İspanya Milli Günü'nde 'soykırım' polemiği

İspanya Milli Günü'nde 'soykırım' polemiği

Kristof Kolomb'un 1492'de Amerika'yı keşfine denk gelen İspanya Milli Günü, başkent Madrid'de askeri geçit töreniyle kutlandı.

İspanya Kralı 6. Felipe, Kraliçe Letizia, Başbakan Mariano Rajoy ve muhalefet partilerin genel sekreterlerinin de hazır bulunduğu 'Hispaniklik Günü'ndeki törene, 3 bin 500 asker, 48 araç ve 53 uçak ve helikopter katıldı.

Törene askeri üniformayla katılan Kral 6. Felipe, milli marşın çalınmasının ardından, İspanya bayrağına ve ülkesi için hayatını feda edenlere saygı duruşunda bulundu.

'Eurofighter' tipi savaş uçaklarının öncülük ettiği hava gösterisine, F18, AV-8B Harrier, Hercules uçaklarıyla birlikte Tigre ve Chinook tipi helikopterler iştirak etti.

Bu yılki geçit töreninde kara birliklerin NATO bayraklarıyla geçiş yapması dikkat çekti.

Bu arada Katalonya, Navarra ve Bask Bölgesi Özerk Yönetimi Başkanları İspanya Milli Günü kutlamasına katılmamayı tercih etti. Sol görüşlü Podemos partisinin lideri Pablo İglesias da "Bu tip organizasyonlara katılmak yerine bu ülkede hakların ve sosyal adaletin savunması için insanlar ve kurumlarla bir araya gelmemiz daha yararlı olacaktır." diyerek Kral'ın davetini reddetti.

'HİSPANİKLİK GÜNÜ'NE ELEŞTİRİLER

Barcelona'nın yeni seçilen solcu Belediye Başkanı Ada Colau, İspanya Milli Günü'ne itiraz ederek "soykırım" nitelendirmesini yaptı.

Twitter hesabından açıklama yapan Colau, "Bir soykırımı, üstelik 800 bin Euro tutan askeri geçit töreniyle, kutlamak bir devlet için utançtır." ifadelerini kullandı.

Ada Colau'ya Cadiz Belediye Başkanı Jose Maria Gonzalez de katıldı ve "Amerika'yı hiçbir zaman keşfetmedik, Tanrı'nın adına katliam yaptık ve bir kıtayı ve onların kültürlerini baskı altına aldık. Kutlayacak bir şey yok." diye yazdı.

Söz konusu iki belediye başkanının yanı sıra aktör Willy Toledo'nun, Milli Gün ve Kraliyet ailesine yönelik küfürlü sözleri sosyal medyada polemiğe neden oldu.

İspanya Milli Günü'nü kutlama kararı, bir önceki Kral Juan Carlos I. tarafından 7 Ekim 1987'de alınmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber İspanya Milli Günü'nde 'soykırım' polemiği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER