Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaş, Belçika ve Hollanda’da ayçiçeği yağı ile tahıl ürünleri sıkıntısı tehdidine yol açıyor. Savaşın yarattığı sorunlara ek olarak 1 Nisan'da Ramazan ayının da başlayacak olması nedeniyle artan talep üzerine, her iki ülkede de süpermarketler ayçiçeği ve bazı temel gıda ürünlerinin satışına sınırlama getirdi.
Belçika medyasına göre, "Avrupa'nın ekmek sepeti" olarak bilinen Ukrayna ve Rusya'daki durum, un ve ayçiçeği yağı başta olmak üzere gıda maddelerinin fiyatlarında artışa neden oluyor. Savaş nedeniyle nakliyenin durma noktasına gelmesi "kıtlık endişesi" yaratırken, tüketiciler de gıda stoku yapmaya başladı.
Hollanda’da da ayçiçeği yağı konusunda yakın zamanda kıtlık endişesi yaşanıyor. Ukrayna'daki savaşın yanı sıra, özellikle 1 Nisan’da başlayacak Ramazan nedeniyle ayçiçeği yağına talebin artması üzerine süpermarketler, müşteri başına satın alınabilecek ayçiçeği yağı şişelerinin sayısını sınırlandırıyor. Plus ve Jumbo gibi süpermarket zincirleri, yağ satışını müşteri balına 1 şişe ile sınırladı. Hollanda'nın ithal ettiği ay çiçek yağının üçte ikisi Ukrayna'dan geliyor.
14:37 İtalya’da hükümetin enerji faturalarına desteği 20 milyar euroyu aştı
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından artan enerji fiyatları nedeniyle İtalya hükümeti 4,4 milyar euroluk yeni bir destek paketi açıkladı. Artan enerji fiyatlarının faturalara yansımasını kontrol altına alabilmek amacıyla geçen yazdan bu yana alınan önlemlerin bedeli 20 milyar euroyu aştı. Dün Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen yeni paketin finansmanı, fiyat artışlarından ekstra kar sağlayan enerji şirketlerine ek vergi uygulanarak sağlanacak.
Başbakan Mario Draghi, “Önceki tedbir paketlerinin aksine bugünkü müdahalelerin büyük kısmı kamu bütçesinden değil enerji sektöründeki şirketler tarafından finanse edilecek. Üreticilerin elde ettiği olağanüstü karın bir kısmını vergilendirerek bu parayı zor durumdaki işletmelere ve ailelere dağıtacağız” dedi.
Yeni tedbir paketiyle, halen 2 euronun üzerinde seyreden benzin ve motorinin pompa fiyatında Nisan sonuna kadar 25 cent indirim planlanıyor. Toplam 5,2 milyon aile de enerji faturalarındaki artışa karşı alınan tedbirlerden faydalanabilecek.
14:32 Hollanda’dan Ukraynalı mültecilere haftalık 135 euro geçim yardımı
Hollanda hükümeti, aile yanına yerleştirilen Ukraynalı mültecilere haftada 135 Euro geçim yardımı ödeyecek. Aile yanındaki Ukraynalılara, tek çocuk için haftalık 25 euro, 2 ve daha fazla çocuk için de 12,5 euro fazladan yardım yapılacak. Evlerine mülteci kabul eden ailelere herhangi bir ödeme yapılmayacak.
Belediyelere ait mülteci merkezlerinde kalan Ukraynalılar ise, ülkedeki diğer sığınmacılar gibi haftada kişi başı 60 euro alacak. Hollanda'daki barınma merkezlerinde kalan sığınmacılar, normalede yiyecek, giyecek ve diğer harcamaları için haftada en fazla 60 euro geçim yardımı alıyor.
Hükümet, isteyen Ukraynalı sığınmacının derhal çalışabilmesi için Danıştay'a bir acil durum yönetmeliği sundu. 1 Nisan'dan itibaren isteyen Ukrayna vatandaşları, çalışma izni başvurusuna gerek kalmadan iş başı yapabilecek. Bu uygulama diğer ülkelerden gelen mülteciler için geçerli değil.
Aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders ise Twitter hesabından Maliye Bakanı Sigrid Kaag'a seslenerek, "Haftada harcayacak daha az parası olan ve artık enerji faturalarını ödeyemeyen ve sizden sadaka alan Hollandalı aileleri de düşünüyor musunuz? Ek geçim yardımını ne zaman alacaklar?" dedi.
14:01 Burger King'in Rusya'daki ortağı restoranlarını kapatmayı reddediyor
Amerikan hamburger zinciri Burger King, Rusya'daki restoranlarını Ukrayna'nın işgali sonrası kapatmak istediği halde bunu yapamadığını açıkladı. Burger King'in bağlı olduğu Restaurant Brands International'in Rusya'daki 800 restoranını Alexander Kolobov adındaki ortağı işletiyor.
14:01 Ukraynalı Milletvekili Gurin: Mariupol’de binaların yüzde 30’u yıkıldı, kent Orta Çağ koşullarında
Ukraynalı Milletvekili Dmitro Gurin, kuşatma altındaki Mariupol kentinin Orta Çağ koşullarına döndüğünü söyledi. Ebeveynleri de bu kentte mahsur kalan Gurin, “İnsanların gıdası bitti, daha da önemlisi suyu bitti” dedi ve ekledi: “Birkaç gün önce tanklar dokuz katlı apartmanlara ateş açmaya başladı. Binalar hasar gördüğü için insanlar dairelerinden dışarı çıkamıyor. “Herkes evlerinde oturup ‘Acaba bir saat daha hayatta kalabilecek miyim’ diye düşünüyor. “Bombardıman hiç bitmiyor. Uçaklardan 24 saat içinde yüzlerce bomba atılıyor.”
Rusya’nın “sözünü tutmaması” nedeniyle kente başka bir insani koridorun açılmasını beklemediğini belirten Gurin, bombardımanın kenti tanınmaz hale getirdiğini vurguladı: “Fotoğraflara bakınca, geriye kent diye bir şey kalmadığını görüyorum. “Belediye Başkanlığı kentteki binaların yüzde 30’unu yılıdığını, yüzde 50’sinin de ağır hasar gördüğünü tahmin ediyor. “Benim evim de yanarak yıkılmış.”
13:52 Rusya Ukrayna’nın yer altındaki mühimmat deposunu hipersonik füzelerle imha ettiğini açıkladı
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın batısındaki bir yeraltı mühimmat deposunu hipersonik füzelerle imha ettiklerini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, mühimmat deposunda Ukrayna’nın hava kuvvetlerine ait mühimmatın bulunduğunu söyledi. Bu, Rusya’nın tarihinde açıklanan ilk hipersonik füze kullanımı oldu.
Bu füzeler atmosferin en üst katmanına kadar çıkabiliyor ve sesten beş kat hızlı uçabiliyor. Rus ordusuna göre, kullanılan Kinzhal hipersonik füzesi 2 bin kilometre menzile sahip ve bütün hava savunma sistemlerini aşabilecek bir hızda.
13:32 Rus birlikleri Mariupol’e girdi, kentte çatışmalar yaşanıyor
Video caption: Mariupol'de sivillerin sığındığı tiyatro bombalanarak yıkıldıMariupol'de sivillerin sığındığı tiyatro bombalanarak yıkıldı
Batılı yetkililer, bir süredir Ukrayna’nın kuşatma altındaki Mariupol kentinin direncinin azaldığını düşünüyordu. Yetkililer iki gün önce kentin haftalar içinde düşebileceğini söylüyordu fakat bugün Rus birliklerinin kente girdiğine dair haberler gelmeye başladı.
Rus ordusu Ukrayna’nın zırhlı birliklerini aşarak kente girmiş gözüküyor. Kentte çatışmalar yaşanıyor. Öte yandan Mariupol’de hâlâ 300 bin sivil bulunuyor. Birkaç gün önce bombalanan tiyatro binasının bodrum katındaki sığınakta yüzlerce kişinin kurtarılmayı beklediğine dair haberler geliyor. Kentte durum çaresiz gözüküyor ve Rusya burayı ele geçirirse Kırım ve Rus anakarası arasında bir kara bağlantısı kuracak, Kırım’ı Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelere bağlamış olacak ve Ukrayna’nın Azak Denizi’ne erişimini sonlandıracak.
Bu yüzden burası stratejik olarak önemli. Fakat Batılı yetkililer sahadaki Rus askerlerinin sayısının az olduğunu, Rus ordusunun Ukrayna’daki geniş bölgeleri kontrol altında tutmak için yeterli asker gönderemediğini düşünüyor. Ülkenin doğusundaki Harkov kenti Rus saldırılarına direnmeye devame diyor. Aynısı kuzeydoğudaki Sumi için de geçerli. Kremli öfkeleniyor. Bunun acısını ise Mariupol çekiyor.
13:32 Hollanda mahkemesi, ülkelerinde savaşmak isteyen iki Ukraynalı tutukluyu serbest bıraktı
Hollanda'nın Middelburg kentindeki bir mahkeme, insan kaçakçılığı suçlamasıyla 6 aydır tutuklu bulunan iki Ukrayna vatandaşını, "kendi ülkelerinde Ruslara karşı savaşmak istedikleri için" serbest bıraktı.
13:22 Norveç’in kuzeyindeki NATO tatbikatında bir ABD savaş uçağı düştü: Dört kişi hayatını kaybetti
MV-22B Osprey tipi bir uçak (arşiv fotoğrafı)Image caption: MV-22B Osprey tipi bir uçak (arşiv fotoğrafı Norveç’in kuzeyinde devam eden NATO tatbikatında bir ABD savaş uçağı düştü. Uçaktaki dört kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı. ABD Donanması’na ait MV-22B Osprey tipi uçağın Cuma günü düştüğü ve kötü hava şartları nedeniyle helikopterlerin bölgeye iniş yapamadığı duyuruldu.
Norveç’in ücra bir bölgesinde, Bodo kentinin güneyinde düşen uçağın enkazına kar arabalarıyla ulaşılmaya çalışılıyor. Norveç polisi, kazada ölenlerin tamamının ABD vatandaşı olduğunu belirtti. Ukrayna’nın kuzeyinde 27 ülkeden 30 bin askerin katılımıyla düzenlenen Soğuk Yanıt adlı NATO tatbikatı, Norveç’in savunmasını güçlendirmeyi hedefliyor.
13:10 Batı yanlısı Rusları eleştiren Putin’in, İtalyan modaevinin 14 bin dolarlık montunu giydiği iddiası tartışmaya sebep oldu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Kırım’ın ilhakının yıldönümü için dün Moskova’da düzenlenen etkinlikte giydiği mont tartışmalara yol açtı. Medya kanalı Nexta, Putin’in Luzhiniki Stadyumu'nda yaptığı konuşma sırasında İtalyan lüks moda evi Loro Piana’nın 14 bin dolar değerindeki bir montunu giydiğini yazdı.
Bu iddia üzerine İtalyan moda evinin sosyal medya hesaplarına tepki mesajları yağdı. İtalya’da Loro Piana etiketi Twitter’da en çok konuşulan başlıklar arasına girdi.
Sosyal medyadaki mesajlarda, Putin’in henüz birkaç gün önce yaptığı bir konuşmada Batı yanlısı Rusları, “kaz ciğeri ve istiridye düşkünlükleri” gerekçesiyle eleştirdiği ve vatan hainliğiyle suçladığı hatırlatıldı. Putin’in 14 bin dolar değerinde olduğu iddia edilen montunun Rusya’da ortalama yıllık maaşın 2 katına denk geldiğine de dikkat çekildi.
12:13 İngiltere Savunma Bakanlığı: Rusya ilerleyemediği için taktik değiştirmek zorunda kalabilir, daha fazla sivili öldürebilir
İngiltere Savunma Bakanlığı Ukrayna’dan gelen son istihbarat bilgilerine dair bir not paylaştı. Bakanlık, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyemediğini, bu yüzden taktik değiştirmek zorunda kalabileceğini, bunun da daha fazla sivilin hayatını kaybetmesine yol açabileceğini söyledi:
“Ukrayna direnişi karşısında şaşkınlığa uğrayan Kremlin henüz hedeflerini gerçekleştiremedi. “Rusya savaşa yaklaşımını değiştirmek zorunda kaldı ve şu anda yıpratma politikası izliyor. “Buna sivil ölümlerini artıracak şekilde kentlere ayrım gözetmeden atış yapma, Ukrayna altyapısını yok etme ve insani krizi büyütme de dahil.”
11:53 Zelenskiy: Rusya şimdi barışa yanaşmazsa birkaç nesil belini doğrultamayacak
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün yaptığı konuşmada Rusya ile zaman kaybetmeden barış ve güvenlik müzakerelerine başlanması gerektiğini söyledi. Zelenskiy, Rusya’nın hatalarından ders çıkarmak ve göreceği zararı azaltmak için tek şansının bu olduğunu vurguladı:
“Buluşma, konuşma, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden tesis etme zamanı. “Herkesin beni duymasını istiyorum, özellikle de Moskova’dakilerin. “Aksi takdirde Rusya’nın kayıpları o kadar büyük olacak ki, bellerini doğrultabilmeleri için birkaç nesil geçmesi gerekecek.”
11:52 Ukrayna krizi Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl etkiledi?
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlaması, son yıllarda inişli çıkışlı bir süreç izleyen Türk-Amerikan ilişkilerinde dengeleri değiştirmişe benziyor. Ankara'nın net şekilde Rusya'nın işgal girişimini reddetmesi, Montrö Sözleşmesi uyarınca İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nı kapatması, diplomatik çözüm için çaba göstermesi Washington'dan "takdir ve teşekkür" mesajlarını getiriyor. Diplomatik kaynaklara göre, Erdoğan ve Biden'ın NATO zirvesinde görüşmeleri sürpriz sayılmamalı.
11:48 Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown’dan Putin için Nuremberg usulü yargılama çağırısı
Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’da yaptıkları nedeniyle yargılanması gerektiğini söyledi. Eski İşçi Partisi lideri, 140 akademisyen, hukukçu ve siyasetçiyle birlikte imzaladığı metinde İkinci Dünya Savaşı sonrasında Nazilerin yargılanması için kurulan Nuremberg mahkemelerine benzer bir sistem talep etti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Putin’e yöneltilen savaş suçlarını incelemeye başladı. Fakat bazıları bu mahkemenin gücünün yetersiz olduğunu düşünüyor. Daily Mail gazetesine yazan Brown, kurulacak özel mahkeme ile uluslararası hukuk sisteminde Putin’in adaletten kaçmasına olanak sağlayacak boşlukların doldurulabileceğini söyledi.
11:38 ABD’li düşünce kuruluşu savaşın 40 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa itebileceği uyarısında bulundu
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından dünya genelinde gıda fiyatları artmaya devam ediyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Center for Global Development (Küresel Gelişim Merkezi) bunun 40 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa itebileceği uyarısında bulundu.
Çatışmanın tarafı olan ülkeler dünya gıda pazarı için büyük öneme sahip. Rusya ve Ukrayna dünya buğdayının yüzde 29’unu, Rusya ve Belarus da buğdayın altıda birini üretiyor. Uzmanlar savaşın etkilerinin tüm dünyada hissedileceğini fakat yoksul ülkelerde daha yıkıcı olacağını söylüyor ve uluslararası yardım faaliyetlerinin artırılması gerektiğini vurguluyor.
11:18 Rusya ve ABD uzayda birlikte çalışmaya devam ediyor
11:13 Alman şirketi Bosch, Rusya ordusuna kritik parçalar tedarik etmekle suçlanıyor
Çekilme kararı Ukrayna’nın, Rus ordusunun araçlarının en kritik parçalarından birinin Bosch tarafından tedarik edildiğini açıklamasının ardından geldi. Alman basınına konuşan Ukrayna Dışileri Bakanı Dmitro Kuleba, Bosch’un bu parçaları Rus ordusuna yıllardır sattığını söyledi.
Almanya’da Bosch’un Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları ihlal edip etmediğini incelemek için bir soruşturma açıldığı belirtiliyor. Bosch şirketi de suçlamaları ciddiye aldıklarını ve şirket içi bir denetim de başlattıklarını açıkladı.
00:00 Ukraynalı milletvekili: Rusya'nın Mikolayiv'e düzenlediği saldırıda onlarca kişi öldü
Rusya'nın, Ukrayna'nın stratejik güney kenti Mikolayiv'de ordu kışlasına düzenlediği füze saldırısında çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi. Mikolayiv'i ziyaret eden ve BBC'ye konuşan Odessa milletvekili Oleksiy Honçarenko, "Maalesef Mikolayiv'e büyük bir saldırı, füze saldırısı oldu. Onlarca insan öldü" dedi.
Milletvekili, olayda onlarca kişinin de yaralandığını söyledi. Kentin kuzeydoğusunda Rus kuvvetlerinin toplandığı, Ukraynalıların şehri savunmaya devam ettiği bildiriliyor. Rusya'nın Ukrayna'nın üçüncü büyük şehri Odessa'yı alma planları için Mikolayiv'in önemli olduğu belirtiliyor.
Honçarenko, " Mikolayiv şiddetli bir şekilde savaşıyor ve zemini koruyor; Rusya buna dayanamadı, bu yüzden yerel halka, sivillere karşı terör başlattı" diye konuştu.