'İşsizlere toplanan paranın yüzde 90'ının nerede kullanıldığı meçhul'


Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İşsizlik Fonu'nun yürürlüğe girdiği günden bu yana 83 milyar 377 milyon lira toplandığını belirterek, "Bunun sadece 8 milyar 802 milyon lirası işsizlere ödenebilmiştir. Geriye kalan 75 milyar liranın nerede, nasıl, hangi amaçlarla kullanıldığı meçhul." dedi.

Mart 2002'den 28 Şubat 2015'e kadar işsizlik maaşı almak için başvuranların toplam sayısının 5 milyon 451 bin olduğunu, bunlardan ancak 3 milyon 842 binine maaş ödendiğini belirten Aslan, bu süre içinde fonda 83 milyarı aşkın para toplanmasına rağmen işsizlere sadece 8 milyar liralık ödeme yapıldığına işaret etti. Mart ayı itibariyle 3 milyon 145 bin işsizden sadece 323 bininin işsizlik maaşı alabildiğini kaydeden Aslan, "Bu kadar az kişinin fondan yararlanabilmesinin nedenlerinden biri, fonda biriken paranın başka alanlarda kullanılması, diğer neden de işsizlik maaşından yararlanma koşullarının ağır olmasıdır. Bu iki temel nedenden dolayı işsizlerin ancak yüzde 10'u işsizlik parası alabiliyor. Bu oran Belçika'da yüzde 71, Fransa'da yüzde 46'dır. Almanya'da ise işsizlik maaşı alanların oranı, toplam işsizlerin yüzde 40'ını bulmaktadır" dedi.

'İKİ YILDA MAAŞ BAĞLANAN KADAR BİR AYDA BAŞVURU OLUYOR'

Geçen şubat ayında işsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için 81 bini aşkın kişinin İŞKUR'a başvurduğunu ama son iki yılda sadece 88 bin kişiye ödeme yapıldığını dile getiren Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, "İŞKUR, iki yılda 88 bin kişiye maaş hakkı verirken sadece bir ayda o kadar insan başvuruda bulunuyor. Maaş için ya işsiz kalınan tarihten önce son 120 gün kesintisiz çalışılmış olması ya da işsiz kalınan tarihten önceki son üç yılda toplam 600 gün çalışılması veya bu süre kadar sigortaya prim ödenmesi gerekiyor. İşsizliğin kartopu gibi büyüdüğü ülkemizde bu koşullar ağırdır, hafifletilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

'GENÇ İŞSİZLER ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA'

Hüseyin Aslan, ekonomideki durgunluğun da işsizliği arttırdığını söyledi. Özellikle genç işsizlerde durumun endişe verici olduğuna vurgu yapan Aslan, sözlerini şöyle tamamladı: "TÜİK'e göre resmi işsiz sayısı 3 milyon 145 bin. Bunlardan 1 milyon 307 bin kişinin son iki aydır iş aradığı, bir yıldır iş bulamayanların sayısının 420 bin olduğu ve 2 milyon 418 bin kişinin de çalışmaya hazır olduğu halde ifade ediliyor. Özellikle genç işsizlerin oranı, yüzde 20'yi aşmış durumda. Her beş gençten birinin işsiz olması, üzerinde dikkatle durulması gereken ciddi bir problemdir. Genç işsizler, hem toplumsal dokunun zedelenmesine yol açar hem de sosyal huzursuzluk ve demokrasi açısından potansiyel tehdittir. Ülkeyi yönetenler, önceliği işsizlik probleminin çözümüne ağırlık vermelidir." CİHAN
<< Önceki Haber 'İşsizlere toplanan paranın yüzde 90'ının nerede kullanıldığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER