İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'de eğitim ile istihdam arasındaki sorunlara çare olacak güçlü bir köprünün eksik olduğunu söyledi. Bahçıvan, "Bu köprüyü kurmaya çalışırken, bütün çabaların odağında mutlaka mesleki eğitim olması gerekiyor." dedi.
İSO Meclisi Şubat ayı olağan toplantısı, "Küresel Rekabet ve Bilgi Çağında Kaliteli Bir Eğitim Sistemi ve Mesleki Eğitimin Sanayimizin ve Ekonomimizin Geleceği Açısından Önemi" ana gündemi ile Odakule'de düzenlendi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da konuk olarak katıldı. Bahçıvan yaptığı konuşmada katma değeri yüksek ürünleri üretmenin ancak iyi eğitilmiş, nitelikli işgücü ile mümkün olacağını anlattı.
Sanayicilerin nitelikli işgücünü temin etmekte zorlandığına dikkat çeken Bahçıvan, "Bir tarafta, işsizlik varken, sanayimizin uygun eleman bulmakta sorun yaşaması gerçekten çok düşündürücü. Acı ama gerçek; ülkemizde eğitim ile istihdam arasındaki sorunlara çare olacak güçlü bir köprünün eksikliği hala devam ediyor. Bu köprüyü kurmaya çalışırken, bütün çabaların odağında mutlaka mesleki eğitimin olması gerektiğine inanıyoruz. Mesleki eğitim odağa alınırken, dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi, okul-işyeri bağlantısındaki kopukluğun giderilmesidir" dedi.
'EĞİTİM KALİTESİ DÜŞÜK ÜLKELER BÜYÜK SORUNLAR VE KAYIPLAR YAŞAYACAK'
Ekonomik kalkınma için bilgi ve iyi eğitimli insan gücünün önemini vurgulayan Bahçıvan, üretime odaklı gelişmiş ülke ekonomisinin insan kaynağı profilini, 'optimali yakalayabilen, ekonomik ve teknolojik değişime uyum sağlayabilen, uzun vadeli düşünebilen, sürekli kendisini yenileyebilen, birlikte iş yapabilen, dünya ölçeğinde düşünebilme becerisine sahip, bilinçli ve üretken' olarak tanımladı.
Ekonomik rekabetin giderek acımasız hale geldiği günümüzde eğitim kalitesi düşük, bilgi birikimi, Ar-Ge kapasitesi zayıf, inovasyon gücü yetersiz ülkelerin gelecekte telafisi çok zor olacak büyük kayıp ve sorunlarla baş başa kalacağının altını çizen Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü, "Pilot okullarda başarı düzeyini artırmak ve öğrenci kaynaklı sorunlara engel olmak amacıyla ülkemizde ilk kez uygulanan 'Sınıfta Hayat Var' projesini hayata geçirdik. İSO Vakfı olarak, her düzeydeki başarılı öğrencilere burs desteği sağlamaya devam ediyoruz. Bu yıl vakfımızın bursiyer sayısını 500'e çıkardık. 2015'te ilk defa doktora öğrencilerine de burs verdik."
'BAKAN AVCI: OSB HARİCİNDEKİ OKULLARA DA DESTEK VERECEĞİZ'
İSO Meclisi'nin Şubat ayı konuğu olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başkan Bahçıvan'ın konuşmasının ardından kürsüye çıktı. Okula yeni başlayan çocukların geçmiştekilere göre daha çok bilgiyle sahip olduğunu ifade eden Avcı, "Fatih projesi uygulamalasında sınıflarımızla yerleştirdiğimiz etkileşimli tahtalarla ve çocuklarımıza 9.sınıflarda verdiğimiz tablet bilgisayarlarla bu değişimin farkına vardık. Bu teknolojinin eğitim sistemine girmesiyle birlikte sadece eğitimin mimarisi, sınıf içi düzenlemeler değil, otorite anlayışı da değişti. Öğretmenlerimizin sınıf içi iktidarları, otoriteleri tehdit altına girdi. Ve çocuklarımız bu etkileşimli tahtaları, tablet bilgisayarları hepimizden daha hızlı öğreniyorlar, hepimize öğretecek kadar hızlı koşuyorlar." dedi. Teknolojik gelişmeler karşısında öğretmenlerin öğrencileriyle farklı bir iletişime girmek zorunda kaldığını belirten Bakan Avcı, bugüne kadar 350 bin öğretmeni hızlı bir eğitim içi hizmetten geçirdiklerini ifade etti.
Geçtiğimiz ekim ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan 'Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli' protokolünü hatırlatan Bakan şöyle konuştu, "İstanbul ilinden başlamak üzere ülkemizdeki bütün mesleki ve teknik eğitimin ekonomik ve insan kaynaklarının ihtiyaçlarının giderilmesini ve sektörlerin tüketici iş gücü ihtiyacının verimli bir şekilde karşılanmasını sağlayacaktır. Bu kapsamda attığımız somut adımlardan bir tanesi sadece Organize Sanayi Bölgeleri'nde açılan mesleki teknik liselerimizde verdiğimiz desteği genişletiyoruz. Bu bölgelerin dışında gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılacak olan mesleki ve teknik okullara da, liselere de, kolejlere de aynı desteği verme konusunda gerekli çalışmalarımızı tamamladık. "
CİHAN