ın planının yaptığı belirtiliyor. Bunun Erdoğan’ın bir taktiği olduğu, Davutoğlu’nun bütün partilerle bir kaç tur yaparak süre kazanmaya çalışacağı söyleniyor. Bir kaç haftayı havanda su döverek geçirecek olan AKP’nin ve Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanının planının işlemesine katkı sunacağı ifade ediliyor. 45 günlük sürede hükümetin kurulamaması (CHP, MHP ve HDP ile anlaşma sağlanamazsa) sonrasında Erdoğan’ın önce seçim hükümeti, olmazsa bir azınlık hükümeti formülünü gündeme getireceği konuşuluyor. Plana göre 4 partinin içinde yer alacağı seçim hükümetine HDP çekincesi nedeniyle MHP sıcak bakmayacak, dolayısıyla devreye azınlık (AKP) hükümeti girecek. Ancak bu hükümetin güvenoyu alması zor. Dolayasıyla son seçenek olarak erken seçim gündeme gelecek. Böylece Erdoğan’ın planı doğrultusunda Türkiye, AKP hükümeti ile (mevcut hükümet) Kasım ayında yeniden seçime gidecek. Hükümet kurma süresinin uzamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra MHP’nin de işine geldiği ifade ediliyor. MHP’nin AKP ile bir ortaklığa girmemesi durumunda, seçim hükümeti yerine erken seçimi tercih edeceği belirtiliyor. Böylece AKP’nin MHP desteğiyle Meclisten erken seçim kararı çıkartacağı ifade ediliyor.

YAŞ NEDENİYLE…

Yemin töreninin üzerinden geçen süreye rağmen hükümeti kurma görevi için Başkanlık Divanının oluşumunun beklenmesi muhalefete göre “demokrasi tarihinde rastlanan bir durum değil. Ancak hem görevlendirme için beklenmesinin hem de 45 günlük sürenin büyük bölümünün AKP’nin yapacağı koalisyon turlarıyla geçirilmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir başka konuda istediğini de elde etmesine yarayacağı konuşuluyor. Siyasi kulislere göre Erdoğan süreyi YAŞ nedeniyle ağırdan alıyor. Erdoğan’ın 30 Ağustos’taki Yüksek Askeri Şura’ya AKP hükümeti ile girmek istediği ifade ediliyor.

GÜLER YILMAZ - TARAF
<< Önceki Haber İşte Saray'ın hesapladığı seçim planı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER