İstanbul trafik sıkışıklığında liderliği Meksiko'ya bıraktı


Dünya'nın önde gelen şehirleri arasındaki trafik sıkışıklığında İstanbul liderliği Meksiko'ya bıraktı. TomTom'un 6 kıtada bulunan 38 ülkedeki 295 şehirde trafik yoğunluğunu ölçen 'Trafik Sıkışıklık Endeksi'ne göre; geçen yıl yüzde 58'lik sıkışıklık oranıyla listenin zirvesinde yer alan İstanbul, yüzde 50'ye geriledi ve bu alanda liderliği Meksika'nın başkenti Meksiko'ya bıraktı. Yüzde 59 ile en yüksek trafik sıkışıklığına sahip şehir olan Meksiko'yu yüzde 57 ile Bangkok, yüzde 47 ile Rio De Janeiro, yüzde 44 ile Moskova izledi.

İstanbul'daki sürücüler günün her hangi bir saatinde trafikte yüzde 50 daha fazla zaman harcıyorlar. İstanbul'da bir sürücü her gün trafikte fazladan 47 dakika geçiriyor. Akşam yoğun saatlerde yüzde 94'e kadar çıkan bu oranla, normal bir trafiğe nazaran yılda toplam 178 saat (7.5 gün) daha fazla zaman geçiriyorlar.

İSTANBUL'DAKİ EN SIKIŞIK GÜN 12 HAZİRAN

Trafik Endeksi, 2015 yılının en sıkışık gününü de ortaya çıkardı. Buna göre okulların tatil edildiği gün olan 12 Haziran 2015 Cuma günü trafiğin en yoğun olduğu gündü. Ankara'da ise yılın en sıkışık trafiğe sahip günü yoğun kar yağışı yaşanan 6 Ocak Salı 2015 oldu.

EN ÇOK PAZARTESİ SABAHI VE CUMA AKŞAMLARI TRAFİK VAR

İstanbul'da sabah ve akşam trafik sıkışıklığı birbirinden tamamen farklılaşıyor. Sabah trafiği pazartesi günü en yüksek cuma ise en düşük seviyeye ulaşıyor. Akşam trafiği ise pazartesiden cuma gününe kadar sürekli artıyor. Listede Türkiye'den 9 şehir bulunuyor. İstanbul 3, Ankara 42, İzmir 53, Bursa 65, Mersin 83, Adana 90, Gaziantep 100, Kayseri 114, Konya ise 127'nci sırada yer alıyor. Ankara ve İzmir'in sıralaması geçen yıla göre değişmiyor.

METRO, METROBÜS ve MARMARAY TRAFİĞİ RAHATLATTI

TomTom Türkiye Ülke Müdürü Enis Yücesan İstanbul'un trafiğindeki değişikliği şöyle yorumladı: "İstanbul'daki sıkışıklığın azalmasının birkaç farklı sebebi bulunuyor. Bunlardan biri kullanıcıların teknolojiyi keşfetmesi oldu. Trafik bilgisi içeren navigasyon cihazları ve akıllı telefon uygulamalarıyla kullanıcılar trafiği daha az olan rotalara yöneliyor. Bununla birlikte, Marmaray, metro, metrobüs ve deniz ulaşımı gibi toplu taşıma alternatifleri ve kullanımın artması da trafiği olumlu etkiliyor. Ayrıca trafiğe çıkan motosiklet sayısının da arttığını görüyoruz. 2014'ten 2015 sonuna kadar trafiğe yaklaşık 110 bin yeni motosikletin kaydı yapıldı. Artık yolda daha fazla motosiklet ve bisiklet kullanıldığını görüyoruz. Tüm bu nedenlerin yanında yerel yönetimlerin yaptığı akıllı sinyalizasyon çalışmalarının da etkisinin olduğunu düşünüyoruz."

DÜNYADA SIKIŞIKLIK ARTIYOR

2008'den bu yana dünya genelinde trafiğin yüzde 13 arttığı görülüyor. Ancak kıtalar arası şaşırtıcı farklar bulunması da çok ilgi çekici. Kuzey Amerika'da trafik sıkışıklığı yüzde 17 artarken, Avrupa'da bu artış sadece yüzde 2 oldu. Bu verilerin Kuzey Amerika'da ekonomik büyüme ve Avrupa'nın geri kalanında ekonomik krize işaret ettiği kanısına varıldı. Avrupa'daki bu tablo, İtalya (eksi yüzde 7) ve İspanya (eksi yüzde 13) gibi Güney Avrupa ülkelerinde trafik sıkışıklığının son 8 yıldır düşmesinden etkileniyor.
CİHAN
<< Önceki Haber İstanbul trafik sıkışıklığında liderliği Meksiko'ya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER