İsrailli Bakandan Çavuşoğlu'na: 'Tevrat'a göre her İsrailli'nin Türkiye pasaportu alma hakkı var'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Mayıs 25 2022
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ziyaretinde mevkidaşı Yair Lapid ile bir araya geldi. Lapid görüşmede Tevrat'a göre aslında her İsraillinin Türk pasaportu hakkı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıllık aradan sonra İsrail'i ziyaret eden ilk Türk dışişleri bakanı olarak mevkidaşı Yair Lapid ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında "yeni bir başlangıç" mesajları verildi.

DW Türkçe'nin haberine göre İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, konuşmasının başında İsrail ve Türkiye'nin bölgedeki iki önemli güç olduğunu ve çok uzun bir ortak tarih ve geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Tevrat'tan alıntılar yapan Lapid, İbrahim Peygamber'e ilk kez Türkiye'nin Harran kentinde kitap gönderildiğini, kendisine "Ülkenizden ailenizden ve atalarınızın evinden ayrılıp size gösterdiğimiz topraklara gidin" denilmesi üzerine İbrahim'in buradan yürüyerek İsrail topraklarına vardığını, çocuklarından Yahudi toplumunun doğduğunu, kendisi ve ailesinin Türkiye'yi hiçbir zaman unutmadığını söyledi.

Bunları anlattıktan sonra Çavuşoğlu'na dönen Lapid, "Konsolosluk hizmetlerinizi korkutmak istemiyorum sayın Bakan, ama bizim kitabımıza göre aslında hepimiz Türkiye'den geliyoruz ve hepimiz aslında Türk pasaportu alma hakkına sahibiz" dedi.

"Yeni bir dönem açıyoruz"
Türkiye'nin 1949'da İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülke olduğunu belirten Lapid, "Biz her zaman diyaloğa ve iş birliğine nasıl döneceğimizi bildik. Uzun geçmişe sahip olan uluslar her zaman bir dönemi nasıl kapatıp yeni bir dönemi nasıl açacaklarını bilirler. İşte biz de bugün bunu yapıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi "verimli, dürüst ve sonuç veren" diye nitelendiren Lapid, bu ziyaret sonrasında sadece güvenlik ve diplomatik ilişkiler değil, ekonomik bağlar ve sivil iş birliğini de daha ileri taşımayı hedeflediklerini belirtti. İsrailli Bakan, "Ülkelerimizin karşılıklı avantajlarını hem bölgesel hem küresel anlamda birlikte kullanmak istiyoruz" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir