YENİ ANAYASA: O günlerde “Yeni Anayasa’dan yana umudumuzu yitirmedik” diye konuşan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra meydanlarda AKP için 400 vekil istedi. Bu davranışı ters tepince konu kapandı. Desteklediği parti hükümeti bile kuramadı.
ÇÖZÜM SÜRECİ: ''Terörle mücadele için çözüm sürecini devam ettirmeliyiz” demişti ama hem terörün azmasını engelleyemedi hem de “Çözüm Süreci bitmiştir” diyerek adeta havlu attı.
TARAFSIZLIK: ''Herkesin Cumhurbaşkanı olacağım” dedi. Ancak tarafsızlık yeminini unutup sadece AKP’ye çalıştı.
EKONOMİ: ''Refah toplumu olacağız” diyordu ama tam aksine halk fakirleşti, işsizlik arttı. Döviz fırladı. Kredi kartı borçları katlandı.
DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK: ‘Yeni Türkiye’yi “daha demokratik ve daha özgür olacak” şeklinde tanımlamıştı. Başbakanlığı döneminde çıkarttığı antidemokratik yasalar ise o Saray’a çıkınca bir bir hayata geçti, baskılar arttı. OHAL günlerine döndük.
KALKINMA: Türkiye geçen yıl 800 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hâsıla ile dünyanın 17’nci büyük ekonomisiydi. Şu anda 780 milyar dolarla 19’uncu sıraya düştü.
HUKUK VE ADALET: ‘Hukukun üstünlüğünü sağlayacağız” demişti, ancak hukuk bu dönemde daha çok ihlal edildi. Adalete güven daha da azaldı. Anayasa bile yok sayıldı.
YATIRIMLAR: Gereksiz çıkışları, zaten sıkıntıda olan Türkiye ekonomisini derin bir krize itti. Dünyaca ünlü markalar ülkeden kaçmaya başladı!
*****
HAYALLER VE GERÇEKLER
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014’te bu göreve seçildi. “Sıra dışı bir Cumhurbaşkanı olacağım” diyen Erdoğan sözünü tuttu!
O günden bu yana ilgili ilgisiz her konuda açıklama yapan, iktidar partisiyle seçim mitingleri organize ederek tarafsızlık yeminini sürekli çiğneyen Erdoğan’ın çıkışları ülke ekonomisini her geçen gün derin bir krize sürükledi. Halk fakirleşirken, işsizlik hızla arttı. Türkiye ekonomi liginde sürekli geriye giderken, yabancı yatırımcılar da Türkiye’den kaçmaya başladı!
EKONOMİDE KÜME DÜŞTÜK!
Türkiye geçen yıl 800 milyar dolarlık gayri safi hâsıla (GSYH) ile dünyanın 17’inci büyük ekonomisi idi. Şu anda ise 780 milyar dolarla ancak dünyanın 19’uncu büyük ekonomisi.
Yani dünya ekonomi liginde 2 basamak birden gerilemiş durumda. Böylece Türkiye 2002 yılındaki yerine dönmüş oldu!
154 DOLAR FAKİRLEŞTİK!
Rakamlar son derece net; geçen yıl kişi başı gelir 10 bin 404 dolar idi. Şu anda bu rakam 10 bin 250 dolar. Yani vatandaş bir yılda 154 dolar (430 TL) fakirleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 15 Temmuz 2014 tarihli bültenine göre geçen yıl 2.6 milyon kişi iş arıyordu. Aradan geçen 1 yılda 200 bin kişi arttı ve 2.8 milyona ulaştı.
DOLAR PATLADI, GİTTİ!
Dolar son 1 yıl içinde yüzde 30 değer kazandı. Dolar 2.15 liradan 2.79 liraya yükseldi. Türk Lirası son 1 yıl içinde tüm dünyada dolar karşısından en fazla değer kaybeden 3’üncü para birimi oldu!
Dolardaki artış ve şirketler üzerindeki hükümet baskısının artması vatandaşı hayatını kabusa çevirdi. Et fiyatları son 1 yıl içinde yüzde 33 arttı. Dana kıymanın kilosu 30 liradan 40 liraya yükseldi. Kuşbaşı etin fiyatı 32 liradan 43 liraya fırladı. Zaten et alamayan vatandaş eti gramla değil, koklayarak almaya başladı!
KREDİ KARTINDA BATTIK!
Öte yandan ekonomideki durgunluk vatandaşın hayatını kabusa çevirdi. Kredi ve kredi kartı borcu yüzünden yasal takibe düşen vatandaş sayısı hızla arttı. Ödenmeyen kredi kartı borcu tutarı ise 6.3 milyar TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı.
YABANCI YATIRIMCI GELMİYOR, ÜLKEDEN KAÇIYOR
Erdoğan’ın Merkez Bankası ve Üst Kurulları kontrol altına almaya yönelik hamleleri yabancı yatırımcıları korkuttu. Bank Asya’ya yapılan hukuksuz uygulamalar ve Maliye Bakanlığı’nın muhalif işadamlarına yönelik baskıları yabancıların ülkeden ayrılmasında önemli bir neden oldu.
Citibank, 800 milyon dolar zararla Akbank’taki ortaklığına son verdi. HSBC ise 950 milyon dolar zararla Türkiye’den çıktı. Fransız akaryakıt devi Total de Türkiye’deki birimini satarak ülkeden gideceğini açıkladı!
İHRACAT HIZLA DÜŞÜYOR
Geçen yıl Ocak- Temmuz döneminde 92.7 milyar dolar ihracat bu yıl yüzde 9 düşüş ile 84.3 milyar dolara geriledi. Geçen yıl 158 milyar dolar olan ihracatın bu yıl 173 milyar dolar olması bekleniyordu. Ancak ihracat bu yıl 155 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek.
Türkiye’nin en önemli döviz kalemlerinden turizm sektöründe de işler iyi gitmiyor. Gelirler yılın ilk 6 ayında 13.7 milyar dolardan 12.6 milyar dolara geriledi. Turizmciler bu yıl 37 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyordu.
UFUK ŞANLI - MİLLET GAZETESİ