İsmet İnönü ölümünün 42. yılında Sivas'ta anıldı. 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün çocukluğunun geçtiği konağın önünde toplanan sivil toplum kuruluşları konağın yeniden müze yapılmasını istedi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Nurten Yanalak, Konağın müze olarak tasarlanacağının açıklandığını ancak bunun yetmeyeceğini belirterek, Kültür Bakanlığı'ndan onay alınarak müze olmasını ve içine de Lozan Odası yapılmasını talep etti.
İsmet İnönü'nün çocukluğunun geçtiği ve ilköğrenimini tamamladığı tarihi konak önünde açıklama yapan Yanalak, İsmet İnönü'nün Lozan Barış Antlaşmasının mimarı olduğunu ve Cumhuriyetin kurulmasında emeği bulunduğunu belirterek, 2. Cumhurbaşkanı ve CHP Genel Başkanlığı yapan İsmet İnönü'nün belirli bir süre Sivas'ta yaşadığını hatırlattı.
"DANIŞTAY'DA DAVA AÇTIK"
İsmet İnönü'nün adının verildiği konağın müze olduğunu ancak 2006 yılında Valilik kararıyla müze vasfının kaldırıldığını kaydederek, şöyle devam etti: "Cumhuriyet Kadınları olarak Danıştay'da açtığımız dava devam ediyor. Kazanana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Kazanan Sivas olacak çünkü Sivas 'Tarih ve Kültür şehri' olsun istiyoruz. Tarih ve kültürümüzü yaşatacak müzelerimizin olması gerek. Öğrendiğimiz kadarıyla İnönü Konağı'nın müze olarak tasarlanacağını öğrendik emeği geçenlere teşekkür ediyoruz ancak bu yetmez. Müzelik vasfının verilmesi gerekiyor. Kültür Bakanlığı'ndan olur alınarak tekrar müze olarak görmek istiyoruz. Ayrıca konağın içerisinde balmumu heykellerinin bulunduğu Lozan odası şart. Sivas'ta faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olarak bunu talep ediyoruz. İsmet İnönü'yü ölümünün 42. yılında saygı ve minnetle anıyoruz."
CHP İl Başkanı Ulaş Karasu, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Halis Özdemir de konuşmalarında İsmet İnönü'nün ülke için önemine değindi. Basın açıklamasına diğer sivil toplum kuruluşları katıldı. Katılımcılar Müzemizi istiyoruz yazılı pankartlar taşıdı. CİHAN