BAHÇELİ NE DEDİ?
ÖNCELİK 2023
MHP’li kurmaylar, Bahçeli’nin “üç dönem” kuralıyla ilgili yaptığı açıklamanın “bu ilkeye dayandığına” işaret ediyor. MHP’ye göre Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişiyle birlikte Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı olmasının önünde bir engel bulunmuyor.
Muhalefetin, parlamenter sistem ile cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini “birbirine karıştırdığı” öne sürülürken, anayasanın da “mevcut sistem içinde değerlendirilmesi gerektiğine” atıfta bulunuluyor. Ancak muhalefetin, Erdoğan’ın 2023 yılında cumhurbaşkanı seçilmesi halinde “anayasa” üzerinden yeniden “tartışma başlatacağını” savunan MHP kanadı, bu nedenle önceliğin 2023 seçimleri olduğuna dikkat çekiyor.
Cumhur İttifakı’nın 2023 seçimleri sonrasında parlamentoda “anayasayı değiştirme çoğunluğuna ulaşacak milletvekili sayısına ulaşmanın” öncelikli amaç olduğu dile getirilirken “Cumhur İttifakı 2023 seçimleri sonrası parlamentodan aldığı güçle anayasa değişikliğini de yapacaktır” yorumunda bulunuyor. Bahçeli’nin bu nedenle 2023 seçimlerine bir buçuk yıl gibi bir süre kala seçim hedefini ortaya koyduğunu ve “siyaseten bir hamle yaptığına” dikkat çekilirken, bu hamlenin altında yatan neden de “Hedef 2033” olarak açıklıyor. Bu hedefe göre MHP, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını 2033’e dek destekleyecek.
"2028’DE DE ADAYIMIZ"
İlgili yasanın 3. maddesinde de “Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” ifadesi yer alıyor. MHP kanadı, “Eğer muhalefet Erdoğan’ın adaylığı karşısında 2007 yılındaki gibi anayasayı ‘yanlış yorumlayarak’ hamle yapmaya kalkarsa, biz de Cumhur İttifakı olarak muhalefetin bu hamlesine karşı Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası’nın 3. maddesinde düzenlemeye gider, gerekeni yaparız” değerlendirmesinde bulunuyor.