Aralarında Ömer Altıparmak ile Recep Güven’in de olduğu polisler, son dönemdeki çarpıcı açıklamalarıyla iktidarı rahatsız etmişti.
Polislere yönelik seçim ayarlı yeni bir operasyon devreye sokuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) eski İstihbarat başkanları Ramazan Akyürek, Ömer Altıparmak ile eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, eski Van Emniyet Müdürü Ayhan Falakalı, eski EGM İstihbarat Dairesi başkan yardımcıları Hasan Ali Okan, Gürsel Aktepe ve eski Ankara emniyet müdür yardımcısı Lokman Kırcılı’nın da bulunduğu polis şefleri hakkında 16 ilde gözaltı kararı çıkartıldı. 36 polis hakkındaki suçlama ‘illegal dinleme ve özel hayatın gizliliğini ihlal’ olarak sunuldu. Soruşturma kapsamında 25 polis şefi gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Gözaltına alınanların, haksızlık ve Hukuksuzluklara tepki gösteren, ülke sorunlarına ilişkin çarpıcı açıklamalar yapan emniyet müdürlerinden seçilmesi dikkat çekti. Söz konusu isimler, terörle mücadeledeki başarılı çalışmalarıyla tanınıyordu. Öte yandan, Ankara’daki sulh ceza hakimleri, baskılara rağmen tutuklama kararı vermedikleri gerekçesiyle değiştirilmişti. Emniyetçilerle ilgili kararı, bunların yerine seçilerek atandıkları iddia edilen hakimler verecek.
Emniyet teşkilatının hafızasını silen kumpas aralıksız sürüyor. Geçtiğimiz aylarda illegal dinleme ve özel hayatın gizliliğini ihlal gerekçesiyle eski İstihbarat Başkanı Ömer Altıparmak, yardımcısı Gürsel Aktepe ve dönemin C Şube Müdürü Lokman Kırcılı’nın da aralarında bulunduğu onlarca emniyet mensubu gözaltına alınmıştı. Ancak mahkeme, tutuklanmaları için güçlü delillerin olmadığı gerekçesiyle polisleri serbest bırakmıştı. İddialara göre emniyet mensuplarının serbest bırakılmasının ardından EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından yeni bir çalışma başlatıldı. 2007 ve sonrasında onlarca kişinin ‘illegal dinlendiği ve özel hayatlarının deşifre edildiği’ gerekçesiyle 83 kişi hakkında rapor hazırlandı. Rapor, İstihbarat Başkanı Engin Dinç’in onay vermesinin ardından İçişleri Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlık da tevdi raporuyla ilgili soruşturma açılması için Ankara Savcılığı’na gönderdi. Bu isimlerden 36’sı hakkında gözaltı kararı çıkartılırken, sağlık kontrolleri tamamlananlar Ankara Emniyeti Terörle Mücadele (TEM) Şubesi’ne getirildi.
Bildiklerimden çok korkuyorlar, susturmak istiyorlar
Eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, “Bildiklerimden çok korkuyorlar, bunun için türlü iftira ve algı operasyonlarıyla susturmak istiyorlar. Korkmuyorum ve korkutamayacaklar. Ülkemin yararına konuştum, konuştuğum için 4 ayrı soruşturmanın hedefi oldum. Konuşabilmek için de emekli oldum.” diye Twitter’dan dün paylaşımlarda bulundu. Bu sözlerinin üzerinden birkaç saat geçmeden gözaltına alındı. Ömer Altıparmak şunları söyledi: “Hakem devletle, Endrew, Mark ve Eric’le iş tutup ülkemi bölmek için teröristlerle pazarlık yapanlar korkuyor ve korkacak. Gün gelecek bu dosyaların hepsi açılacak, hırsları için yabancılara boyun eğenler ve ülkeyi satanlar hesap verecek. Türk’ten nefret ediyorlar, yönetimde asla yer vermiyorlar, seçim zamanı gelince de Milliyetçi oylara oynuyorlar. İstihbarat, terör birimlerinin yanı sıra Özel Harekât’ta görevli tim lideri 1500 Özel Harekâtçıyı görevden uzaklaştırmak kime hizmet eder? Bu birimlerdeki personelin 17/25 operasyonları ile ne alakası var? Bu personeli nerelerde ve kimlere verdikleri sözler gereği tasfiye ettiler?”
‘En azılı suç şebekesi polise bu kadar zarar veremezdi’ demişti
Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven ise geçtiğimiz hafta verdiği röportajda, polise yönelik operasyonlara ve haksızlıklara tepki gösterdi. Recep Güven, bunları açıklamasından sonra gözaltına alındı. Güven, o röportajda şunları söylemişti: “En azılı bir organize suç şebekesinin lideri, polisten kurtulmanın yolu olarak bu kadarını yapamazdı. Çok insandan duydum, ‘bu insanlardan şikâyetçi ol dava açalım’ diye teklif yapıyorlar. Mesela ‘Bizden rüşvet aldığınıza dair sizden şikâyetçi olmamızı istediler’ diyenler oldu. Suriye’de sokaklarda savaşmış şimdi İstanbul’da mafyaya dönüşmüş insanlarla kim mücadele edecek? Ortam suç işlemek için çok uygun ve uzman polisler tasfiye ediliyor. HDP’li vekil ve siyasetçilerden büyük bir KCK operasyonu hazırlığı yaptığım gerekçesiyle bunu önlemek için görevden alındığımı duydum. Ben bu operasyonu (KCK) sayın başbakana da arz ettim. Daha sonra bu operasyon hazırlığını Kandil’den duyduk.”
ATALAY’IN İSMİNİ VERDİ, KENDİNİ GÖZALTI LİSTESİNDE BULDU
Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Güven, uzun yıllar İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda çalıştı. 2001’de Ergenekon iddialarını ilk kez dönemin Genelkurmay İstihbarat Dairesi başkanına aktaran da, KCK soruşturmalarını başlatan da oydu. Görev yaptığı dönemde Güven’in, başta dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan olmak üzere üst düzey isimlerle görüştüğü biliniyordu. Güven, emekli olana kadar herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak emeklilik kanununun çıkmasının ardından önemli açıklamalarda bulunmuştu. Röportajında, KCK’lılara takılan kelepçelerin basına servis edilmesi talimatını dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın verdiğini kaydetti. Bu açıklamaların, hükümeti ciddi şekilde rahatsız ettiği, hedef yapılmasında bunların etkili olduğu ortaya çıktı. Eski emniyet müdürleri Hanefi Avcı ve Sabri Uzun’un kitaplarında da Güven hedef gösterilmişti. Gözaltı kararı çıkartılan bir başka isim ise eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek. Geçtiğimiz şubat ayında Hrant Dink soruşturması kapsamında tutuklanan Akyürek ile birlikte, son soruşturmada bir isim daha cezaevinde bulunuyor.
EMEKLİ EDİLDİLER AMA AÇIKLAMALARI RAHATSIZ ETTİ
Operasyonlara gerekçe ‘illegal dinleme ve özel hayatın gizliliğini ihlal’ gerekçe gösterilse de perde arkasının öyle olmadığı belirtiliyor. Haklarında gözaltı kararı çıkartılanların ortak özelliği, terör örgütü PKK/KCK ile etkin mücadele etmeleri. Ömer Altıparmak, çözüm süreci görüşmeleri kapsamında Öcalan’ın talebiyle görevden alındığını açıklamıştı. Gözaltına alınan emniyet mensuplarının özlük dosyalarında PKK terör örgütüne yönelik birçok başarılı operasyona imza attıkları yer alıyor. Gözaltına alınan emniyetçiler, iç güvenlik paketinin ardından resen emekliye sevk edilmiş olmalarına karşın, hükümeti ve Emniyet teşkilatının tepe yöneticilerini rahatsız eden önemli açıklamalarıyla gündeme gelmişlerdi.
İLLEGAL DİNLEMEDEN 4’ÜNCÜ GÖZALTI
Gözaltı listesinde bir dönem İstihbarat Dairesi başkan yardımcılığı yapan eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan da yer alıyor. Emniyet Müdürü Okan, İzmir’de yürütülen illegal dinleme operasyonları kapsamında iki defa gözaltına alınıp tutuklanmış ancak itirazların ardından bir üst mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Hasan Ali Okan, aralarında Ömer Altıparmak’ın da bulunduğu 17 kişiyle birlikte Ankara’da yine gözaltına alınmış, mahkeme sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı. Sonuncusuyla birlikte Okan’ın gözaltı sayısı 4 oldu. ZAMAN