İşkence mağdurları anlatıyor: "Uykudan bağırarak kalkıyorum"

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Aralık 10 2020
DW Türkçe, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Türkiye’de yaşanan işkenceleri haberleştirdi. İşkence görenler arasında dövülenler, cinsel organından elektrik verilenler ve köpek saldırısına maruz kalanlar da var.
DW Türkçe, İstanbul, Ankara, Urfa, Diyarbakır ve Van’da gözaltında işkence ve kötü muamele gören mağdurlar ve avukatlarıyla konuştu. Hukukçulara göre, suç duyuruları takipsiz kalıyor.

POLİSLER AVUKAT GELENE KADAR DÖVDÜ
DW Türkçe’nin görüştüğü isimlerden biri Ankara Otogarı’nda asker uğurlamasına katılan Mehmet G. İddiaya göre Mehmen G., beraber olduğu grubun içinde hakkında yakalama kararı olan bir kişinin tespit edilmesinin ardından polisle tartışma yaşadı. Polisten dayak yediğini anlatan Mehmet G., “AŞTİ’nin (Ankara Otogarı) altında bilmem kaç numaralı bir oda var. Galiba güvenlik görevlilerinin odası. Polis bizi oraya soktu ters kelepçeyle. Odaya her gelen, ‘Siz miydiniz’ dedi ve çata pata vurdu” diye anlattı.
 
Kendisine müvekkilinin yerinin ilk önce söylenmediğini belirten mağdur avukatı Taner Eken ise “Başta ‘Hastanede’ dediler. Saatlerce kötü muameleye maruz kalmış. Mehmet G., bırakıldığında bana “Senin sesini duyduktan sonra bana dokunmayı bıraktılar” dedi.” sözleriyle işkenceyi anlattı. Olay günü Mehmet G’nin kaburgası çatlarken vücudu ve yüzünde morluklar oluştu.

İşkence iddiasını dile getiren bir başka isim ise Abdullah Yıldırım. Yıldırım, biri polis üç kişinin ölümünün ardından başlatılan soruşturma kapsamında Urfa’nın Halfeti ve Bozova ilçelerinde Mayıs 2019’da gözaltına alınan 54 kişi arasındaydı. Yıldırım yaşadıklarını “Beni ayaklarımdan tutup sürüklediler. Askeri aracın arkasına bağlayacaklardı, sonra vazgeçtiler. O sürüklemeyle omuzlarım, göğsüm paramparça oldu. Ayak parmaklarım mahvoldu tekmelerle. Sırtıma, kafama vurdular. Kaburgam çatladı. Bir sene sekiz ay geçti o olaydan sonra. Halen uykulardan bağırıp kalktığım oluyor.” diyerek anlattı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir