İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Dış Politika Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimden yalnızca ABD ve İsrail’in memnun olacağını söyledi.
Haberdar'ın haberine göre, televizyonda yayımlanan bir programa konuk olarak katılan Velayeti, geçtiğimiz hafta Suriye ve Lübnan’a yaptığı ziyaretlerin detaylarıyla ilgili bilgi verdi. Velayeti, İran’ın bölgede "uluslararası emperyalizme karşı direnişin asli ekseni" olduğunu belirterek “Bizim müttefiklerimiz Irak, Suriye ve Lübnan’dır; buna son olarak Rusya da katılmıştır. İran ve Suriyeli yetkililer arasında tekrarlanan ziyaretler ve görüş alışverişleri son derece doğaldır. Özellikle de Sayın Putin’in son Tahran ziyaretinden sonra Sayın Beşşar Esad'ın ve Sayın Seyyid Hasan Nasrallah'ın son gelişmelerle ilgili olarak bilgilendirilmesi gerekiyordu” dedi.
'SÜLEYMANİ'NİN RUS YETKİLİLERLE GÖRÜŞMESİ DOĞALDIR'
Ali Ekber Velayeti, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının İran Devrim Muhafızları General Kasım Süleymani’nin Rus yetkililerle görüşmelerinin bir sonucu olduğuna dair yapılan yorumlara ilişkin bir soruya şu cevabı verdi:
“General Süleymani’nin ziyaretleri ve İran’la Rusya’nın terörist gruplarla mücadelede ittifakıyla birlikte Rus yetkililerle koordinasyonu arttırması doğaldır. Hatta Sayın Putin’in son Tahran ziyaretinden önce de bir Rus yetkili, İran ve Rusya ilişkisinin bir stratejik ilişki olma yönünde ilerlediğini söylemişti. Elbette İran da Rusya ile ilişkilerinin çok yönlü olması gerektiğine inanmaktadır.”
General Süleymani’nin Rusya’ya ziyaretinin beklenen bir şey olduğunu belirten Velayeti, bölgede oluşan gerilimin daha da arttığını ve bu gerilimin kısa veya orta vadede eski haline dönmeyebileceğini söyledi.
'BAŞKA ÜLKELER DE DİRENİŞ EKSENİ'NE KATILABİLİR'
Velayeti, Rusya’nın Direniş Ekseni’ne katılıp katılmadığına dair bir soru üzerine de şunları söyledi:
“Eğer tekfirci grupların tehlikesinin kökünü kazımazsak, bu tüm ülkeler için bir tehlike olacaktır. Bu grupların etkileri giderek genişliyor; dolayısıyla da onlarla mücadele çok yönlü bir işbirliğini gerektiriyor. İran, Suriye ve Irak devletlerinin terörist gruplara karşı yardım ve danışmanlık desteği taleplerine cevap vermeseydi, yarın bunlarla ülke içerisinde karşı karşıya gelmek durumunda kalacaktı. Tıpkı bunun gibi Rusya’nın askeri varlığı da IŞİD ve Suriye’deki diğer gruplara karşı Suriye hükümetinin talebiyle gerçekleşmiştir.
Eğer İran’ın yardımları olmasaydı, Suriye hükümeti düşerdi. İran’ın ayak diremesi sonucu diğer ülkelerin de bu direnişe katılmasına tanık olduk. Bunlardan biri de Rusya oldu. Uzak olmayan bir gelecekte başka bazı ülkelerin, hatta uluslararası güçlerin de direniş cephesine katılması öngörülüyor. Ben ülke ismi vermiyorum; fakat örneğin Çin’de de çok sayıda Müslüman bulunuyor.”
Velayeti, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine de işaret ederek “Bu dünya ülkeleri de Rusya’nın başta IŞİD olmak üzere terörist gruplara karşı harekete geçmesinden sonra dengenin Direniş Ekseni lehine değiştiğine tanık oldukları için tutumlarını değiştirdiler” dedi.
'STRATEJİK, SİYASİ, ASKERİ İŞBİRLİĞİ'
Ali Ekber Velayeti, IŞİD’e karşı mücadelede İran ve Rusya arasındaki koordinasyonla ilgili olarak şunları söyledi:
“Ruslar, terörle mücadelede İran’la koordinasyondan yana oldu. Elbette Rusların bazı konularda farklı tutumları da vardı, görüşmeler ve istişareler başladıktan sonra ortak tutumlara vardık. İran ve Rusya arasında stratejik, siyasi ve askeri işbirliği olduğu açık. Elbette iki ülke arasında bu stratejik konularda tam bir koordinasyon ise zaman alacak bir şey.”
'ULUSLARARASI DAYANAKLARI YOK'
Dr. Velayeti, Amerika’nın Suriye’deki askeri varlığıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Suriye hükümeti, terörist gruplarla mücadele için bu yabancı güçlerin hiçbirine davette bulunmadı. Buna karşın Rusya ve İran’la işbirliği Suriye hükümetinin davetiyle oldu. Amerika, Irak ve Suriye’de IŞİD’in çıkarlarının koruyucusu oldu. Amerika, IŞİD ve diğer terörist gruplar yalnızca Amerikalıların kırmızı çizgilerini aştığı yerlerde onları bombalıyor. Şu an biz hiç onurlu olmayan bir diplomasiyle karşı karşıya bulunuyoruz. Suriye, terörle mücadele için Amerika’ya, İngiltere’ye vs. hiçbir şekilde çağrı yapmadı. Dolayısıyla bu ülkelerin oradaki varlığının uluslararası yasalar bakımından hiçbir dayanağı bulunmamaktadır.”
'TÜRKİYE-RUSYA GERİLİMİNDE TARAF DEĞİLİZ'
Velayeti, son dönede Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginlikle ilgili olarak da iki ülke arasındaki gerginliğin bölgenin yararına olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Türkiye ve Rusya, İran’ın komşularıdır. Elbette şu açıklama, Rusya’nın meşru varlığıyla terörist gruplara karşı mücadele hakkına sahip olmadığı veya Türkiye’nin teröristleri desteklediği anlamına gelmiyor. Kastettiğimiz gerginliğin artmasının iki ülkenin de bölgenin de yararına olmadığıdır.