Cumhuriyet'ten Gamze Kolcu'nun haberine göre Gezici Araştırma Merkezi, 28-29 Mayıs arasında, 14 ilde, 1570 kişiyle görüşülerek yapılan “ekonomi” içerikli anketin sonuçlarını paylaştı.
Araştırmada elde edilen bulgular şöyle:
İşsizlik ikinci sırada: Açık uçlu olarak yönelitilen “Şu an ülkemizin en önemli sorunu nedir” sorusuna katılımcıların yüzde 74.8’i “ekonomi/geçim sıkıntısı” yanıtını verdi. Bunu yüzde 43.2 ile “işsizlik”, yüzde 34.4 ile “salgın hastalık”, yüzde 32.7’yle “yargı/hukuk/adalet”, yüzde 18.8’le “eğitim”, yüzde 15.6’yla “göçmen ve mülteciler” yanıtları izledi.
Terör geriye düştü: Ankette dikkat çeken sonuçlardan bir diğeri “terör” başlığının sorunlar sıralamasında gerilere düşmesi oldu. Ankete göre, katılımcıların yüzde 13.8’i, “terörü” ülkenin en önemli sorunu olarak görüyor. Yüzde 11.7’si “yolsuzluk”, yüzde 10.1’i “ifade özgürlüğü/demokrasi”, yüzde 5.8’i “Avrupa Birliği’ne girememe” yanıtını verirken yüzde 4.2’si “dış politika” ve yüzde 1.3’ü “çevre kirliliği’ dedi.
Yanlış politikalar: “Enflasyonun/fiyatların yükselişi hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusu yöneltilen katılımcıların yüzde 62.4’ü fiyat artışına “hükümetin yanlış politikalarının sebep olduğunu” belirtti. “Dış güçlerin Türkiye’ye karşı bir operasyonu” diyenlerin oranı yüzde 24.9’iken “enflasyonun yükselişini doğal bir süreç olarak görenlerin” oranı ise yüzde 12.7’de kaldı.
‘MÜTHİŞ BİR MUTSUZLUK’
Bu durumun toplum gergin, öfkeli, kızgın, kırgın ve umutsuz hale getirdiğini kaydeden Gezici, şunları söyledi: “Sebebi ise yanlış ekonomi politikası olarak görülüyor şüphesiz. Halk, iktidarın gerçek sorunlara sahte yanıtlar verdiğini, popülist retorikle krizi gölgelemeye çalıştığını düşünüyor. Halkın bu kadar derin bir kriz ve yoksulluk içinde kalması fakat hükümet yetkililerin sembolik de olsa kendileri nezdinde herhangi bir tasarruf politikasına gitmeyişi, kendilerinin hiçe sayıldığı düşüncesini doğuruyor.”