İnsan vücudunda strese karşı mücadele eden kortizol hormonunun sabaha karşı en düşük düzeye indiğini bildiren Prof.Dr. Bahçeci, "Bu nedenle stresle mücadelenin en zayıf olduğu zaman sabahın erken saatleridir. İnsanların çoğunun sabah karşı ölmesinin bir nedeni de budur" dedi.
Egzersizde amacın gün içerisinde yiyeceklerle alınan ve fazlası depolanan enerjiyi yani şekeri ve yağı yakmak olduğunu belirten Prof. Dr. Mitat Bahçeci, fiziksel aktivitenin ömrü uzattığını söyledi. Birçok çalışmada kalp ve damar hastalığı olan kişilerde düzenli egzersizin yararlarının gösterildiğini belirten Prof. Dr. Bahçeci, "Erken ölüm riski azalmaktadır. Egzersizle haftada 1600 kkal enerji harcanması koroner arter hastalığın ilerlemesini durdururken, haftada 2200 kkal enerji harcanması ise plak azalması (damar daralması) ile ilişkili bulunmuştur" diye konuştu.
EGZERSİZ ÖMRÜ UZATIYOR
Fizik aktivite ya da diğer bir deyişle egzersizin vücut ağırlığının düzenlenmesi, iyilik hali, kalp hastalığından korunma ve diyabetin önlenmesi gibi son derece yararlı bir süreç olduğunu belirten Prof. Dr. Bahçeci şu bilgileri verdi:
"Fizik egzersizle kaybedilen enerji miktarı sedanter ya da başka bir deyişle yavaş yaşayanlarda yüzde 10-15 civarındayken, düzenli egzersiz yapan kişilerde bu oran yüzde 30-40'a ulaşabilir. Hem erkek hem de kadınlarda fiziksel aktivitenin artırılması göreceli ölüm riskinde yüzde 20-35 azalma sağlar. Fiziksel olarak inaktif orta yaşlı bayanlarda (haftada 1 saatten daha az egzersiz yapan) tüm nedenlere bağlı mortalitede (ölüm) yüzde 52 artış olmakta, kardiyovasküler mortalite ikiye katlanmakta, kansere bağlı mortalitede ise yüzde 29 artış görülmektedir. Haftada 150 dakika orta derecede fiziksel aktivite diyabet riskini azaltmada bir şeker ilacı olan metforminden daha etkili bulunmuştur. Yine diyabetik hastalarda haftada 2 saat yürüme ile kardiyovasküler ölüm yüzde 34-53 azalırken, tüm mortalite yüzde 39-54 azalır. Düzenli egzersiz kolon ve meme kanserlerinde azalmaya yol açar."
SABAH ERKEN SAATLERDE YAPILAN SPOR NEDEN RİSKLİ?
Prof. Dr. Bahçeci, ömrü uzatan egzersizin doğru saatte yapılmaması halinde ölümle de sonuçlanabileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"İnsan vücudunda strese karşı mücadele eden kortizol hormonu sabaha karşı en düşük düzeye iner bu nedenle stresle mücadelenin en zayıf olduğu zaman sabahın erken saatleridir. İnsanların çoğunun sabaha karşı ölmesinin bir nedeni de budur. Bu nedenle egzersiz çok erken saatlerde yapılmamalı mümkünse sabah 08.00-09.00 sularında ya da akşam yapılmalıdır. Yine aşırı açken ve yemekten hemen sonra egzersizden kaçınılmalıdır; yemekten 1-2 saat sonra yapılan aktivite iyi bir zamanlamadır."
"AEROBİK, EGZERSİZ ÖNERİYORUZ"
Prof. Dr. Bahçeci, hekim olarak metabolik açıdan yararlı olan aerobik egzersizi önerdiklerini sözlerine eklerken, "Fizik egzersize başlamadan önce mutlaka kardiyopulmoner kontroller yapılmalı, kişinin yaşı, kalp hastalığı, hipertansiyon, baş dönmesi, kemik erimesi gibi eşlik eden hastalıkların varlığı mutlaka araştırılmalıdır. Başlangıç aktiviteleri olarak yürüme, yüzme, merdiven kullanma gibi günlük yaşam aktivitelerinin artırılması önerilir. Fiziksel aktivitenin sıklığı haftada 3-7 gün arasında değişmeli ve mümkünse haftada en az 5 gün yapılmalı" dedi.