İsrail'in Al Jazeera muhabirinin öldürmesi ile ilgili bağımsız soruşturma çağrısı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Mayıs 12 2022
İsrail, Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin Batı Şeria'daki bir operasyonda öldürülmesi ile ilgili askeri soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Filistin tarafı, gazetecinin keskin nişancı ateşi ile vurulduğunu iddia ediyor.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ise öldüren kurşununun Filistinliler tarafından sıkılmış olabileceğini savundu.

İsrailli yetkililer henüz ilk saatlerde yaptıkları açıklamalarla uluslararası arenadan gelen suçlamaları reddetti.

51 yaşındaki Ebu Akile, İsrail'in Cenin'e yönelik operasyonunu haberleştiriyordu.

Üzerinde 'Basın' yazılı çelik yelek, başında da çelik kask vardı ancak kurşun bu kaskın hemen altından girdi.

Katar merkezli Al Jazeera, Ebu Akile'nin İsrailli askerler tarafından "kasten" ve "soğukkanlı bir şekilde" öldürüldüğünü söyledi.

Filistin lideri Mahmud Abbas da benzer şekilde, gazetecinin soğuk kanlı bir cinayet kurbanı olduğunu söyledi.

İsrail tarafı ne diyor?

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ise, detaylı bir soruşturma öncesi yapılan suçlamaların "temelsiz" olduğunu savundu.

Açıklamalarının devamında Bennett, "hedef gözetmeksizin ateş eden Filistinlilerin" Ebu Akile'nin ölümünden sorumlu olabileceğini öne sürdü.

Ancak İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın değerlendirmesi daha temkinliydi.

Gantz, "İlk bulgularımız, Şirin'i öldüren kurşunun nereden geldiğini belirleyebilmiş değil. Operasyonel kaos sırasında yaşanabilecekleri ihtimal dışı bırakamam" dedi.

Aynı olayda yaralanan Ali Samudi, BBC'ye, bölgede Filistinli silahlı kişi bulunmadığını söyledi.

Samudi, Reuters'a yaptığı açıklamda ise İsrail askerlerinin bir anda Ebu Akile'nin bulunduğu tarafa ateş etmeye başladığını savundu.

Haaretz gazetesinde soruşturma ile ilgili yer alan haberde, kurşunun iki tarafın da kullandığı M16 tüfeğinden çıktığı iddiası yer aldı.

Aynı haberde, bir İsrail askeri birliğinin Şirin'e 150 metre mesafede olduğu da yazılıyor.

Aynı zamanda Amerikan vatandaşı da olan Filistinli gazetecinin ölümü, uluslarası arenada da kınanıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısın

Bu haberler de ilginizi çekebilir