İşte AB'nin Afgan göç dalgası için aldığı yeni güvenlik önlemleri

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Eylül 1 2021
Avrupa Birliği, Afgan göçmenlerin sığınma taleplerinin kabulü konusunda, daha çok AB sınır güvenliğinin ve BM gibi uluslararası kuruluşların ön planda tutulmasını içeren bir bildiri yayınladı.

AB ülkelerinin içişleri bakanları, AB sınır güvenliğinin güçlendirilmesi ve mülteci yükünü omuzlayan bölge ülkelerine destek verilmesini kararlaştırdı. AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Suriye krizinde olduğu gibi Avrupa kapılarına dayanan bir göçmen dalgası tespit etmediklerini ve Türkiye ile imzalanan anlaşmanın benzerini uygulamaya "şimdilik" gerek olmadığını açıkladı.

İçişleri bakanları, Afganistan krizinin ardından beklenen mülteci başvurularına verilecek yanıtı görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Bakanlar, Suriyeli göçmenlerin 2015'te Avrupa'ya akın etmesiyle yaşanan krizin Afgan göçmenlerle tekrar etmemesi için alınacak önlemleri görüştü.

VOA'dan Arzu Çakır'ın haberine göre, haftalardır içişleri bakanları arasında yaşanan görüş ayrılıkları ve tartışmaların ardından, kontrolsuz bir akından endişe eden bazı AB başkentleri, göçmenlerle "dayanışma" değil, "Avrupa halkının güvenliğinin" ön plana konulmasını istedi. Macaristan, Avusturya, Lüksemburg gibi ülkeler BM ve diğer uluslararası kuruluşların mülteci krizinde ön planda rol alması, Avrupa'nın sınır güvenliğine yoğunlaşması gerektiğini savundu.

Toplantı öncesi, taslak metni bloke eden Lüksemburg Başbakanı Jean Asselborn, "Göreve geldiğimden bu yana ilk kez bir kararı bloke ediyorum. Ancak bize sunulanlar kabul edilebilir koşullar değil" dedi. Toplantıya kadar müzakereler sürerken, AB Dönem Başkanı Slovenya Başbakanı Janez Jansa, "Avrupa Birliği, insani yardım veya göç koridorları açmayacak" mesajını paylaştı. Bu görüşe Avusturya ve Macaristan hükümetleri de destek verdi.

Pazartesi günü toplanan AB daimi büyükelçileri (Coroper), ortak bir çözüm yolu aradı. "Yasadışı göç" kelimesinin yerine Belçika "düzensiz" göç önerisi getirdi. Ancak bu öneri de itiraz eden ülkeler tarafından kabul görmedi. Sonuçta "yasadışı göçün engellenmesi için ortak kuralların belirlenmesi" ve AB'nin değil, uluslararası kuruluşların ön planda devreye girmesi fikri sonuç bildirisine yazıldı. Ancak bildiri içeriği son ana kadar Lüksemburg, Finalndiya, Po

Bu haberler de ilginizi çekebilir