İstanbul'da büyük deprem

AFAD Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyeleri'nin, İstanbul depremine ilişkin değerlendirmeleri açıklandı. Depremin ardından 184 artçı sarsıntı kaydedildiği belirtilirken, 4 ve üzeri artçı sayısı 7 olarak bildirildi. Açıklamada belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremlerin meydana gelebileceği aktarıldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin depreme ilişkin ön değerlendirme raporunda da deprem merkezinde hissedilen şiddet derecesinin VIII (8) olarak belirlendiği açıklandı.

SHABER3.COM

AFAD İstanbul Silivri'de 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

Saat 12.13'te gerçekleşen depremin derinliği 6.99 km olarak ölçüldü. Deprem İzmir dahil birçok ilde hissedildi.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu bir yurttaşın camdan atlayarak yaralandığını duyurdu.

AFAD Deprem Raporunu Açıkladı: 'Bir Süre Daha Belli Büyüklüğe Varan Depremler Olabilir'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyelerinin, İstanbul'daki 6.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerini açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi de depreme ilişkin hazırladığı ön değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaştı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, depremin 13 saniye sürdüğü ve yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirtildi. 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından 184 artçı sarsıntı kaydedildiği; 4 ve üzeri artçı sayısının 7 olduğu bildirildi. "Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir" denilirken, tespit çalışmaları yapılıncaya dek riskli binalara girilmemesi konusunda uyarı yapıldı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

'184 ARTÇI KAYDEDİLDİ'

"Bugün 12.49’da Marmara Denizi içinde Silivri açıklarında Mw 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara içinden geçen segmenti üzerinde gerçekleşmiştir. Yerin yaklaşık 7 km derinliğinde meydana gelen deprem yaklaşık 13 saniye sürmüştür. Deprem dış merkezden 300 km yarıçaplı bir alan içindeki illerimizde hissedilmiştir. Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildi. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı 7’dir. Bu artçı sarsıntılar önümüzdeki günlerde bir süre daha devam edebilecektir. Depremin ardından gelişen artçıların dağılımı doğuya doğru yaklaşık 10-15 km’lik bir hat üzerinde yoğunlaşmaktadır. Artçı sarsıntılar özellikle Marmara Orta Çukurunun kuzey kenarında ve ana fay izine yakın bölgelerde toplanmıştır. Depremin hemen sonrasında ülkemizin değişik üniversitelerinde görev yapan, yerbilimleri ve farklı disiplinlerden akademisyenlerden oluşan AFAD ‘Deprem Bilim Kurulu’ üyeleri toplanarak deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Bilim kurulumuz sürekli çalışma halinde olup zaman zaman kamuoyunu bilgilendirmeye devam edilecektir.

'SAHA TARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR'

'6.2 büyüklüğündeki deprem yüksek ivme değerlerine sahip değildir. Deprem, Kuzey Anadolu Fayının kırılma mekanizması ile uyumlu olarak sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasını işaret etmektedir. İlk analizler yaklaşık 15 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde bir segmentin kırıldığını göstermektedir. Fay üzerindeki sağ yanal yer değiştirme 30 cm civarındadır. Yapı hasarlarının tespiti yerinde inceleme gerektiren teknik bir süreç olup, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız görevlileri saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir. Şu ana kadar 112’ye gelen çağrı sayısı 10 bini aşmıştır. Bunların 296’sı yapılarla ilgili vatandaşlarımız tarafından yapılan bildirimlerdir.

'ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDECEK'

Vatandaşlarımızın bu tür binalara resmi teknik görevliler gelip gerekli incelemeyi yapıncaya kadar girmemeleri ve uzak durmaları önerilmektedir. Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesi önem arz etmektedir. Binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımız 112 Çağrı Merkezine durumu bildirmelidirler. Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir. Halkımızın sakin olması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması, ancak tedbirli olması önem arz etmektedir."

Vatandaşların resmi kurumlardan gelen açıklamaları dikkate alması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın olası artçı sarsıntılara karşı tedbirli olmaları, sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere itibar etmemelerini rica ediyoruz. İstanbul’umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz" denildi.

DENİZ SEVİYESİNDE DEĞİŞİKLİK

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin hazırladığı rapora göre de depremin merkez üssü Marmara Denizi'nde, 40.8327°K enlem ve 28.2267°D boylamında yer alırken, odak derinliği 15.2 km olarak ölçüldü. Bu, sarsıntının “sığ odaklı” olarak nitelendirilmesine yol açtı?.

KRDAE, depremden sadece 6 dakika sonra AFAD’a ve bölgedeki diğer resmi kurumlara tsunami uyarısı mesajı gönderdiğini açıkladı. Uyarının ardından Marmara Denizi’nde bulunan çeşitli istasyonlarda deniz seviyesi değişiklikleri kaydedildi. Silivri, Marmara Ereğlisi, Erdek, Esenköy ve Şarköy’de 2 ila 6 santimetre arasında deniz seviyesi farklılıkları gözlendi?.

MERKEZDE HİSSEDİLEN ŞİDDET DERECESİ 8

Depremin merkezine en yakın ilçe Silivri olurken, onu Marmara Ereğlisi, Büyükçekmece ve Beylikdüzü izledi. İstanbul il merkezine olan uzaklık ise yaklaşık 69 kilometre olarak ölçüldü?.

KRDAE’nin hazırladığı tahmini şiddet dağılım haritasına göre, deprem merkezinde hissedilen şiddet derecesi VIII (8) olarak belirlendi. Bu, oldukça kuvvetli sarsıntı anlamına geliyor?.

Raporda, İstanbul’un Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun batı uzantısında yer aldığı ve bu hattın tarih boyunca yıkıcı depremler ürettiği belirtildi. Özellikle 1509, 1766 ve 1999 depremleri, Marmara fay segmentinin büyük sarsıntılar yaratma potansiyelini gözler önüne seriyor?.

FAY TİPİ: DOĞRULTU ATIMLI

Odak mekanizması çözümüne göre depremin doğrultu atımlı bir faylanmayla meydana geldiği tespit edildi. Moment tensör ters çözüm yöntemine dayanan analizde, fayın 13 km derinlikte kırıldığı ifade edildi?

VATANDAŞLARA UYARI

Kandilli Rasathanesi, kıyı bölgelerde yaşayan vatandaşlara yönelik uyarılarda da bulundu. Deniz suyunun ani şekilde çekilmesinin, tsunami tehlikesinin ilk habercisi olabileceği belirtilirken, böyle bir durumda derhal yüksek yerlere çıkılması tavsiye edildi. Açık denizde ise kıyıya dönmek yerine, mümkün olduğunca açık sulara yönelmenin daha güvenli olacağı vurgulandı?.

KABUS 13 SANİYE SÜRDÜ

İçişleri Bakanı Yerlikaya, "Marmara Denizi'nde saat 12.49'da 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaklaşık 7 kilometre derinlikteki deprem 13 saniye sürdü." açıklamasını yaptı. Ayrıca ilk depremden itibaren 51 artçı sarsıntı kaydedildiğini bildirdi.

Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Marmara Denizi içinde bugün saat 12.49’da 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin yaklaşık 7 km derinliğindeki deprem toplam 13 saniye sürdü. Silivri açıklarına 24 km uzaklıkta olan deprem başta İstanbul olmak üzere civar illerde de hissedildi. Saat 15.12’ye kadar en büyüğü 5.9 olan 51 artçı deprem kaydedildi. 112 Acil Çağrı Merkezimize şu ana kadar 6 bin 100 ihbar geldi. Bu ihbarların büyük çoğunluğu bilgi almaya yönelikti. Şükürler olsun şu ana kadar can kaybı ve yaralı vatandaşımız bulunmamaktadır."

Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da 127 artçı deprem meydana geldi

Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede panik yaşandı. Depremin ardından saat 17.55'e kadar en büyüğü 5,9 olmak üzere toplam 127 artçı sarsıntı kaydedildi. Artçılardan 7'sinin büyüklüğü 4 ve üzeri olarak ölçüldü.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da son durumu aktardı. İlgili bakanlarla birlikte basın toplantısında konuşan Bakan Yerlikaya, depremin yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde ve Silivri açıklarına 24 kilometre mesafede meydana geldiğini belirterek, "Deprem İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir illerinde de hissedildi" dedi.

CAN KAYBI YOK

"Depremin ilk anından itibaren Ankara'da AFAD Başkanlığımızda Bakan Yardımcımız, grup başkanları, İstanbul Valimiz Davut Bey başkanlığında burada kıymetli arkadaşlarımız bir araya geldi" diyen Yerlikaya, "Böyle büyük bir depremde can kaybı ve yaralı bulunmamaktadır. Enkaz ihbarı da gelmedi" ifadelerini kullandı.

9 BİNA TAHLİYE EDİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerinin sahada incelemelerine devam ettiğini belirten Yerlikaya, "Şu anda taramalarımız devam ediyor. Sadece Fatih ilçemizde bir metruk bina. Gelip de tarama yapan arkadaşlarımızın yapmış olduğu 9 evle ilgili, tahliyeyle ilgili tespitimiz var" dedi.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Yerlikaya şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanımız okullarla ilgili taramayı paylaştı. Perşembe ve Cuma günüyle ilgili hemen akabinde sayın YÖK Başkanımızın bizimle istişaremiz oldu, İstanbul'da eğitim ve öğretime 2 gün boyunca tatil edildiği anonsu yapıldı."

MURAT KURUM'DAN AÇIKLAMALAR

Bakan Yerlikaya'nın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da İstanbul'da yaşanan 6,2'lik deprem sonrası açıklama yaptı.

Kurum, şu an itibarıyla 112'ye gelen tasnifi yapılan talepler doğrultusunda 378 yapısal hasar ihbarı ulaştığını bildirdi.

Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Şu an İstanbul'un 39 ilçesinden gelen talepleri 112 koordinasyonuyla yürütüyoruz

İstanbul'da çalışması gereken hasar tespit konusunda arkadaşlarımızı İstanbul'a çağırdık. Ekibimiz şu an sahadadır. Ekiplerimiz hızlı şekilde İstanbul'a intikal ediyor.

Sahada en az 3 bin hasar tespit ekibi olacak. Hastane, okul, cami, kaymakamlık binaları, belediye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların hasar tespitlerini hızlı bir şekilde yapacağız.

4 gün içerisinde kamu binaları öncelikli olmak üzere 112'ye gelen tüm şikayetler değerlendirecek. 'Binam hasar gördü' diyen vatandaşlarımızın binalarına gidip bakılacak, hasar tespitleri yapılacak. 4 gün içerisinde hasar tespit çalışmalarını bitirmiş olacağız.

8 bini aşkın taleplerde de ilgili arkadaşlarımızı bölgelere sevk edeceğiz. Şu an itibariyle 378 yapısal ihbar bize ulaştı. İstanbul'da 7,5 milyona aşkı bağımsız birimi düşündüğümüzde burada şu ana kadar 378 yapısal hasar talebi bize ulaştı.

Hemen incelemelerimizi yaptık. Vatandaşlarımızın endişelerini haklı buluyoruz. İncelemelerimizi yaptık. 12 binamızı tedbiren boşalttık."

BAKAN MEMİŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, şunları söyledi:

"İkincil olarak düşme, atlama veya yıkımdan, korkusundan panik atak geçiren toplam 236 vatandaşımız oldu. 173 İstanbul, 24 Tekirdağ ve Sakarya 2 tane Yalova, Bursa'da 3 vatandaşımız etkilendi."

TELEFONLAR KİLİTLENDİ

Depremin ardından telefon hatları kilitlendi. AFAD ve Valilik'ten 'kısa mesajla haberleşin' uyarısı geldi.

Şiddetli depremler sonrası İstanbul'da birçok noktada trafik durma noktasına geldi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün 315 kişilik 112 ekibi ve 39 UMKE ekibi olmak üzere toplam 1.198 sağlık personeli ile sahada görev yaptığı bildirildi.

'RİSKİ BİNALARA GİRMEYİN' UYARISI

AFAD'dan vatandaşlara 'Riskli binalara girmeyin' uyarısı geldi.

AFAD'ın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Resmi birimlerin uyarılarını takip edin." denildi.

AFAD'dan yapılan son açıklamada, herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi.

AFAD'ın açıklamasında, "Bugün saat 12.49'da Marmara Denizi, Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir illerimizde yoğun şekilde hissedilmiştir. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye alınmış olup tüm afet grupları temsilcileri AFAD Başkanlık, Afet ve Acil Durum Merkezi'nde toplanmıştır. İlgili kurumlarımız tarafından yapılan saha taramaları ve 112 Acil Çağrı merkezine gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda, an itibarıyla, herhangi bir can kaybı ve yıkım ihbarı bulunmamaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

'YIKIM İHBARI YOK'

İstanbul Valiliği'nden yapılan ilk açıklamada, "Deprem nedeniyle hasar gören ya da hasar gördüğü düşünülen binalara lütfen girmeyiniz. ?Zorunlu olmadıkça aracınızla trafiğe çıkmayınız. GSM hatlarını zorunlu haller dışında kullanmayınız." hatırlatması yapıldı ve şunlar kaydedildi:

"Meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm birimlerimiz teyakkuz halindedir. An itibariyle herhangi bir yıkım ihbarı alınmamış olup ilgili birimlerimizin alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın sükunetini korumalarını ve hasar görmüş olabilecek binalara yaklaşmamalarını rica ediyoruz."

Prof. Dr. Sözbilir: Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı, ucuz kurtulduk

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul açıklarındaki 6.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" dedi.

AKOM uyardı: Büyük deprem riski ortadan kalkmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Bilim Kurulu, kamuoyuna ilk uyarısını yaptı. Yapılan açıklamada, depremin ardından yaşanan artçı sarsıntıların deprem riskini tamamen ortadan kaldırmadığı uyarısında bulunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki Bilim Kurulu (Prof. Dr. Tarık Şengül, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Prof. Dr. Eser Çaktı, Prof. Dr. Himmet Karaman, Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, Prof. Dr. Şerif Barış, Doç. Dr. Pelin Alpkökin), kentte yaşanan depremler ve sonrasında oluşan panik haliyle ilgili açıklamalarda bulundu. 19 Mart sivil darbesiyle özgürlüğü elinden alınan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na vekalet eden İBB Başkanvekili Nuri Aslan ile İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir’in de hazır bulunduğu açıklamayı, İBB Bilim Kurulu adına Prof. Dr. Tarık Şengül okudu.

Prof. Şengül tarafından okunan açıklama metninde, şu tespitler ve önerilerde bulunuldu:

“İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen, 6.2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından İstanbul Deprem Bilim Kurulu, İBB AKOM tesislerinde bir araya gelerek konuyu değerlendirmiştir. Kurulumuz, bu erken aşamada ön bir değerlendirme yapmıştır. Konuya ilişkin daha geniş değerlendirmeler, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bugün gerçekleştirilen toplantıda yapılan değerlendirmeler aşağıda yer almaktadır:

- Bu aşamada panik ve kaygıya kapılmadan, sadece yetkili çevrelerden gelen uyarıları dikkate alarak bilinçli davranmak vatandaşlarımız açısından son derece önemlidir. Sosyal medya ve benzeri mecralarda sorumsuzca yayılan spekülatif değerlendirmelere itibar edilmemelidir.

- Yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem ve artçıları, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin karşı karşıya olduğu deprem riskini ortadan kaldırmamıştır. Diğer yandan artçıların bir süre daha devam edeceğinin de bilinmesinde yarar vardır.

- Deprem sonucu hasarlı hale gelen binalara girilmemesi ve yetkililerin bilgilendirilmesi önemlidir.

- Depreme ilişkin yürütülen çalışmalarda, merkezi ve yerel yönetimlerin tüm ilgili birimlerinin eşgüdüm içinde çalışması etkili sonuçlar alabilmek açısından önemlidir. Benzer biçimde üniversitelerin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katkıları da alınmalıdır.

- Depremin yarattığı kaygıları en aza indirgemek ve spekülasyonların önüne geçmek üzere, yetkili kurumların düzenli aralıklarla kamuoyunu bilgilendirmesi de önemli olacaktır.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.”

İBB Genel Sekreteri Prof. Demir de kamuoyu ile şu bilgileri paylaştı:

“Şu an itibariyle İBB’ye bağlı birimlerde 628 araç ve 1000 personelle itfaiye ekiplerimiz, 225 araç ve 891 personeliyle de zabıta ekiplerimiz sabaha kadar görevlerinin başında olacaklardır tüm İstanbul'u kapsayacak şekilde. Hiçbir hizmetimizde aksama yok. Kontroller devam ediyor. Ayrıca, sahada 2 bin kişilik destek personelimiz, 150 araçla kumanya ve su dağıtımına devam etmekte.

İstanbulluların gurur duyduğu ‘İstanbul Senin’ uygulaması üzerinden toplanma yerlerimizi, Yeşil İstanbul'daki tuvaletlerimizi ve diğer hizmetlerimizi, anlık görebilmeleri, idari bilgilere oradan ulaşmaları mümkündür. İSKİ'de, İGDAŞ'ta, metrolarımızda, İETT'de hiçbir aksama yoktur. Kontroller devam etmektedir. İdaremiz ve şirketlerimiz bünyesindeki teknik personel sahadadır. Bir kısmı da AFAD koordinasyonunda sahaya gitmek için beklemektedir hasar tespiti için.”

ERDOĞAN: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem sonraı "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

BAKAN URALOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: "İstanbul Marmara Denizi’nde, Silivri açıklarında meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 6.2 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlk incelemelerimizde karayollarımızda, havalimanlarımızda, tren ve metrolarımızda herhangi bir hasara veya olumsuz bir duruma rastlanmamıştır.  Ekiplerimiz sahada genel tarama ve kontrol faaliyetlerini sürdürmektedir. Rabbim ülkemizi ve aziz milletimizi her türlü afetten korusun" dedi.

İstanbul'da Deprem Riski Yüksek İlçeler Açıklandı: İşte 2025 İstanbul Deprem Riski Haritası

İstanbul açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, kentteki deprem riski yeniden gündeme geldi. Uzmanlar ve yetkili kurumlar tarafından hazırlanan güncel haritalar, Avrupa ve Anadolu Yakası’nda riskin yoğunlaştığı bölgeleri ortaya koydu. Deprem kuşağında bulunan İstanbul’da, ilçelere göre farklı seviyelerde tehlike bulunuyor.

1. DERECE RİSKLİ İLÇELER BELİRLENDİ

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Kumburgaz koluna yakın konumda bulunan İstanbul’da, özellikle Avcılar, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Fatih gibi Avrupa Yakası ilçeleri birinci derece risk grubunda yer alıyor. Anadolu Yakası’nda ise Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Pendik, Maltepe, Sultanbeyli ve Adalar gibi bölgeler en riskli ilçeler arasında gösteriliyor. Bu ilçelerde zeminin yumuşak yapısı ve fay hatlarına yakınlık, deprem tehlikesini artırıyor.

UZMAN UYARISI: SAHİL KESİMLERİNE DİKKAT

Deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul’daki yerleşim bölgelerinde parsel bazlı değişimlere dikkat çekerek, yalnızca ilçe bazında değerlendirme yapılmasının yanıltıcı olabileceğini belirtti. Ersoy, bazı ilçelerin yüksek kesimlerinin daha sağlam bir zemine sahip olduğunu, ancak sahil şeritlerinin ciddi risk taşıdığını vurguladı. Özellikle Maltepe, Kartal, Pendik ve Sultanbeyli’nin sahil bölgelerinde zemin yapısının risk oluşturduğuna dikkat çekti.

ZEMİNİ ZAYIF VE RİSKLİ BÖLGELER

AFAD ve uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre, zemin yapısı itibarıyla en riskli ilçeler şu şekilde sıralanıyor: Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören ve Esenyurt. Bu bölgelerdeki yerleşimlerin depreme karşı daha hassas olduğu bildirildi.

İSTANBUL DEPREM BÖLGESİ Mİ?

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan İstanbul, ikinci derece ve yer yer birinci derece deprem kuşağında bulunuyor. Kent genelinde yapı stokunun güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm projelerinin hızla devam etmesi gerektiği yönündeki çağrılar, yeni depremlerin ardından yeniden gündeme taşındı. Uzmanlar, hem bireysel önlemler hem de kamusal müdahalelerle riskin azaltılabileceği uyarısında bulunuyor.

<< Önceki Haber İstanbul'da büyük deprem Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER